Nieuws Coronavirus
Branchevereniging CLC-Vecta: 'Beurs of congres kan in deze 1,5 meter-samenleving'
Door de verlenging van het verbod op evenementen en festivals tot 1 september nemen de zorgen in de zakelijke sector toe. Riemer Rijpkema van branchevereniging CLC-Vecta, waarbij grote bedrijven als RAI en Libéma zijn aangesloten, vindt dat het kabinet op dit moment onvoldoende oog heeft voor de zakenwereld. ,,Een beurs of congres kun je best in deze 1,5 meter-samenleving laten doorgaan.”

Week van de Ondernemer 2018 in Eindhoven. Foto ter illustratie.
Streep door alle 1200 festivals
Premier Rutte maakte bekend dat alle evenementen in Nederland tot 1 september worden afgelast. Door dat regeringsbesluit is een streep gezet door alle naar schatting 1200 Nederlandse festivals, waarvan Pinkpop, Parkpop, North Sea Jazz, Zwarte Cross en Lowlands de bekendste zijn. Ook alle grote publiekstrekkers zoals de Vierdaagse van Nijmegen, Sail en de Tilburgse kermis zijn afgelast.
Riemer Rijpkema spreekt van een ramp. Hij is voorzitter van CLC-Vecta, de brancheorganisatie voor bedrijven betrokken bij het organiseren van beurzen, congressen en vergaderingen. Het schrappen van die massabijeenkomsten begrijpt Rijpkema al te goed, maar tegelijkertijd laat hij ook een ander geluid horen.
,,Wij zijn van mening dat er heel veel kleinschaligere (binnen)evenementen zijn die volgens de richtlijnen van het RIVM prima kunnen doorgaan”, vertelt hij aan het AD. ,,Dat je anderhalve meter afstand moet houden, betekent niet dat een beurs, een congres of zakelijke meeting plots niet meer mogelijk is. Dat kan echt wel.”
Er staan volgens CLC-Vecta 48.000 van de 63.000 banen op de tocht.
Lees ook: Beste minister-president Van Dissel...
'Bang dat het kabinet alles op één hoop gooit'
Tot 20 mei blijven de huidige coronamaatregelen van kracht, daarna is er volgens Rijpkema weer ruimte voor zakelijke bijeenkomsten. ,,Maar een concreet perspectief ontbreekt. Er is in onze sector veel onduidelijk over wat straks wel of niet mag.”
De voorzitter wordt overstelpt met telefoontjes van organisatoren van zakelijke bijeenkomsten. ,,Zij hebben geen idee of hun zakelijke meeting eind juni bijvoorbeeld door kan gaan. Wij zijn bang dat het kabinet straks alle evenementen op één hoop gooit. Als dat zo is, trekt dat een enorme wissel op de zakenwereld, met veel ontslagen en faillissementen als gevolg. Den Haag móet daar voor waken.”
"We hopen dat de overheid de bereidheid toont om de noodzaak van de zakelijke evenementen te erkennen.
Branchevereniging CLC-Vecta hoopt dat het kabinet de meer kleinschalige beurzen, meetings en zakelijke evenementen ‘gewoon onder samenkomsten’ schaart.
,,Als dat niet gebeurt, hebben we écht een gigantisch probleem. Dan is het gewoon klaar. We hopen dat de overheid de bereidheid toont om een dezer weken met ons in gesprek te gaan en de noodzaak van de zakelijke evenementen te erkennen.” Het protocol dat CLC-VECTA nu ontwikkelt en gaat aanbieden bij de interdepartementale en goedkeurende commissie, zet dan ook nadrukkelijk in op versoepeling voor die ‘samenkomsten’ na 20 mei, zo benadrukt Rijpkema.
Grote onzekerheid
De Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) onthulde gisteren bij het AD al dat er grote onzekerheid is over het doorgaan van evenementen, concerten en festivals volgend jaar. Er staan volgens de vereniging 48.000 van de 63.000 banen op de tocht en het verwachte omzetverlies voor de sector wordt voor dit jaar geschat op 4 miljard euro.
De VVEM vertegenwoordigt zo’n honderd bedrijven die evenementen organiseren en faciliteren, waaronder de grote zalen Ziggo Dome, AFAS Live, Gelredome en Rotterdam Ahoy.