Nieuws Brexit
Regering-Johnson stelt invoering grenscontroles EU-goederen opnieuw uit
Het Verenigd Koninkrijk (VK) stelt de invoering van volledige grenscontroles op goederen uit de Europese Unie opnieuw uit. Volgens de Britten zorgen de administratieve rompslomp en de nieuwe immigratieregels ervoor dat problemen in de bevoorradingsketen worden verergerd. De regering-Johnson geeft aan dat de controles per januari ingevoerd worden in plaats van volgende maand en spreken van een 'pragmatisch nieuw tijdschema'.

Foto: ANP.
De Britse douane zou sinds april dit jaar vanwege Brexit om meer papierwerk vragen bij de import van voedingswaren als melk en vlees uit de Europese Unie. Vanaf juli zouden ladingen ook fysiek moeten worden geïnspecteerd. Maar de invoering van de controles werd uiteindelijk een paar maanden uitgesteld. Aan Europese zijde gelden de extra controles al wel voor goederen uit het Verenigd Koninkrijk. Britse exporteurs reageerden eerder ontsteld op de beslissing van het Verenigd Koninkrijk om nieuwe douaneregels voor de invoer uit de Europese Unie uit te stellen vanwege de concurrentiepositie.
,,Dat dit uitstel er aan kwam hing eigenlijk al wel in de lucht. Verhalen over het gebrek aan voortgang van het optuigen van de benodigde infrastructuur voor nieuwe controles sijpelden door, vorige week werd dit concreter met geruchten over nog een uitstel, zoals ik vrijdag ook al in mijn blog schreef", vertelt Lennard van Otterloo, Brexit-expert en ondernemer in Londen.
'Britse regering wil gezichtsverlies voorkomen'
,,Ik denk dat er twee dingen aan ten grondslag liggen. Ten eerste het voorkomen van gezichtsverlies. De Britse regering beweert dat hun voorbereidingen op schema liggen. Daar geloof ik niets van. Er is te laat begonnen, te veel onduidelijkheid over wat er nou in de praktijk wordt gevraagd van de gemiddelde haven en te weinig geld voor uitgetrokken. Tot overmaat van ramp hebben Brexit en Covid ook nog eens voor een tekort aan bouwmaterialen en bouwvakkers gezorgd".
,,Ten tweede hapert de supply chain hier al genoeg met lege schappen en supermarktbazen die waarschuwen voor een schrale Kerst. Als je daar dan nog extra importbureaucratie, vooral voor de voedselindustrie, bovenop doet zie ik de krantenkoppen al voor me", stelt Van Otterloo.
Het uitstel ziet er als volgt uit:
- De verplichting tot voormelding van import van landbouwproducten wordt ingevoerd per 1 januari 2022 in plaats van 1 oktober 2021.
- De nieuwe eisen voor gezondheidscertificaten, die op 1 oktober 2021 zouden worden ingevoerd, worden nu per 1 juli 2022 ingevoerd.
- Fytosanitaire certificaten en fysieke controles op SPS-goederen bij grenscontroleposten, die op 1 januari 2022 zouden worden ingevoerd, worden nu ingevoerd op 1 juli 2022.
- Per 1 juli 2022 worden er Safety and Security verklaringen vereist in plaats van per 1 januari 2022.
Bron: Evofenedex.
'Dit is het toppunt van ironie'
Volgens Van Otterloo zijn de geluiden uit het bedrijfsleven over dit tweede uitstel gemengd. ,,Sommigen zijn blij met de extra tijd, anderen hadden hun zaakjes twee weken voor de deadline op orde en zien dat een deel ervan voor niets is geweest".
,,Het levert dus wel het toppunt van ironie op. Omdat de EU al vanaf begin dit jaar de importcontroles is gaan handhaven kunnen Britse bedrijven veel moeilijker exporteren naar de EU. De handel naar Ierland is volledig ingezakt, het Verenigd Koninkrijk was voor het Brexit-referendum de vijfde handelspartner van Duitsland, nu zit het VK voor het eerst sinds 1950 niet meer in de Duitse top 10. Tegelijkertijd, dankzij nu al het tweede uitstel van de importcontroles, is er voor bedrijven in de EU weinig veranderd.. De Britse regering die zo hoog van de toren blies over het beheren van hun grenzen doet dat nog steeds niet terwijl ze EU bedrijven bevoordelen boven de Britse. Zo blijft het Brexit-proces een serie eigen doelpunten".
Lees ook: Brexit: Nederland krijgt 810 miljoen van Europees Parlement
,,Ik denk dat het thema van de komende twaalf maanden een beetje hetzelfde blijft. Grote woorden en provocatie voor de bühne maar de daden wijzen op het beperken van de schade. De meeste mensen zullen zich weinig kunnen voorstellen bij exportdeclaraties en veterinaire certificaten dus stilletjes bakzeil halen valt nauwelijks op.”