liveblog Maatregelen

Teruglezen: de persconferentie van 23 maart

In deze liveblog voor ondernemers volgen we tot en met de dag na de persconferentie-Rutte het laatste nieuws - feiten en geruchten - over de coronamaatregelen. Mét reacties van brancheorganisaties, ondernemers en andere experts uit het bedrijfsleven.

Laatste update: 24 maart 2021 15:00

Reissector probeert Nederlander toch alvast te laten boeken

Reisorganisaties hebben een gezamenlijke campagne gelanceerd om Nederlanders ondanks de coronapandemie te verleiden toch alvast een zomervakantie te boeken. Reisbranchevereniging ANVR wil de zorgen van de vakantiegangers wegnemen door te garanderen dat mensen hun geld terugkrijgen bij een annulering. Ook worden klanten terug naar huis gebracht als het reisadvies op de locatie naar oranje of rood verandert.

Proef met cafébezoekers gaat door in afgeslankte vorm

Niet alleen zijn er op de persconferentie geen versoepelingen voor de horeca aangekondigd, ook proeven met horecabezoek moeten worden aangepast, aldus het kabinet. Een test voor veilig cafébezoek in Utrecht kan alleen plaatsvinden in 'afgeslankte vorm'. Wanneer de proef kan plaatshebben is nog niet bekend. Onder coördinatie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en in overleg met andere betrokken departementen en de veiligheidsregio's en gemeenten wordt voor de pilots in april een planning opgesteld, die past bij de dan geldende epidemiologische situatie. Ook Koninklijke Horeca Nederland, de Horeca Alliantie en TNO zijn bij de test betrokken, aldus ANP.

Mensen die dolgraag weer een drankje aan de bar willen doen, moeten zich aanmelden via een speciale website. Zij moeten zich vooraf laten testen en mogen alleen meedoen bij een negatieve test. Onderzoekers willen bij de proef kijken hoe horecaondernemers, hun personeel en gasten omgaan met de coronaregels. Het doel is om te kijken hoe cafés straks op een veilige en verantwoorde manier open kunnen.

Cristel van de Ven (VZN): 'Zelfstandigen voelen zich niet gezien, noch gehoord'

Dit was een zeer teleurstellende persconferentie voor zelfstandig ondernemers die door de coronamaatregelen hun beroep nog steeds niet kunnen uitoefenen. VZN-voorzitter Cristel van de Ven: “Zelfstandigen blijven een blinde vlek voor dit demissionaire kabinet. De huidige steunmaatregelen zijn voor veel zelfstandig ondernemers onbereikbaar, door bijvoorbeeld de partnertoets bij Tozo en de eis van een apart bedrijfsadres bij de TVL-regeling. De TONK-regeling blijkt volstrekt ontoereikend en biedt geen soelaas. Veel zelfstandigen voelen zich niet gezien noch gehoord.”

VZN roept de Tweede Kamer en regering op om getroffen (zelfstandig) ondernemers - gezien de aanhoudende lockdown - maximaal te steunen en hen ruimhartig tegemoet te komen voor geleden schade. Dit kan bijvoorbeeld door een eenmalige compensatieregeling voor diegenen die tot op heden, vanwege de huidige voorwaarden, niet in aanmerking kwamen voor steun. Verder vragen zelfstandigen in nood om “een duidelijke visie op herstel in plaats van valse hoop”, aldus Van de Ven.

Sunweb en Transavia: proefreis naar Rhodos

Sunweb organiseert in samenwerking met Transavia volgende maand een vakantiepilot naar Rhodos. De reis maakt deel uit van de proef 'Veilig en verantwoord reizen tijdens corona' van de overheid.

