Nieuws Horeca

Rechter: Utrechts restaurant Waku Waku blijft dicht

Het restaurant Waku Waku in Utrecht blijft voorlopig gesloten. Dat heeft de bestuursrechter in Utrecht donderdag bepaald. De gemeente sloot het etablissement dinsdag omdat de eigenaren hun gasten niet willen controleren op een coronatoegangsbewijs. Dat is sinds zaterdag verplicht.

Van onze redactie 30 september 2021

Waku Waku dicht utrecht horeca still

Foto: videostill AD

Burgemeester Dijksma ging eerder deze week tot de sluiting van Waku Waku besloten omdat de exploitant de CoronaCheck-app niet wil controleren. Eigenaar Floris Beukers zei dat hij niet wil controleren omdat hij dan onderscheid zou maken tussen mensen met en zonder CoronaCheck-app. Daar voelt Beukers niets voor, hij ziet dat als discriminatie.

Lees ook: Sloten door politie vervangen bij coronapas-weigeraar Waku Waku

Volgens de rechter heeft de burgemeester gerechtvaardigd ingegrepen. De huidige controlemaatregel is door de minister van Volksgezondheid ingevoerd ter bestrijding van het coronavirus en de gemeenten zijn verantwoordelijk voor de handhaving. Volgens Waku Waku is de maatregel een inperking van grondrechten en wordt er met twee maten gemeten: bijvoorbeeld supermarkten en warenhuizen, waar ook veel mensen samenkomen, hoeven niet te controleren.

MyChannels Video ID: 253738

Eigenaren Waku Waku beraden zich op vervolgstappen

De rechter is niet degene die bepaalt wat de beste manier is om de pandemie te bestrijden, aldus de rechter in zijn uitspraak. ,,Wat de rechter doet is toetsen of de maatregelen van de minister redelijk zijn." Waku Waku stelt terechte vragen over het huidige beleid, vindt hij, maar de minister mocht één lijn trekken voor alle restaurants. Die lijn is het laten vervallen van de 1,5 meterregel en daarvoor in de plaats het controleren van een toegangsbewijs.

De eigenaren van het restaurant zijn ,,enorm teleurgesteld", lieten zij direct na afloop via hun woordvoerder weten. ,,Ze gaan zich een paar dagen terugtrekken, maar zijn nog niet klaar en blijven strijden." De woordvoerder laat weten dat er naar vervolgstappen gekeken wordt. Beroep tegen de uitspraak is overigens niet mogelijk.

Lees ook: QR-strijd horeca: weer sympathisanten bij pasweigeraar Waku Waku

De uitspraak is voor burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht een bevestiging dat de gemeente juist heeft gehandeld. "Ik ben mij ervan bewust dat de maatregelen om het coronavirus te bestrijden ingrijpend zijn. Ze zijn er in het belang van ons allemaal en wij moeten ons eraan houden."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws