Nieuws Brexit
Brexit: honderden Britse bedrijven vluchten op valreep toch naar Nederland
Honderden Britse bedrijven proberen nog dit jaar een vestiging in Nederland te openen. Door zich hier te vestigen, willen ze een goede toegang tot de 446 miljoen Europese consumenten houden.
Laatste update: 29 september 2020 19:15

BELUISTER OOK DE PODCAST OVER DIT ONDERWERP, ONDERAAN DEZE PAGINA.
Het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) zegt dagelijks verzoeken om informatie te krijgen van Britse bedrijven. Volgens dat NFIA, het agentschap voor buitenlandse investeringen van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, wordt er momenteel met ruim vierhonderd bedrijven gesproken over hun komst naar Nederland. ,,En dat aantal gaat de komende tijd nog groeien. De zoektocht in Nederland als vestigingsland heeft sinds maart stilgelegen vanwege het coronavirus, waardoor investeringen uitgesteld zijn, maar nu voelt iedereen de toenemende tijdsdruk'', zegt Michiel Bakhuizen van het NFIA in het AD.
,,Sinds de EU en het Verenigd Koninkrijk in de zomer weer zijn gaan onderhandelen, neemt de vraag toe. Ondernemers zien ook de voortgang van de onderhandelingen en de naderende harde Brexit.'' Ze willen weten welke vestigingseisen Nederland stelt en hoe de arbeidswetten zijn.
Lees ook: 'Vluchtende bedrijven doen Britten beseffen dat ze zichzelf in de voet hebben geschoten'
De Britten zijn formeel al uit de EU, maar tot 31 december geldt een overgangsperiode waarin het Verenigd Koninkrijk qua handel nog wordt gezien als een lidstaat. Er zijn nog geen aangepaste grenscontroles of importtarieven. Maar die komen er wel. Britse ondernemingen zijn als de dood dat hun producten en diensten voor de 446 miljoen Europese consumenten volgend jaar onder hoge importheffingen en strenge vergunningen vallen als de EU en het VK het de komende weken niet eens worden.
Aan beide kanten van de Noordzee een vestiging
De meeste bedrijven die de oversteek wagen, houden zowel in het Verenigd Koninkrijk als in Nederland een vestiging, zodat ze klaar zijn voor twee afzonderlijke markten: een Britse (met 66 miljoen mensen) en een Europese. Veel bedrijven wachten ook af. Investeren in een Europese vestiging is duur, zeker nu door corona de omzet in veel sectoren is gedaald.
Lees ook: Douane Nederland: 'Wij zijn voorbereid op het ergste: een No Deal-Brexit'
Bakhuizen: 'De komende maanden zijn zo onvoorspelbaar'
Britse bedrijven die de EU-markt veilig willen stellen, komen graag naar Nederland, zegt Bakhuizen. ,,Nederland is dichtbij door verbindingen met trein, boot en vliegtuig. Onze cultuur ligt dichtbij de Britse, en wij hebben een aantal belangrijke sectoren die goed aansluiten op de Britse: it, fintech, mediabedrijven, gezondheidstechnologie. Dat soort bedrijven zijn nu de eerste die door de dreigende afsluiting naar Nederland komen.'' Ze willen zeker zijn dat ze nog personeel aan kunnen trekken uit verschillende delen van de wereld, en dat de vergunningen om zaken te kunnen doen op de Europese markt, nu al geregeld zijn.
Volgens Bakhuizen zullen de bedrijven de grootte van hun vestigingen in Nederland af laten hangen van de uitslag van de Brexit-onderhandelingen. ,,De komende maanden zijn zo onvoorspelbaar. We weten niet of we de komende weken alle collega's vrij moeten maken voor de Britse vraag of dat het gewoon doorgaat zoals nu.''
Het NFIA heeft niet met ieder Brits bedrijf dat zich in Nederland wil vestigen contact. Het agentschap zegt dat er een onbekend aantal Britse ondernemingen is dat zich zonder hulp hier vestigt. Er zijn volgens onderzoek uit 2018 door het Centraal Bureau voor de Statistiek zo'n 1400 Britse bedrijven in Nederland die werk bieden aan 122.000 mensen en een omzet van 58 miljard euro genereren.
Lees ook: Brexit en douane: Zo gaat verhuisbedrijf Henneken ermee om
Sinds referendum 140 'Brexitvluchters'
Vorig jaar kwamen er al 78 Britse ondernemingen naar Nederland. In totaal turfde het NFIA sinds het Brexitreferendum tot eind 2019 140 Brexitvluchters die voor 4200 nieuwe banen hebben gezorgd en honderden miljoenen euro's investeerden.
Daar zijn inmiddels enkele tientallen bedrijven bijgekomen. Dat zijn niet alleen puur Britse bedrijven. Ook ondernemingen die Europa nu vanuit Groot-Brittannië bedienen, overwegen of ze niet beter af zijn met een vestiging in de EU. Clingendael onderzocht eind 2019 56 ondernemingen die hun handel van het VK verplaatsten naar Nederland, de helft daarvan was van origine niet Brits, maar bijvoorbeeld Amerikaans of Japans.
Beluister hieronder onze podcast 'Onze Man in Londen' Lennard van Otterloo onder meer over de naar Nederland 'vluchtende bedrijven' en nut en noodzaak van de Brexit Impact Scan.