Het is de bedoeling dat de vakantietrip nieuwe inzichten en data oplevert over hoe mensen tijdens corona veilig en verantwoord op vakantie kunnen. Deelnemers moeten zich vooraf en na afloop op het virus laten testen en moeten op Rhodos de geldende coronamaatregelen in acht nemen. Lees hier meer over de aanpak van de vakantiepilot van Sunweb en Transavia.

rhodos vakantie zon zee corona

Supermarkten maken zich op voor ruimere openingstijden

Nu de begintijd van de avondklok naar 22.00 uur wordt verschoven, kunnen de supermarkten mogelijk weer langer openblijven. Brancheorganisatie CBL laat dinsdag desgevraagd aan NU.nl weten dat dit scenario waarschijnlijk is.

Een woordvoerder van supermarktketen PLUS stelt:  ,,Als de regels versoepeld worden, kan ik me voorstellen dat de winkels weer langer openblijven. Wij hebben veel zelfstandige ondernemers, dus die bepalen dat zelf. Daar zitten wel een aantal bij die in normale tijden tot 22.00 uur open waren. Dat zal nu dan waarschijnlijk 21.45 uur worden, zodat mensen voor 22.00 uur thuis zijn". Lees hier het volledige artikel.

Dit is wat we weten na de persconferentie

 • Het kabinet wil de avondklok vanaf 31 maart om 22.00 uur laten ingaan
 • Alle overige en huidige coronamaatregelen worden verlengd tot en met dinsdag 20 april
 • Het negatieve reisadvies voor het buitenland gaat gelden tot en met de meivakantie, namelijk tot 15 mei, in plaats van half april.
 • De volgende persconferentie-Rutte/De Jonge is op dinsdag 13 april

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

ANVR: nu meer steun nodig voor reisbranche

ANVR wil meer steun van de overheid nu het negatieve reisadvies naar het buitenland wordt verlengd tot half mei. Volgens de reisbranchevereniging duurt de coronacrisis nu zo lang dat de inmiddels al volledig afgeslankte reisbedrijven geen 'greintje vet meer op de botten hebben'. 

De ANVR wil dat reisorganisaties 100 procent van de kosten voor lonen van werknemers vergoed krijgen via de coronaregelingen, om werkgelegenheid te behouden. ,,We begrijpen dat in een tijd waarin de besmettingen nog steeds toenemen, reizen nog even niet kan en nu ook niet verstandig is. Maar dit is de zoveelste klap. Geef ons perspectief met het oog op de zomervakantie", aldus ANVR-directeur Frank Oostdam (foto hieronder/Foto Hissink-AD).

Lees hier de blog van reisondernemer Elske Doets, die nu ook 'licht aan het einde van de tunnel' mist.

frank oostdam anvr

Lees hier de blog van econoom/hoogleraar Cor Molenaar: 'Natuurlijk is er toekomst voor de fysieke retail, alleen anders dan wij denken'

INretail: nood groeit door aanhoudende maatregelen

'De teleurstelling is groot dat door de coronapandemie niet-essentiële winkels nog langer moeten wachten op versoepelingen', stelt INretail in een reactie naar aanleiding van de persconferentie van Rutte en De Jonge. Volgens de winkeliersvereniging gebruikt 56 procent van de ondernemers aangesloten bij INretail inmiddels eigen spaargeld om met de zaak te kunnen overleven. 'De huidige maatregelen maken een gezonde bedrijfsvoering onmogelijk. Bijna zes van de tien ondernemers zagen afgelopen tijd de schuldenlast fors toenemen door de aanhoudende maatregelen en is persoonlijk aansprakelijk bij een faillissement.'

INretail wil dat de overlegagenda van het kabinet naar voren wordt gehaald. 'Dat voorkomt dat anders pas na 20 april de winkels meer mogen dan nu. Dat is niet vol te houden.'

winkelstraat leegstand retail

Hans van Tellingen: 'Je helpt ondernemers alleen als ze morgen weer open mogen'

'De coronamaatregelen eindigen niet sneller als wij ons eraan houden. De coronamaatregelen eindigen als u besluit dat ze ophouden', richt winkelcentrumonderzoeker Hans van Tellingen zich in een betoog tot Rutte op Twitter. 'Ze hebben geen zin. Er is geen lockdown die werkt. Dat is bewezen.'

