CoronaHoreca

Coronaschulden nekken Café Cliché Amsterdam: failliet

 
Sidney Schutte wilde van Café Cliché een 'levendig, laagdrempelig restaurant zonder poespas' maken. Het restaurant werd een succes, met eind 2021 een tweede Café Cliché in Middelburg. Foto: Café Cliché.
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

De website maakt het al duidelijk: 'we kunnen geen gasten meer ontvangen'. Café Cliché in Amsterdam, opgezet door Sidney Schutte, is na vijf jaar failliet.

Lees verder onder de advertentie

De Ondernemer & horeca

Op weg naar de verkiezingen: KHN-directeur Dirk Beljaarts doet deze oproep aan de nieuwe leiders van ons land.

Horecatycoon Won Yip: 'Als het leven te duur wordt, waarom werk je dan geen vijf dagen?'

Ondernemer Manuel zet nog vóór de opening zijn restaurant weer te huur

De combinatie van sterk gestegen kosten, te weinig personeel, gasten die door de inflatie minder besteden én de schuldenlast als erfenis van de coronacrisis is menig restaurant teveel. Café Cliché in Amsterdam kan aansluiten in een steeds sneller groeiende en steeds langer wordende rij met restaurants die de opeenstapeling van crises niet meer aankunnen.

Lees ook: Sterrenzaak Sense is failliet, maar het Michelin-restaurant blijft wél open

Lees verder onder de advertentie

'Faillissement aanvragen was de meest logische manier'

De zaak liep tot op het laatst goed, benadrukt een woordvoerder van Café Cliché op MissetHoreca: ,,Maar het is niet genoeg om de opgebouwde schuldenlast uit de covid periode te boven te komen. De vaste lasten in combinatie met de afbetaling van de covid schulden zijn te hoog om de zaak voort te kunnen zetten. Het is vrij plotseling gegaan. We keken recent goed naar de boeken en de cijfers logen niet. Zelf faillissement aanvragen was de meest logische en naar medewerkers meest eerlijke manier. Dinsdag hebben we de procedure in gang gezet, donderdag is het faillissement uitgesproken.'

Bij Café Cliché Amsterdam werkten zo'n 15 mensen. ,,Deze manier, met directe sluiting en alles overlaten aan de curator, was voor ons de beste keuze. Dan kan ook alles voor de medewerkers in gang worden gezet."

Lees ook: Veel horecazaken in de verkoop: 'Fijn dat er een shake-out komt. De serieuze ondernemers blijven over'

Lees verder onder de advertentie

Sidney Schutte, chefkok van Spectrum** in het Waldorf Astoria hotel in de hoofdstad, is initiatiefnemer en het culinaire brein achter de brasserie. Hij wilde een 'levendig, laagdrempelig restaurant zonder poespas' Het restaurant werd een succes, en eind 2021 opent Schutte een tweede Café Cliché in Middelburg, dichtbij zijn Zeeuwse roots. Dat restaurant valt buiten het faillissement.

Lees ook: Restaurant Le Garage (voorheen van Joop Braakhekke) failliet: doorstart onderzocht

'Aantal faillissementen in horeca stijgt de laatste maanden'

Het aantal horecazaken in Amsterdam dat ter overname wordt aangeboden, neemt de laatste maanden snel toe, schrijft het Parool. Tot nu bleef het aantal faillissementen in de horeca historisch laag. Ook omdat de faillissementswet twee jaar geleden is aangepast en het makkelijker is geworden bedrijven te beëindigen door een overeenkomst met schuldeisers te sluiten.

Lees verder onder de advertentie

Maar er dreigt een kentering. ,,Het aantal faillissementen en bedrijfsbeëindigingen in de horeca stijgt de laatste maanden,” zegt econoom Ward van der Stee van ABN Amro. ,,Het is geen schokkende toename, maar in het eerste halfjaar ligt het wel boven het gemiddelde van corona.”

Lees ook: Op weg naar de verkiezingen: KHN-directeur Beljaarts doet deze oproep aan de nieuwe leiders van ons land

'Moeilijker winst maken'

,,De kosten stijgen, huren, energie, personeel, inkoop. Horecaondernemers durven dat niet door te geven aan de klant, uit angst dat die wegblijft. Daardoor wordt het moeilijker winst te maken.” De angst voor wegblijvende klanten lijkt onterecht. Van der Stee: ,,Mensen blijven geld uitgeven in de horeca, ik zie geen daling van de bestedingen. Dat is positief. Consumenten hebben behoefte aan vermaak, uitgaan. En we zien de inflatie kalmeren, waardoor er minder druk op de kosten komt.”

Lees verder onder de advertentie