Podcast

Brexit-expert: 'Scheiding brengt risico's én biedt kansen export- en transportsector'

Nog ruim een week en dan is het B-Day in Groot-Brittannië en in de Europese Unie. Hoe is de stemming aan de overkant van Het Kanaal? Onze man in Londen en Brexit-expert Lennard van Otterloo weet van de hoed en de rand. ,,De bal ligt bij de Britten. Voor wat, hoort wat.’’

Brexit podcast Lennardvan Otterloo export bloemen

Brexit hoeft niet alleen nadelig te zijn voor bijvoorbeeld de Nederlandse bloemenexporteurs. (Foto: ANP)

De Ondernemer 21 januari 2020

De Britse minister van Financiën Sajid Javid was de afgelopen week duidelijk: hij gaat op het Brexit-vlak echt niet alles meer afstemmen met Brussel. In hoeverre moeten we volgens Lennard van Otterloo de bewindsman zijn woorden serieus nemen? Volgens de Brexit-expert gaan de uitspraken van Javid vooral over de periode na de transitiefase. Dus na 31 december 2020.

,,Ik zie de uitspraken van de minister als het klaarmaken voor de strijd met de EU. Het is vooral het duidelijk maken dat de Britten niet met zich laten sollen, het is ze menens en de kans op een No Deal is er nog steeds. Ik neem Javid zijn woorden voorlopig nog met een korreltje zout.’’

Einde aan EU-subsidiepotjes

Tot en met 31 december blijven wet en regelgeving bijna hetzelfde. ,,Je kan de volgende maand je goederen en diensten nog gewoon over de Britse grens leveren als ondernemer. Wel zie je dat er in de transitieperiode een aantal zaken gaan veranderen omdat Groot-Brittannië straks geen officieel EU-lid meer is. Denk aan het niet meer gebruik kunnen maken van de vele EU-subsidiepotjes en onderzoeksgelden. Dat is na 31 januari al verleden tijd.’’

Het echte onderhandelen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU moet nog beginnen, dus het kan spannend worden aan de overlegtafel. ,,Dat zal pas in maart van start gaan, want de 27 EU-landen zijn nu nog druk bezig met het afstemmen van de verschillende wensenlijstjes. Uiteindelijk kan de EU uit een breed spectrum aan relaties met het VK kiezen. Het kan gaan om een relatie als die met Noord-Korea, feitelijk dus geen handelsrelatie. Of een gelijkwaardige handelsrelatie als die de Europese Unie met Noorwegen heeft. Een zeer open relatie. Daartussenin heb je nog vele mogelijkheden. Het kan alle kanten op.’’

''Hoe meer de Britten willen hebben wat betreft het handelsverdrag, hoe meer ze zullen moeten inleveren op andere vlakken''

Lennard van Otterloo, Brexit-expert

Bloemen- en plantenexport

Van Otterloo: ,,De bal ligt bij de Britten. Voor wat, hoort wat. Hoe meer ze willen hebben wat betreft het handelsverdrag, hoe meer ze zullen moeten inleveren op andere vlakken. Daar gaan we nog veel gevechten over zien. Wie gaat er toezicht houden op bepaalde zaken en hoeveel handelsvrijheid zal er over blijven?’’

De expert vertelde het vorige week al, Nederland wordt volgens hem na Ierland het hardst getroffen door Brexit. Vooral de agrarische sector, denk zeker ook exporteurs van bloemen- en planten. Een ondernemer die ik ken is gaan kijken naar alternatieve routes in plaats van via Calais naar Dover. Andere bevoorradingsroutes. Omdat de kosten daardoor omhoog gaan, worden sommige bloemen onrendabel. Dat betekent dat hij keuzes moet maken.''

Kansen voor de transportsector

De Brexit-expert heeft het in de podcast ook over de kansen die er liggen voor ondernemers. De exporteurs van bloemen en planten, maar zeker ook in de transportsector. En hoe zit het de financiële wereld en met werknemers en kantoren op het Britse eiland en op het continent die moeten verhuizen vanwege Brexit? Kleven daar ook voordelen aan? Luisteren dus!

Lees ook: 'Boris Johnson gaat na Brexit nog miljarden aan EU betalen'

Lennard van Otterloo

Brexit-expert

Lennard van Otterloo is ondernemer en woont sinds 2006 in Londen. Hij is lid van het Startup Mentoren Netwerk van de Nederlandse Ambassade en mede-oprichter van Torbay Intelligence waar hij bedrijven helpt aan de andere kant van de Noordzee uit te breiden.

Lennard schrijft voor De Ondernemer vanuit Londens perspectief wekelijks een blog over Brexit én is te horen in de podcast, onder meer over de zekere en mogelijke gevolgen voor ook Nederlandse ondernemers.

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details