CoronaMaatregelen

Klaas’ speelparadijs ondanks lockdown toch open: 'Ik heb geld nodig voor boodschappen’

 
Indoor speelparadijs De Belhamel van Klaas Veldhuis is sinds zondag geopend, ook al mag dat volgens de huidige coronamaatregelen niet. Foto: Pix4Profs/Marcel Otterspeer
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Klaas Veldhuis gooide zondag de deuren van zijn speelparadijs De Belhamel weer open. Niet om een statement te maken tegen de coronamaatregelen, maar omdat hij niet anders kan. ,,We kunnen deze week geen boodschappen halen.”

Lees verder onder de advertentie

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over onder meer de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Direct na de persconferentie dinsdagavond is er via deze website en New Business Radio het live radioprogramma 'Na Rutte en Kuipers' te beluisteren en te bekijken.

De steunbetuigingen die hij sinds zondag heeft ontvangen, doen hem goed, maar het verandert weinig aan de situatie: het water staat Veldhuis (45) en zijn echtgenote Branka (38) aan de lippen en daarom nemen ze volgende week een besluit over de toekomst van hun bedrijf. ,,We zijn al 22 maanden aan het knokken voor ons bedrijf. Wat denk je wat dat geestelijk en lichamelijk met ons doet?", zegt hij in het AD.

Lees verder onder de advertentie

In mei 2020 nam Veldhuis indoorspeeltuin De Belhamel in Lage Zwaluwe over. Het koopcontract tekende hij in januari. ,,En in maart kwam corona”, vertelt hij. De eerste maanden bleven de deuren van zijn nieuwe onderneming daarom gesloten. ,,We zijn toen wat gaan opruimen en hebben plannen gemaakt om ons nieuwe bedrijf meer ‘eigen’ te maken.”

Lees ook: Hoogleraar: OMT-advies avondsluiting horeca onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd

Na overname niet in aanmerking voor TVL

Eerder had Veldhuis een cafetaria in Hardinxveld-Giessendam. De overwaarde daarvan wilde hij investeren in het speelparadijs. Van dat spaarpotje is echter niets meer over. Veldhuis heeft het geld de afgelopen twee jaar gebruikt om de vaste lasten van zijn bedrijf en huishouden te betalen. De bodem is inmiddels bereikt.

Lees verder onder de advertentie

Dat komt onder meer omdat Veldhuis amper tegemoetkoming vaste lasten (TVL) heeft ontvangen. In het eerste coronajaar had hij daar de omzetcijfers van 2019 voor nodig. ,,Maar die had ik niet, want toen was de Belhamel nog niet van ons.” De cijfers van zijn voorganger telden niet, want toen had het bedrijf een ander nummer bij de Kamer van Koophandel (KvK). Door het nieuwe KvK-nummer wordt Veldhuis nu gezien als ‘startende ondernemer’, maar voor starters heeft de overheid in coronatijd weinig geregeld.

Onze aanvraag bleef op ‘in behandeling’ staan. Er was ergens in het systeem aangevinkt dat ons bedrijf opgeheven zou zijn. Nu moeten we bewijzen dat we nog bestaan, voordat we ons geld krijgen

15.000 euro aan vaste lasten

Zo krijgt ook Veldhuis, die al twaalf jaar zelfstandig ondernemer is en een bedrijf heeft dat ruim twintig jaar bestaat, zijn inkomstenverlies door de coronamaatregelen amper gecompenseerd. Uiteindelijk kreeg hij een vergoeding van 750 euro per kwartaal. ,,Niet eens voldoende voor twee weken stroom. Maandelijks ging er 15.000 euro aan vaste lasten uit.”

Inmiddels krijgt Veldhuis op basis van zijn omzet van 2020 wat meer uitgekeerd, maar hij wacht nog altijd op de TVL van het afgelopen kwartaal. ,,Onze aanvraag bleef maar op ‘in behandeling’ staan. Er was namelijk ergens in het systeem aangevinkt dat ons bedrijf opgeheven zou zijn. Nu moeten we eerst bewijzen dat we nog bestaan, voordat we ons geld krijgen.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Voor corona was deze kapper schuldeloos, nu heeft ze 88.000 euro schuld

Aan de slag als zzp’er

Even dacht Veldhuis eraan om tijdelijk als zzp’er aan de slag te gaan in de bouw, maar ook dat is geen oplossing. Die inkomsten worden dat bij zijn omzet gerekend, waardoor dat bedrag te hoog wordt ten opzichte van het vergelijkingskwartaal in 2020. Dat kan betekenen dat hij geen TVL ontvangt.

Daarom had Veldhuis zijn hoop gevestigd op een TOZO-uitkering, de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers. Die is echter vervangen door de BBZ, bijstand voor zelfstandigen, met nieuwe regels en procedures. Daarvoor moet Veldhuis veel bewijsstukken aanleveren, maar wat hem het meest tegenstaat is dat zijn bedrijf onder de loep genomen wordt.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Voor corona was deze kapper schuldeloos, nu heeft ze 88.000 euro schuld

Wachten op beoordeling IMK

,,Het IMK (Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf, RvL) beoordeelt dan of mijn bedrijf levensvatbaar is. Zo niet, dan moet ik de zaak te koop zetten en krijg ik geen BBZ. Zo wel, dan krijg ik een uitkering, maar mogelijk pas in april, omdat het IMK dertien weken over de beoordeling mag doen. Maar ik heb nu geld nodig voor boodschappen.”

Voor Veldhuis is er daarom nog maar één oplossing: de Belhamel moet open. ,,Nood breekt wet”, zegt hij. ,,Ik moet mijn gezin te eten kunnen geven. Mijn hart breekt als onze kinderen hun spaarpot aan mij willen geven. Zij merken heus wel dat er wat aan de hand is. Dat is het stille leed van deze coronacrisis.”

Lees verder onder de advertentie