Volgens Van Tellingen steunt Rutte de ondernemers alleen als ze morgen weer open mogen. 'De steunmaatregelen zijn volstrekt onvoldoende', aldus Van Tellingen. 'U hebt de sleutel, heer Rutte. Toon dat lef. En open de samenleving. Gevolg: minder coronadoden. En méér levensgeluk.'

MKB-Nederland wil maximale steun voor ondernemers

MKB-Nederland reageert teleurgesteld op verlenging van de huidige maatregelen. Versoepelingen zijn volgens Rutte vanwege de hoge besmettingscijfers niet mogelijk.

'Weer geen versoepeling van de maatregelen betekent dat de steun voor ondernemers maximaal moet zijn', aldus MKB-Nederland op Twitter.. 'Anders dan hun werknemers hebben ondernemers in gesloten sectoren zelf al lang geen inkomen meer. Compenseer hen voor hun salaris.'
Lees hier de volledige reactie van MKB-Nederland.

Hans Biesheuvel (ONL): 'Teleurstellende persconferentie'

Volgens Hans Biesheuvel, voorzitter van ONL, hebben ondernemers geen enkele houvast. Hij noemt de persconferentie van Rutte en De Jonge 'teleurstellend'.

'Een ruimhartige compensatie voor echt alle getroffen ondernemers is meer dan ooit noodzakelijk', aldus Biesheuvel in een eerste reactie op Twitter. 'Veel ondernemingen staan op omvallen.'

ONL hans biesheuvel talkshow

Rutte: kabinet werkt aan plan om bedrijven met geldproblemen door crisis te helpen

Rutte richtte zich tijdens de persconferentie tot ondernemers. Hij gaf aan dat het kabinet werkt aan een plan om bedrijven te helpen die door de coronacrisis in financiële problemen zijn geraakt. ,,We zeggen straks niet: u zoekt het maar uit." Hij begrijpt dat de verlenging van de coronamaatregelen ,,een enorme domper" is voor ondernemers die het water ,,financieel en emotioneel" toch al aan de lippen staat.

Eventuele versoepelingen of aanscherpingen van de coronamaatregelen hangen af van de ontwikkeling van de coronacijfers, schetste Rutte. ,,Het kan nodig blijken dat er nog strengere maatregelen nodig zijn, maar als de cijfers meevallen kunnen ook de versoepelingen naar voren worden gehaald." Daarmee doelde Rutte bijvoorbeeld op het openen van de terrassen.

   persconferentie rutte corona 23 maart

   De huidige maatregelen worden met drie weken verlengd, tot 20 april. Dat heeft demissionair minister-president Mark Rutte dinsdagavond in de persconferentie bekendgemaakt. De avondklok verschuift per 31 maart van 21.00 uur naar 22.00 uur. Dit in verband met de zomertijd.

   Ondanks het verschuiven van de avondklok blijft de maatregel effectief, aldus Rutte. Volgens de demissionair minister-president wordt de handhaafbaarheid van de avondklok ingewikkelder omdat het door de zomertijd steeds langer licht zal zijn. Het kabinet is van mening dat een uur eraf ervoor zorgt dat de maatregel minder impact heeft. 

   ,,Vanwege de besmettingscijfers kunnen er verder geen maatregelen worden versoepeld", aldus Rutte.

   Op 13 april is er een nieuwe persconferentie.

   KHN: honderden gemeenten zeggen horeca alvast ruimere terrassen toe

   Lokale horecabedrijven hebben in meer dan tweehonderd gemeenten al de toezegging gekregen dat hun terrassen meer ruimte krijgen zodra die weer open mogen. Dat blijkt uit de lijst van 225 gemeenten die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft opgesteld. Ongeveer een vijfde van de horecaondernemers is geholpen met een ruimer terras.
   Lees hier het volledige artikel.

