Nieuws Maatregelen
Economie groeit weer: uit coronacrisis, recessie voorbij
De economie is in het tweede kwartaal van dit jaar weer gegroeid. Daarmee kwam een einde aan de recessie die het gevolg was van de tweede coronagolf in het najaar en de winter. De groei van 3,1 procent die het CBS becijferde ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar, is groter dan economen hadden verwacht. De groei valt samen met het einde van de lockdown en afbouw van de coronamaatregelen en de heropening van de horeca en winkels.

De economie is gegroeid. De groei valt samen met het einde van de lockdown en de heropening van de horeca en winkels. Foto: ANP.
Flink meer gespendeerd aan horeca, kleding en auto's
De bedrijfstakken handel, vervoer en horeca, industrie en overheid, onderwijs en zorg hadden volgens het statistiekbureau een groot aandeel in de groei. Zo konden in de zorg weer meer planbare behandelingen plaatsvinden omdat de druk door corona wat afnam, maar mochten ook fysiotherapeuten bijvoorbeeld weer patiënten ontvangen. Daar gaven consumenten ook meer aan uit, net als in de horeca. Ook aan kleding en auto's werd flink meer gespendeerd.
De overheidsuitgaven waren ook een aanjager van de groei. Die zijn wel grotendeels incidenteel, verwacht hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. ,,Daar zitten natuurlijk extra kosten voor de zorg bij vanwege de coronacrisis." De investeringen daalden juist, voornamelijk vanwege een terugval in de bouw. Die sector heeft volgens Van Mulligen te kampen met tekorten aan mensen, maar ook aan sommige materialen, wat een rem op die uitgaven zette.
Economie nog niet op oude niveau
Op jaarbasis groeide de economie met 9,7 procent, de grootste groei die het CBS ooit registreerde. Dat heeft te maken met de forse krimp van de economie in het tweede kwartaal van vorig jaar. Ondanks de stevige groei nu is de economie nog niet op het niveau van voor de coronacrisis. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2019 is de economie nu nog 0,4 procent kleiner.
Eerder vandaag kwam het CBS al met cijfers over de krapte op de arbeidsmarkt. Het aantal beschikbare banen was in het tweede kwartaal voor het eerst groter dan het aantal werklozen. Dat komt vooral omdat er een recordaantal vacatures bijkwam door de grote vraag naar personeel bij bedrijven. Het is nooit eerder voorgekomen dat er meer dan 300.000 openstaande vacatures waren in Nederland.