Nieuws Brexit

Naar de andere kant van de Noordzee: rustig verloop eerste werkdag na Brexit

De eerste ochtend waarop Brexit echt van kracht is, leidt nog niet tot problemen of drukte bij het verkeer van en naar het Verenigd Koninkrijk. In de havens en op Schiphol is het rustig. De problemen die er zijn, sinds transportbedrijven aan douaneformaliteiten moeten voldoen, zijn volgens vervoerdersorganisaties kleinschalig en snel op te lossen. Transportanalist Transporeon meldde eerder dat veel transportbedrijven op het continent het Verenigd Koninkrijk bewust even links laten liggen.

Nu.nl 4 januari 2021

Laatste update: 4 januari 2021 19:35

Brexit verenigdkoninkrijk VK douane EU vervoer regels haven transport

Een medewerker van StenaLine en een medewerker van de douane bij het vertrek van het eerste schip naar het Verenigd Koninkrijk na het Brexitakkoord. Foto: ANP

Een woordvoerder van Transport en Logistiek Nederland (TLN) zegt dat de processen over het algemeen prima verlopen. Er zijn wat kleine verstoringen, zoals vrachtwagens die niet meekunnen omdat ze onvoorbereid zijn of geen keuringen van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) hebben. TLN krijgt verder weinig vragen van leden. ,,Dat lijkt in lijn met de relatieve rust en de lage volumes die nu richting het Verenigd Koninkrijk gaan of deze kant op komen." Voor later deze week blijft het afwachten, aldus de woordvoerder.

Ook brancheorganisatie evofenedex van in- en exporteurs houdt een slag om de arm. ,,Nederlandse ondernemers hebben zich voorbereid door in november en december al flinke voorraden aan te leggen. Partijen die goederen aanvoeren uit bijvoorbeeld Oost-Europa hebben misschien niet zo met hun neus op Brexit gezeten. Het is afwachten of zij hun zaakjes ook goed op orde hebben."

'Veel transportbedrijven laten Verenigd Koninkrijk bewust even links liggen'

Vorige week maakte transportanalist Transporeon al bekend dat veel transportbedrijven op het continent het Verenigd Koninkrijk bewust even links laten liggen, stelt Brexit-expert Lennard van Otterloo. ,,Zelfs een aantal al afgesproken contracten wordt gecancelled. De chaos die we hebben gezien rond kerst heeft een afschrikwekkende werking gehad waardoor de druk nu iets kleiner is. Ik ben benieuwd of dat de komende weken zo blijft."

Volgens Van Otterloo heeft de Britse Food and Drink Federation, de belangenbehartiger voor de voedselindustrie, gewaarschuwd dat de extra kosten van de extra bureaucratie aan de grens ruim 3 miljard euro per jaar zullen zijn. ,,En dat is een extra 8 procent die grotendeels doorberekend zal worden aan de Britse consument."

Extra veerdiensten naar Ierland

,,Wat ook interessant is, is dat er inmiddels flink wat extra directe veerdiensten tussen het continent en Ierland zijn opgezet. Voorheen gingen er zo’n 150.000 vrachtwagens per jaar via het Verenigd Koninkrijk naar Ierland, het extra papierwerk en de angst voor opstoppingen hebben er voor gezorgd dat steeds meer transporteurs een rechtstreekse veerdienst kiezen. De reis duurt zes uur langer maar heeft als voordeel dat goederen nooit de EU verlaten en dat de chauffeur bij aankomst weer volle rijtijden mag maken omdat de overtocht als rusttijd geldt."

'De Britse Food and Drink Federation, de belangenbehartiger voor de voedselindustrie, heeft gewaarschuwd dat de extra kosten van de extra bureaucratie aan de grens ruim 3 miljard euro per jaar zullen zijn.'

Lennard van Otterloo, Brexit-expert en ondernemer in Londen

Controles intensiever en langere doorlooptijd

De haven van Rotterdam heeft zich op allerlei manieren voorbereid op de eerste dag met het reguliere aantal afvaarten over de Noordzee, zegt een woordvoerder tegen Nu.nl. ,,De drukte varieert. Sommige terminals liggen vol, andere zitten op ongeveer 70 procent. Hoe het verder gaat, moet nog blijken. De controles zijn intensiever, dus het kan zijn dat de doorlooptijd langer is."

Om opstoppingen te voorkomen probeert de haven exporteurs die al hun papieren op orde hebben te scheiden van ondernemers bij wie dat niet het geval is. ,,Medewerkers staan buiten al te wachten met scanapparatuur, om mensen te helpen die nog aan de nieuwe situatie moeten wennen."

Geen stennis over nieuwe regels

Op Schiphol verliep de ochtend 'rustig en volgens schema'. Passagiers met een Brits paspoort mogen nu geen gebruik meer maken van de automatische paspoortcontrole, maar moeten zich melden bij mobiele controlebalies. Tot rijen leidt dit nog niet, ook doordat het verkeer vanuit het VK door de coronasituatie erg beperkt is.

De douane constateert een afwachtende houding bij reizigers en handelsverkeer van en naar het VK. ,,We zijn goed voorbereid en dat werpt zijn vruchten af. Hier en daar zie je wel mensen die bijvoorbeeld meer voedsel vanuit het VK meenemen dan volgens de nieuwe regels mag, maar daar wordt verder geen stennis over gemaakt."

Lees ook: Expert Van Otterloo: dit zijn de winnaars en verliezers van de Brexit-deal

Zorgen bij groothandelaren in bloemkwekerij

De Vereniging van groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB) maakt zich wel zorgen over de heffingen die gaan gelden voor producten die niet uit de EU komen, maar wel via de EU worden doorgevoerd, zoals bloemen uit Afrika. ,,Dat betekent extra documenten", legt VGB-directeur Matthijs Mesken uit. ,,Hoe ga je aantonen dat de bloemen die je vervoert als oorsprong de EU hebben?"

De vereniging is druk bezig om hier duidelijkheid over te krijgen om logistieke vertragingen te voorkomen. ,,De komende weken wordt het nog wel even schakelen", aldus Meskens.

Brexit ingewikkeld? Onduidelijk? Wie de Brexit Nieuwsbrief van De Ondernemer leest, heeft overal antwoord op. Meld je nu aan!

Ontvang de wekelijkse ‘De Ondernemer Brexit Nieuwsbrief’ met het laatste nieuws, ondernemersverhalen en kansen en bedreigingen rondom de Brexit.