   Horeca terras corona maatregelen lockdown persconferentie Rutte 23 maart

   'Avondklok vanaf 31 maart vanaf 22.00 uur'

   Het kabinet wil de avondklok vanaf 31 maart om 22.00 uur in laten gaan. Dat meldt het AD op basis van Haagse bronnen. De avondklok verschuift met een uur, van 21.00 naar 22.00 uur en dat heeft volgens ingewijden te maken met het ingaan van de zomertijd volgend weekend. Het besluit kwam in een stroomversnelling nadat burgemeesters eerder aandrongen op die optie.

   Het wordt steeds later donker en mensen willen in de lente graag avonden buiten doorbrengen. Dat bemoeilijkt handhaving, is de gedachte achter het voorstel. Justitieminister Ferd Grapperhaus wilde dinsdag na afloop van het crisisberaad van het kabinet nog niet vooruitlopen op het besluit. Wel zei hij dat de avondklok wat van zijn effect verliest als die een uur later van kracht wordt. De bewindsman noemt de stijgende besmettingscijfers ,,heel zorgelijk." Maar als de avondklok op 21.00 uur blijft staan krijg je volgens de minister ,,veel meer issues op de naleving".

   Bekijk hieronder de reactie van de burgemeesters op een avondklok die waarschijnlijk een uur later pas ingaat.

   MyChannels Video ID: 205178

   Supermarkten schuiven mee met avondklok

   Mocht het kabinet besluiten de avondklok om 22.00 in te laten gaan in plaats van 21.00 uur, dan blijven supermarkten naar verwachting langer open. Volgens koepelorganisatie CBL zal het verruimen van de openingstijden bijdragen aan het voorkomen van verdere verspreiding van het coronavirus. Later op dinsdag beslist het kabinet over het voorstel van de burgemeesters van het Veiligheidsberaad voor een latere avondklok. In Den Haag werd het voorstel een ‘serieuze optie’ genoemd.

   De supermarkten raden klanten ook aan vast na te denken over de paasinkopen. In de periode voor Pasen is de drukte doorgaans vergelijkbaar met drukte voor kerst. Omdat de horeca gesloten moet blijven, zullen mensen nog meer hun best doen er thuis wat van te maken, aldus een woordvoerder van het CBL. Verder blijft de koepelorganisatie het winkelend publiek oproepen verspreid over de dag naar de supermarkten te komen. Werkgevers zouden daar ook rekening mee moeten houden, zo klinkt het.

   Elske Doets: 'Reisadviezen? Telkens een Haags besluit waar je nul invloed op hebt'

   'Als reisondernemer ben ik het afgelopen jaar ongelofelijk getraind geraakt in het verwerken van slecht nieuws. Maar jammer genoeg, of misschien gelukkig juist, raak je er nooit helemaal aan gewend. Want steeds is er weer die ene, magische datum waarop er mogelijk versoepelingen komen. Voor de reisbranche was dat de afgelopen weken 15 april. Maar sinds gisteren lijkt het erop dat het negatieve reisadvies, net als de avondklok, weer verlengd zal worden, om precies te zijn tot 15 mei. Waardoor alles wat je in gereedheid hebt gebracht om weer van start te gaan, alle energie die je hebt gemobiliseerd om binnenkort de trossen los te gooien, bám, keihard wordt ingehaald door een Haags besluit waar je nul invloed op hebt'.

