Nieuws Evenementen

Fieldlab: 'Evenementen met volle zalen mogelijk'

Het is mogelijk om meer mensen toe te laten bij evenementen, ook bij een hoog risiconiveau voor het coronavirus. Dat is de conclusie van Fieldlab Evenementen. De organisatie, die is opgezet door bedrijven die evenementen organiseren, heeft in de afgelopen maanden een paar testevenementen gehouden.

Redactie/ANP 27 mei 2021

Songfestival publiek ahoy rotterdam

Testpubliek tijdens het Eurovisie Songfestival in de Rotterdamse Ahoy. Foto: ANP

Volgens de evenementensector zijn onder voorwaarden zelfs volle zalen of volle terreinen mogelijk, oftewel 'een 100 procent bezetting van de beschikbare capaciteit'. Dat zou kunnen bij risiconiveau zorgelijk, het een na laagste niveau.

Testen met voorstelling Guido Weijers en interland van Nederlands elftal

Fieldlab Evenementen heeft in de afgelopen maanden meerdere testevenementen binnen en buiten gehouden. Het gaat bijvoorbeeld om een voorstelling van cabaretier Guido Weijers, een interland van het Nederlands elftal, festivals in Biddinghuizen, een marathon in Enschede en een concert in Den Haag.

Pieter Lubberts (Fieldlab Evenementen), Riemer Rijpkema (Fieldlab Evenementen), presentator Maarten Bouwhuis, Andreas Voss (Radboudumc) en Willem Westermann (Vereniging Van Evenementen Makers) (v.l.n.r.) in gesprek tijdens een perspresentatie van Fieldlab Evenementen. Foto: ANP

VOLG DE LIVEBLOG RICHTING DE PERSCONFERENTIE RUTTE VAN VRIJDAGAVOND 28 MEI. Teruglezen: persconferentie 28 mei. Rutte: 'Dit is feitelijk het einde van de lockdown'

Over sommige evenementen was veel te doen. Bezoekers moesten zich vooraf laten testen op het coronavirus, en alleen mensen die negatief testten mochten naar binnen. Na afloop zouden de bezoekers zich ook laten testen, maar een aanzienlijk deel deed dit niet. Volgens Fieldlab Evenementen was dit ook niet nodig.

Eurovisie Songfestival: eventuele besmettingen over drie weken bekend

Een van de testevenementen was het Eurovisie Songfestival, dat vorige week in Rotterdam werd gehouden. Daar mochten elke avond 3.500 toeschouwers aanwezig zijn. Fieldlab wilde aanvankelijk niet zeggen hoeveel bezoekers daar eventueel besmet zijn geraakt. Dat gebeurt nu toch, maar pas over drie weken, als het bron- en contactonderzoek achter de rug is.

Fieldlab Evenementen keek ook naar cafébezoek. Half april mochten mensen die zich hadden aangemeld naar cafés in Utrecht. Daar keken onderzoekers wat de deelnemers en de kroegen deden. Als de cafés weer mensen binnen zouden ontvangen, moet er goed worden gekeken naar 'de combinatie van afstand houden en de behoefte aan sociale verbondenheid'. Ook een mobiel pinapparaat kan helpen om te voorkomen dat veel mensen door het café wandelen.

Lees ook: 'Bedrijven door corona terughoudender met acties EK voetbal'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws