Nieuws Brexit
Waarom zelfs Captain Kirk zich opeens met Brexit bemoeit...
In een bizarre interventie mengde de Canadese Star Trek-acteur William Shatner zich in het Brexit-debat. Hij speelde Captain Kirk eind jaren '60 in de eerste seizoenen van de science fiction-serie en is sindsdien een cultfiguur. Maar ook een cultfiguur mét een eigen online fanshop die aangaf volgend jaar niet meer aan klanten in het Verenigd Koninkrijk te zullen verkopen. Zo.

Herinnert u zich deze nog-nóg-nóg? Inderdaad: Captain Kirk zelve, uit Star Trek. Hij trekt ten strijden tegen Brexit. Nou ja, soort van. Foto: AFP.
Buitenlandse winkels moeten vanaf 1 januari de BTW op hun producten rechtstreeks aan de Britse belastingdienst betalen. Een hoop extra werk voor kleinere winkels en kennelijk zelfs voor een kapitein op een intergalactisch ruimteschip te veel.
Ruzie met bedrijfsleven
Het is oorlog tussen regering en bedrijfsleven. Boris Johnson zou bedrijven apathisch hebben genoemd. Bedrijven klagen dat de regering geen oog voor hun problemen heeft.
Er is zeker een groep bedrijven die heeft zitten slapen. Sectoren die afgelopen zomer nog open brieven schreven aan de regering om hen niet te vergeten in de onderhandelingen bijvoorbeeld. Terwijl die toen al hadden kunnen weten dat bepaalde zaken nooit op de onderhandelingstafel kunnen komen. Bijvoorbeeld omdat de Britse regering al besloten had de Europese Interne Markt te verlaten. Er is bovendien nog een schrikbarend aantal bedrijven dat gelooft dat er nog een verlenging van de transitiefase komt.
Maar, er is ook een groep die tijdens de pandemie wel wat anders aan het hoofd heeft dan voorbereiden voor Brexit. Er zijn bedrijven die niet weten of ze het einde van het jaar wel halen. Naar schatting zo’n half miljoen Britse bedrijven scheren financieel langs de afgrond. Bovendien hebben veel bedrijven te maken met hetzelfde spanningsveld tussen óf voorraden opbouwen wegens de naderende Brexit, óf financiële buffers opbouwen voor een onzeker verloop van de pandemie.
Tot slot zijn er ook sectoren die zich nog steeds niet echt kunnen voorbereiden wegens de onduidelijkheid. Waar zelfs de belastingdienst nog geen antwoord heeft op bepaalde vragen over BTW na 1 januari. Waar nog steeds niet duidelijk is hoe het met databescherming zit na 1 januari. Of waar cruciale overheids IT systemen simpelweg nog niet klaar zijn.
Britse regering zoekt een bliksemafleider
De Britse regering zoekt natuurlijk ook een bliksemafleider. Ik twijfel er niet over dat er in januari van alles mis gaat. Contracten blijken ineens toch niet waterdicht. Producten of diensten blijken ineens niet leverbaar. Schaarste drijft de prijzen op. Er zal er met vingers worden gewezen. De regering wil kunnen zeggen dat het aan hen niet heeft gelegen, ze hebben bedrijven immers al maandenlang verteld zich voor te bereiden.
En daar zit ook een kern van waarheid in: er loopt sinds de zomer een campagne om bedrijven op het hart te drukken zich voor te bereiden. Maar goed, zo’n campagne kan door de tegenstrijdige boodschap nooit effectief zijn.
Enerzijds wil de regering ons vertellen dat de Brexit allemaal geweldig is, anderzijds dat je allemaal ingrijpende maatregelen moet treffen en kosten moet maken. Als het allemaal zo geweldig zou zijn dan hoefde dat natuurlijk niet.
To boldly go...
De aanstaande kaalslag onder Britse bedrijven is tragisch maar biedt ook kansen. Er vallen gaten waar anderen in kunnen springen.
Als jij een Nederlands bedrijf hebt met redelijk wat Britse klanten en kansen ziet dan kun je het beste een kleine Britse dochter op zetten. Dan exporteer je van je Nederlandse BV naar je Britse Ltd. Je bent minder afhankelijk van derden en regelt een hoop van de import/exportadministratie en formaliteiten gewoon tussen je eigen systemen.
Een van mijn klanten heeft nu zo’n opzet en dat lijkt redelijk te werken. Maar goed, dat kan uit als je redelijk wat verkoopt. Wat Star Trek-poppetjes zal niet genoeg zijn.