   Reisondernemer Elske Doets, ceo van Doets Reizen, schrijft op weg naar de persconferentie de frustratie van haar af in deze blog.

   luchtverkeer luchtvaart coronacrisis vliegverkeer reizen

   Lees hier een eerdere blog over steunpakketten en overheidsmaatregelen van de IN-retaildirecteur: Jan Meerman (INretail) voorspelt: ‘Er komt een nieuwe toeslagenaffaire’

   'Winkeliers moeten alle loonsteun terugbetalen'

   Winkeliers die geen personeel hebben ontslagen in de eerste lockdown, moeten in sommige gevallen toch de loonsteun terugbetalen, zo meldt de NOS. Voor de steun zijn de loonkosten van januari vorig jaar als uitgangspunt genomen. Juist die maand hebben veel ondernemers meer loon uitbetaald dan normaal. Dat komt door overuren in de drukke decembermaand. Daardoor moeten sommige ondernemers nu duizenden euro's terugbetalen. Bezwaren die winkeliers indienen bij het UWV worden afgewezen.

   "Het UWV heeft het signaal afgegeven dat het moeilijk uitlegbaar is en tot hoge (onverwachte) terugvorderingen en daarmee schrijnende gevallen zal leiden", schrijven ambtenaren in een intern stuk. "Schrijnende gevallen zijn werkgevers die zonder eigen toedoen een sterk verminderde loonsom hebben door bijvoorbeeld pensionering of contractopzegging door werknemers."

   Voorspelling over persconferentie: 'Vanavond wéér nul op rekest voor ondernemers'

   Verlenging van de avondklok, geen ruimte voor horeca: de persconferentie van dinsdagavond belooft een deprimerende te worden, zeker voor ondernemers. De dromen over versoepelingen zijn ingehaald door de realiteit. In de ziekenhuizen gaan de stoelriemen weer vast. De boodschap zal geen vrolijke zijn. Het wordt een persconferentie die ‘een pas op de plaats' maakt, ‘en dat zijn niet de leukste’. Versoepelingen zitten er niet in, maar anderzijds worden er ook geen stringentere maatregelen aangekondigd, is de inschatting van ingewijden. Lees hier de voorbeschouwing op de persconferentie.

   Won Yip: 'Open terrassen als het warmer dan 18 graden is'

   Horecaondernemer Won Yip heeft een idee: mocht het de komende weken mooi weer worden en iedereen trekt de straat op en naar de stranden en parken, doe dán de terrassen open. Veel beter om de massa’s te managen én een positief signaal naar de horeca.

   Lees hier het artikel waarin hij zijn idee verder toelicht.

   won yip horeca coronacrisis

   Meer dan 200 gemeenten hebben horeca ruimere terrassen toegezegd

   Meer dan tweehonderd gemeenten hebben aan hun lokale horeca al toegezegd dat de terrassen, als die eenmaal open mogen, meer ruimte krijgen. Van Aa en Hunze via Krimpenerwaard tot aan Zutphen, zo blijkt uit de lijst van 225 gemeenten die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) op verzoek van NU.nl heeft opgesteld. Ongeveer een vijfde van de horecaondernemers is geholpen met een ruimer terras.

   ,,Met een dubbel zo groot terras, kun je met afstand houden tot eenzelfde aantal bezoekers komen", rekent KHN-voorzitter Robèr Willemsen voor. Nederland telt 352 gemeenten. Bijna twee derde daarvan heeft nu gezegd ruimere terrassen toe te staan. ,,In veel gemeenten wordt er nog over gesproken."

   Ook teleurstelling bij Blokker: 'Wij kunnen veilig en verantwoord open'

   Ondernemers zijn teleurgesteld dat de winkels voorlopig nog niet kunnen rekenen op versoepelingen van de maatregelen. Ze blijven de aankomende tijd dus afhankelijk van het winkelen op afspraak en bestellen en ophalen. Winkelketens laten weten dat deze situatie 'niet lang houdbaar is' en dat 'winkelen op een veilige en verantwoorde manier kan'.

