Nieuws Maatregelen

Duidelijkheid voor zakelijke evenementenbranche enige wat telt tijdens persconferentie

De zakelijke evenementenbranche snakt naar duidelijkheid van het kabinet. Zelfs als premier Mark Rutte bij de persconferentie vrijdagavond zou zeggen dat de coronamaatregelen voor evenementen nog tot het eind van het jaar duren, zou dat volgens directeur Pieter Bas Boertje van D&B Eventmarketing en topman Erik-Jan Ginjaar van Postillion Hotels beter zijn dan dat hij iedereen in het ongewisse laat.

ANP 11 augustus 2021

Zakelijk evenement persconferentie rutte

Volle congreszalen zoals op deze foto zijn nu niet mogelijk. Organisatoren van zakelijke evenementen vinden dat ze lang in onzekerheid gelaten worden over wat er wél mogelijk is. Foto: Shutterstock

,,Dan weten onze opdrachtgevers tenminste wat ze kunnen organiseren. Dan weten ze of een borrel kan na een congres of dat er gedanst mag worden na een diner", legt Boertje uit. Hij is bang dat veel bedrijven komende tijd weer evenementen gaan uitstellen of annuleren, aangezien het kabinet de afgelopen tijd telkens slechts duidelijkheid gaf voor een periode van ongeveer twee weken.

Zakelijke evenementen moeten steeds een ander draaiboek

Ginjaar beaamt dat. Hij wijst op een congres van vaatchirurgen dat binnenkort op de agenda staat bij Postillion Hotels. ,,Daar liggen drie verschillende draaiboeken voor klaar: één met 1,5 meter afstand houden, één zonder 1,5 meter en één voor een onlinecongres. Dit is eigenlijk geen doen."

Dat neemt niet weg dat de ondernemers erg teleurgesteld zouden zijn als de strikte voorwaarden waaronder evenementen nu gehouden mogen worden, in stand blijven. Dat betekent bijvoorbeeld dat deelnemers moeten zitten of dat er slechts één persoon per vijf vierkante meter mag zijn. Veel bedrijven zien dat voor hun evenementen helemaal niet zitten.

"Het is wel degelijk mogelijk om zakelijke evenementen goed en strak te laten verlopen. Dat is ons vak."

Michiel Middendorf, general manager van het World Forum in Den Haag

Zo moet Boertje binnenkort een jubileum organiseren voor een bedrijf dat tweehonderd jaar bestaat. Dat bedrijf wil het alleen door laten gaan als er echt gefeest kan worden, anders stellen ze de bijeenkomst liever uit. Tientallen ondernemers uit de zakelijke evenementenbranche gaan donderdag demonstreren op het Malieveld in Den Haag om hun roep om duidelijkheid kracht bij te zetten. De strikte coronaregels zouden momenteel ook heel lastig uit te leggen zijn, nu veel mensen toch al zijn gevaccineerd.

Ergernissen over communicatie coronamaatregelen

Ook Renee van Schie van toeleverancier David van Schie Party Rental merkt hoe lastig de situatie momenteel is. Haar bedrijf kan nu veel minder tafels, stoelen en servies leveren voor evenementen. Eigenlijk zou in Rotterdam eind deze maand CuliNESSE plaatsvinden, waarvoor Van Schie zou leveren. Maar inmiddels is bekend dat het evenement wordt uitgesteld.

Michiel Middendorf, general manager van het World Forum in Den Haag, moet het vooral van de grotere meerdaagse evenementen hebben. Hij ergert zich eraan dat de overheid in communicatie-uitingen zodanig onduidelijk is dat grote festivals min of meer over één kam geschoren lijken te worden met congressen die meerdere dagen duren.

Dat schrikt buitenlandse bedrijven af om hier een congres te organiseren. Hij vindt dat de overheid in deze coronatijden wat meer vertrouwen mag hebben in de zakelijke evenementenbranche. ,,Het is wel degelijk mogelijk om zakelijke evenementen goed en strak te laten verlopen. Dat is ons vak."

Lees ook: LIVEBLOG: Coronaregels horeca en evenementen blijven nog dezelfde

402 Automotive, een belangrijke organisator van autoshows, wil de Nederlandse Staat om deze reden voor de rechter slepen. De organisator van diverse Automotive-bijeenkomsten door het hele land wil ook meer duidelijkheid hebben over het al dan niet doorgaan van shows vanaf medio september.

Zeven autoshows op losse schroeven

Het bedrijf verwijt de Staat met betrekking tot de coronaregels geen duidelijk beleid te schetsen over bijeenkomsten op zogeheten doorstroomlocaties. Het bedrijf heeft vanaf begin september een zevental autoshows gepland.

Directeur Ronald van den Broek van 402 Automotive benadrukt dat ook gemeenten vaak niet weten waar ze aan toe zijn en dat het ene evenement indoor wel kan doorgaan terwijl een ander evenement buiten niet mogelijk is, of met grote beperkingen zoals testverplichtingen en een maximaal aantal van 750 bezoekers.

Lees ook: Vrijdag persconferentie coronamaatregelen: wat gaat Rutte zeggen?

Persconferentie geeft misschien duidelijkheid over doorstroomlocaties

Van den Broek benadrukt dat doorstroomevenementen in het beleid van het kabinet als geheel worden vergeten. Gemeenteambtenaren nemen volgens hem nu ook geen evenementenvergunningen in behandeling of leggen beperkingen op. Naar zijn mening kan een autoshow veilig georganiseerd worden. Hij maakt daarbij een vergelijking met andere doorstroomlocaties als pretparken, dierentuinen en kermissen, die ook weer zijn toegestaan.

Mogelijk geeft het kabinet tijdens de persconferentie op vrijdag wel duidelijkheid over evenementen op doorstroomlocaties. Misschien is dan een gang naar de rechter niet nodig, verduidelijkt ook Van den Broek. De zaak dient naar verwachting binnen twee weken bij de voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws