Voor een kok is koken met Kerst het summum. Je hebt de meeste eer van je werk, die complimenten van de gasten dringen ook door in de keuken. Maar dit jaar, voor de tweede keer op rij, zal Sebastiaan van der Ham die verbale schouderklopjes moeten ontberen. Na veel vijven en zessen heeft restaurant Weeshuys in Geertruidenberg besloten om tussen 19 december en 2 januari de deuren te sluiten.
Een dicht restaurant met Kerst, het is bijna onwezenlijk. Van der Ham tegen het AD: ,,We hebben vooral gedacht vanuit de gast. Die wil uitgebreid dineren en niet haastig lunchen. Dus pakken we WeesThuys Kerst Feestboxen weer op. Dat was vorig jaar een groot succes. Een viergangenmenu, eventueel met een borrel- en bitesbox erbij. Je kunt ook gerechten à la carte bestellen.” En: ,,Ik verwacht dat er op sociale media wel wat duimpjes omhoog zullen gaan voor de koks.”
Ik heb alle gasten die hebben gereserveerd al gebeld of ze dan komen lunchen. Onder voorbehoud, ook dat is niet eens zeker
Paul van Wanrooij, eigenaar restaurant Gaudim
Waar gaan we heen? Hoe gaan we het oplossen? Wat mogen we nog?
Dicht blijven, dan hoef je ook niet meer te versieren. ,,Dat deden we al niet meer. Een paar jaar geleden is er verbouwd, heeft ons restaurant een heel eigen sfeer gekregen. Daar moet je niks meer aan doen, ook niet met Kerstmis.”
Waar gaan we heen? Hoe gaan we het oplossen? Wat mogen we nog? Die vragen spoken door het hoofd van Paul van Wanrooij, eigenaar van restaurant Gaudim in Breda. ,,Het verandert continu”, zegt hij. ,,Dinsdag, bij de persconferentie, worden misschien wel weer nieuwe maatregelen aangekondigd. Ik ben benieuwd: moet ik afscheid nemen van mijn kerstreserveringen?”
Lees ook: Vervroegde horecasluiting zorgt voor comeback dinerboxen
Gezien het aantal besmettingen lijkt die kans heel groot. Van Wanrooij heeft er al op geanticipeerd. ,,Ik heb alle gasten die hebben gereserveerd al gebeld of ze dan komen lunchen. Onder voorbehoud, ook dat is niet eens zeker.” Takeaway, dat zou ook een mogelijkheid zijn geweest: het is een extra inkomstenbron. ,,Maar niet voor ons, want daar zijn we te klein voor.”
'Het kan gebeuren dat een aantal menu’s op zijn. Dan hoop je maar op begrip van je gasten'
Nog een dilemma: de inkoop. ,,Daar moet je voorzichtig mee zijn. Dus kan het gebeuren dat een aantal menu’s op zijn. Dan hoop je maar op begrip van je gasten.” Al met al is het heel vervelend. ,,Voor mij, voor mijn vrouw. En zeker voor mijn personeel. Dat hadden we weer in ons hart gesloten, hadden zin in de Kerst.”
Misschien. Als. Die woorden maken horecaondernemers nu Kerstmis meer en meer nadert murw, weet Dré de Jong, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Oosterhout. ,,Ze weten niet waar ze aan toe zijn, kunnen niks plannen. Hoeveel moet je inkopen? Stel dat je gasten niet mogen komen, blijf je met veel producten zitten. Stel dat de gasten wel welkom zijn en je hebt te weinig ingekocht, dan moet je nee verkopen. Met Kerstmis kan dat niet.”
Stel dat de gasten wel welkom zijn en je hebt te weinig ingekocht, dan moet je nee verkopen. Met Kerstmis kan dat niet
Dré de Jong, voorzitter KHN Oosterhout
Voor de tweede keer op rij kunnen restaurants niet profiteren van december
In het straatbeeld zal Breda er in kerstsferen uitzien, daar zorgt het ondernemersfonds wel voor. Maar of alle restaurants diezelfde trend volgen, daar heeft Johan de Vos, vicevoorzitter van KHN afdeling Breda, een hard hoofd in.
,,Ongetwijfeld zullen een paar horecazaken uitpakken. Maar de rest zal toch zijn knopen tellen. Die denkt: van tien tot vijf uur open, heeft het zin om het heel mooi aan te kleden. Misschien doen ze niks, gooien ze de zaak dicht. Ja, ze balen enorm. Alweer voor de tweede keer op rij kun je niet profiteren van december. Voor de horeca zou dat een topmaand moeten zijn.”
Lees ook: 'Harde lockdown per direct, tot en met 14 januari'