   Blokker reageert teleurgesteld op de uitgelekte berichten van het kabinet dat de winkels bij de persconferentie niet op goed nieuws kunnen rekenen. Voorlopig zullen ze dus door moeten met wat de keten Boek & Bezoek en Bel & Bestel noemt. ,,Winkelen heeft altijd veilig kunnen plaatsvinden, we gaan dus het liefst zo snel mogelijk weer helemaal open", aldus de woordvoerder. Zij benadrukt dat Blokker ervan overtuigd is dat winkelen bij hen op een veilige en verantwoorde manier kan.

   blokker winkel coronacrisis retail

   Kabinet denkt over avondklok vanaf 22.00 uur vanwege zomertijd

   Het kabinet denkt erover de avondklok vanwege de zomertijd een uur later in te doen gaan. Dat meldt het AD op basis van ingewijden. De avondklok geldt dan vanaf 22.00 uur in plaats van 21.00 uur. Die optie wordt momenteel onderzocht. Hoewel het nog even duurt voordat het licht blijft na 21.00 uur, vreest het kabinet dat mensen het moeilijker zullen vinden zich aan de maatregel te houden als het langer licht blijft.

   Dit weekend gaat de zomertijd al in. Of dan ook al een latere avondkloktijd gaat gelden, is nog onduidelijk.

   Won Yip: Door gesloten horeca 'oerknal aan faillisementen' op komst

   Horecaondernemers reageren teleurgesteld op het nieuws dat versoepeling van de maatregelen voor de horeca er waarschijnlijk niet in zit. Ze zien de toekomst zwaar in. ,,Iedereen is aan het verzuipen en er wordt ook geen ademruimte gegeven door bijvoorbeeld met Pasen iets meer mogelijk te maken", aldus de Amsterdamse horecaondernemer Won Yip. Lees via deze link het volledige artikel.

   DNB verlaagt groeiverwachting: later herstel economie door lockdown

   De Nederlandsche Bank (DNB) heeft zijn groeiraming voor dit jaar verlaagd. Door de aanhoudende coronalockdown en de 'hobbelige' vaccinatiecampagne treedt het economisch herstel van Nederland later op. DNB verwacht nu voor dit jaar een groei van ruim twee procent en volgend jaar vier procent. Bij de vorige raming in december werd nog uitgegaan van drie procent groei in beide jaren. Lees via deze link het volledige artikel.

   winkelstraat lockdown mall corona

   Advies advocaat: 'Ondernemer moet zich voorbereiden op schuldeisers'

   Het aantal faillissementen is na een jaar corona historisch laag, maar dat is bedrieglijk. Ondernemers zien hun schulden groeien en vrezen de klap na de crisis. Om faillissement af te wenden, kunnen ze zich beter nu voorbereiden, zegt gespecialiseerd advocaat en tevens curator Annelies Meijnhardt. Lees via deze link haar betoog.

   Ondernemers kunnen terugbetaling NOW online zelf regelen via UWV

   Het UWV is bezig met de definitieve berekeningen voor de eerste en tweede periode van de NOW. Op basis van het daadwerkelijke omzetverlies en de loonsom over de betreffende maanden stelt de uitkeringsinstantie vast hoe hoog de definitieve tegemoetkoming is waar de werkgever recht op heeft. Dat kan leiden tot een nabetaling of een terugvordering. 

   Ondernemers die eerder ontvangen loonsubsidie via de NOW-regeling deels of geheel moeten terugbetalen, kunnen dat nu ook via de website van het UWV regelen. Voor een periode van maximaal drie jaar is een standaardregeling aan te vragen. Voor uitzonderingen zal een ondernemer zelf contact op moeten nemen met het UWV. Het UWV benadrukt dat bij een terugbetaling van NOW-steun maatwerk mogelijk is. Werkgevers kunnen op dit moment betalingsregelingen treffen voor de eerste en de tweede periode NOW.

   Staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer test positief op corona

   Demissionair staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer (CDA) is positief getest op het coronavirus, dat meldt de bewindsvrouw op Twitter. 'Geen zorgen, ik voel mij goed', laat ze weten. Keijzer zit in thuisisolatie en werkt vanuit huis door. 

