Nieuws Brexit

De Britse economie komt piepend tot stilstand

De economie van het Verenigd Koninkrijk is in het vierde kwartaal niet gegroeid, maar ook niet gekrompen ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Dat meldt het Britse statistiekbureau op basis van een voorlopige raming. We vroegen Brexit-expert Lennard van Otterloo dit nieuws te duiden. Hoe erg is de stagnatie?

De Ondernemer / ANP 11 februari 2020

Brexit economie verenigd koninkrijk Johnson Boris

Premier Boris Johnson enkele maanden terug in een Engelse koffiefabriek. Foto: ANP

In het vierde kwartaal speelde onder andere onzekerheid over Brexit een rol. Lange tijd zag het ernaar uit dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober de Europese Unie zou verlaten, maar Londen schoof de deadline andermaal vooruit.

De onzekerheid over Brexit had zijn weerslag op de productie, die in het voorbije kwartaal afnam. Onder meer autofabrikanten schroefden de productie terug om logistieke problemen te voorkomen bij het afscheid van de Europese Unie. De uitgaven van consumenten stegen, maar wel in het traagste tempo sinds 2015.

''We zien eigenlijk een raar soort splitsing. Terwijl het sentiment beter is geworden geven veel technische indicatoren vooral waarschuwingen''

Lennard van Otterloo, Brexit-expert

Cijfers geen verrassing

Een teruggang van de economie werd vooral voorkomen door overheidsuitgaven. Die stegen in het vierde kwartaal veel harder dan economen hadden voorzien.

Dat de Britse economie de laatste drie maanden van 2019 stagneerde, kwam niet als verrassing. Economen hielden er in doorsnee al rekening mee. Over heel het afgelopen jaar groeide de economie met 1,4 procent. Dat was in het voorgaande jaar nog 1,3 procent.

Lees ook: Brexit-expert: 'Positief sentiment Verenigd Koninkrijk? Deze lente weer verdwenen'

Emotionele indicatoren

In de nieuwste podcast van De Ondernemer waarschuwt ondernemer en Brexit-expert Lennard van Otterloo om niet teveel te vertrouwen op de zogenaamde meer 'emotionelere' data en ook de onderliggende cijfers in de gaten te houden. ,,Een paar meer emotionele indicatoren doen het beter. Zaken als consumentenuitgaven, het aannemen van personeel en de huizenmarkt, die toch vooral op sentiment draait en niet op intrinsieke waarde van een huis, doen het sinds december beter. Het zal een combinatie zijn van eindelijk iets meer zicht hebben op duidelijkheid omtrent Brexit, maar ook van ongefundeerd optimisme.''

Van Otterloo: ,,We zien eigenlijk een raar soort splitsing. Terwijl het sentiment beter is geworden geven veel technische indicatoren vooral waarschuwingen. De Bank of England heeft pas nog haar hoop op economische groei van meer dan 1,1 procent of een toename van arbeidsproductiviteit voor de komende periode opgegeven. Wanneer je zaken doet met het VK en van meer afhankelijk bent dan alleen of de Britse consument de hand op de knip houdt, laat je dan niet teveel meeslepen door het sentiment. Houd goed de onderliggende harde cijfers in de gaten.”

Lees ook: 'Boris Johnson gaat na Brexit nog miljarden aan EU betalen'