Nieuws Corona
Trouwe crowdfinanciers helpen brouwerij De 7 Deugden door moeilijke coronajaren
Corona brengt brouwerij De 7 Deugden aan het wankelen, maar een trouwe schare crowdfinanciers houdt het bedrijf overeind. Met nieuwe activiteiten erbij moet de onderneming volgend jaar weer zwarte cijfers schrijven.

Oprichter van stadsbrouwerij De 7 Deugden, Garmt Haakma Foto: De 7 Deugden
Een brouwer met een missie. Garmt Haakma wil niet alleen de beste biertjes brouwen, maar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een zinnige baan helpen. Er werken er nu 20, eind dit jaar moeten dat er 25 zijn. Op een geweldige locatie in Amsterdam, naast de Molen van Sloten, produceert Brouwerij De 7 Deugden zo’n 150.000 liter bier per jaar.
Daar begon Garmt twaalf jaar geleden mee. Inmiddels heeft hij managementsteun gekregen van Maarten Timmer, voormalig directeur bij Texelse Bierbrouwerij. ,,Noodzakelijk," zegt hij, ,,omdat we het door de achterliggende coronajaren best wel lastig hebben gehad. We zijn vanaf midden 2020 het slijterijkanaal aan het opbouwen, omdat toen de verkoop aan de horeca wegviel. We hopen over enkele maanden in alle Gall & Gall-winkels te liggen. Het betekende dat we mensen moesten gaan aannemen om dat allemaal op te zetten. Ik ben er trots op dat dit is gelukt, maar deze investering ging wel ten koste van het resultaat. Groeien kost ook nog eens geld.”
Lees ook: Gecrowdfunde lening afgelost: dit wordt de volgende stap van Two Chefs Brewing
Ondanks het idealistische uitgangspunt heeft Haakma net als alle ondernemers last van de inflatie en de hoge energieprijzen. ,,Onze grondstoffen zijn zo’n 40 procent duurder geworden en sinds begin dit jaar hebben we een nieuw energiecontract: +300 procent. We moesten de prijs van onze biertjes daarom met 10 procent verhogen. Het is bij lange niet kostendekkend, maar we kunnen echt niet alles doorberekenen, dan prijzen we ons uit de markt. Daar komt bij dat de concurrentie tussen microbrouwerijen best pittig is. Alleen al in Amsterdam hebben we zo’n veertig brouwerijen.”
"De concurrentie tussen microbrouwerijen is pittig. Alleen al in Amsterdam hebben we zo’n veertig brouwerijen”
Start mogelijk gemaakt met gestapelde financiering
Om de moeilijke achterliggende jaren rond te krijgen kon hij terugvallen op de gulheid van zijn achterban, die de sociale doelstelling ondersteunt. Garmt wist negen jaar geleden via een gestapelde financiering De 7 Deugden te laten starten. Garmt: ,,Ik denk dat ik toen een van de eersten was die crowdfunding gebruikte, omdat de bank niet over de brug kwam. Overigens zat daar geen crowdfundplatform tussen, daar moet je een bepaald percentage aan afdragen. Ik deed het allemaal zelf, via e-mails en bellen.
De volgende stap was bij het Kansfonds en het VSBfonds lenen. Uiteindelijk sloot ik bij de Rabobank een hypothecaire lening af met het gebouw als onderpand en een krediet voor werkkapitaal. In een latere financieringsronde kwam daar het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland bij. De mensen die bij de crowdfunding betrokken waren, hebben ons daarna gedurende de coronajaren gesteund en zo konden wij doorgaan. Het is een trouwe groep van een kleine 150 mensen.”
Lees ook: Het geheim van horecaondernemer Herman Hell om in hoog tempo te groeien
Net als veel ondernemers in de horeca moet Garmt ook zijn uitgestelde omzetbelasting en accijns nog terugbetalen. ,,Hier heb ik gelukkig zestig maanden voor en ik heb er zeer beperkt gebruik van gemaakt.”
Garmt Haakma over de naam De 7 Deugden
,,Deugden zijn volgens de katholieke traditie eigenschappen die je nodig hebt om relaties te onderhouden: wijsheid, rechtschapenheid, matigheid, moed, geloof, hoop en liefde. Het zijn dus ook competenties om werkrelaties te onderhouden. Die competenties heeft niet iedereen van huis uit meegekregen. Daarom brengen we ze impliciet of expliciet ter sprake. Voor mij zijn geloof en vertrouwen het belangrijkst: als je geen vertrouwen hebt in je mensen, kunnen ze niet floreren.”
Verkoop van bierpakketten moet leiden tot winstgevendheid brouwerij
Om dit alles te kunnen betalen en te werken aan het winstgevend maken van de brouwerij, zet de brouwer meer in op de verkoop van pakketten en meer verkoop via slijterijen. ,,Maarten (Timmer, red.) houdt zich bezig met de winstgevendheid van de organisatie door sturing te geven aan verkoop en de financiële administratie. Ik houd mij bezig met het verder verbeteren van de kwaliteit van het brouwproces."
,,De cadeaupakketten lopen goed, maar dat gaan we verder opvoeren. Nu Maarten en ik de werkzaamheden goed hebben verdeeld, is daar meer tijd voor. We verkopen nu al in de winkel en via internet pakketten met zes van onze bieren. We leveren aan bedrijven pakketten die zij als relatiegeschenk kunnen weggeven of tijdens kerst aan hun personeel. Een ander groeitraject is bedrijven die voor hun social return van onze diensten gebruik maken. Brandwijk, een grote leverancier van kerst- en relatiepakketten, koopt ons bier om zo vorm te geven aan hun doelstellingen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het is een ander kanaal om aan onze omzet en winstgevendheid te werken.”