   Waar en wanneer de staatssecretaris besmet is geraakt, is niet duidelijk. Vrijdag was ze nog aanwezig bij de wekelijkse ministerraad. Het ministerie laat weten dat Keijzer de mensen met wie ze in contact is geweest, op de hoogte heeft gebracht. De regeringsploeg hoeft niet in quarantaine, zei minister Hugo de Jonge maandag. Het advies aan de leden van het demissionaire kabinet is om zich te laten testen.

   'Lockdown tot in april verlengen'

   De coronamaatregelen kunnen pas worden versoepeld als de meeste 60-plussers in Nederland zijn gevaccineerd. Het kabinet is daarom van plan de huidige lockdown in elk geval tot in april te verlengen, net als de Duitse bondskanselier Merkel nu doet.

   ,,Wij kijken met meer dan een schuin oog naar de Duitse situatie’’, vertelt een Haagse ingewijde het AD. Zondagmiddag kwam een deel van het kabinet bijeen om de actuele situatie te bespreken. En die situatie is niet goed, zeggen experts van het OM. De besmettingscijfers liggen al een paar dagen boven de zevenduizend en ook het R-getal is te hoog: honderd mensen besmetten nu zo’n 113 anderen.

   Op de foto: demissionair minister Kaag arriveert bij het Catshuis. Ook de avondklok, die zij zou willen afschaffen, lijkt voorlopig te blijven gelden.

   images0 persgroep 2

   OMT-lid De Jong: 'Terrassen openen brug te ver'

   Meerdere OMT-leden zien voorlopig geen ruimte voor versoepelingen van coronamaatregelen. Viroloog Menno de Jong zei zondagochtend tegen AT5 dat het onverstandig was om verder te versoepelen. Het openen van terrassen zou 'een brug te ver zij'. Viroloog Marion Koopmans zei iets soortgelijks in NOS Met het Oog op Morgen. ,,Ik denk dat we ons dat niet of nauwelijks kunnen permitteren. We moeten echt nog even geduld hebben. Het is een maand of twee, dan zitten we echt in een andere situatie.”

   De politieke roep tot versoepelingen klonk de afgelopen dagen wel steeds luider. D66-leider Sigrid Kaag zei dat de avondklok 'er heel snel af moet', omdat die niet meer houdbaar zou zijn als de zomertijd ingaat. Dat gebeurt volgend weekend.

   Haagse bronnen: geen versoepeling coronamaatregelen

   Het kabinet ziet geen ruimte om nu de coronamaatregelen te versoepelen, zeggen Haagse bronnen. De besmettingscijfers liggen daarvoor nog te hoog. Vandaag werd daarover door de meest betrokken ministers overlegd op het Catshuis (zie de foto onder). Het is nog geen definitief besluit, omdat het hele kabinet daar de komende dagen nog over vergadert.

   Maatregelen die op tafel lagen, waren onder meer het afschaffen van de avondklok, het deels weer openen van het hoger onderwijs, het openen van terrassen rond Pasen en meer ruimte voor de detailhandel. Bronnen benadrukken dat er op de langere termijn wel meer perspectief is. Dat zou mogelijk over acht tot tien weken zijn, aldus ingewijden.

   rutte de jonge catshuis

   INretail: duizenden winkeliers overwegen te stoppen

   Met het recente onderzoek onder zijn achterban in de hand, ging INretail-directeur Jan Meerman in gesprek met de demissionair ministers Van 't Wout en Grapperhaus. Duizenden winkeliers overwegen serieus om ermee te stoppen, kon hij ze op basis van het onderzoek vertellen. INretail pleit voor het stoppen met kopen op afspraak en meer lokaal te gaan regelen, in overleg met de burgemeesters. Lees via deze link de blog van Jan Meerman.

   Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

   Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws