Nieuws Maatregelen

De Jonge: 'Mogelijk aanvullende reismaatregelen vanwege omicron'

Bij dertien van de vrijdag uit Zuid-Afrika op Schiphol aangekomen reizigers die positief op corona hebben getest, is tot nu toe de omicron-variant van het virus aangetroffen. Demissionair minister De Jonge laat zich door het RIVM adviseren om mogelijk en onder meer tot aanvullende reismaatregelen te komen en wil niet uitsluiten dat extra maatregelen binnen Nederland nodig zijn als omicron een grote bedreiging blijkt.

Van onze redactie 28 november 2021

Laatste update: 28 november 2021 14:25

De jonge omicron maatregelen virus corona

Demissionair minister De Jonge tijdens een ingelast persmoment over de omicron-besmettingen, in Rotterdam. Foto: ANP.

Bij dertien van de vrijdag uit Zuid-Afrika op Schiphol aangekomen reizigers die positief op corona hebben getest, is tot nu toe de omicron-variant van het virus aangetroffen. Dat meldt het RIVM. Het onderzoek naar alle 61 positief geteste personen is nog niet afgerond.

Demissionair minister De Jonge zei vanmiddag tijdens een persbijeenkomst dat alle positief geteste mensen in isolatie zitten. Er geldt een quarantaineplicht bij reizigers die nu nog terugkomen uit zuidelijk Afrika.

Lees ook: Omicron: gespecialiseerde reisbureaus betreuren 'vliegverbod' Zuid-Afrika

Omicron is besmettelijker, niet duidelijk is of vaccins ertegen werken

De Jonge wil, in overleg met RIVM en Europese collega’s, kijken of nog extra beperkingen nodig zijn. Deze variant is sowieso besmettelijker, maar er moet nog blijken of die ook ziekmakender is en of de vaccins ertegen werken.

De minister wil niet uitsluiten dat extra maatregelen binnen Nederland nodig zijn als omicron een grote bedreiging blijkt. Dat hangt dus af van de ernst en de besmettelijkheid van de nieuwe variant, waarover nog weinig bekend is. De komende dagen is er overleg in EU-verband.

Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt variant 'zorgelijk'

De omicron-variant werd voor het eerst gemeld in Zuid-Afrika. Inmiddels is deze variant op verschillende plaatsen in de wereld opgedoken. Het RIVM roept terugkerende reizigers uit omicron-risicolanden op om zich te laten testen. Voor deze mensen is een speciaal telefoonnummer geopend waar zij een testafspraak kunnen maken. Dat nummer is 0800-5005.

Waarom komen er nog steeds toestellen uit het zuiden van Afrika op Schiphol aan?

Bron: NOS

Ondanks het "vliegverbod" dat het demissionaire kabinet vrijdag aankondigde, komen toestellen uit het zuiden van Afrika nog steeds op Schiphol aan. Dat lijkt tegenstrijdig, maar er is een aantal uitzonderingen op het verbod, dat geldt voor Zuid-Afrika, Lesotho, Eswatini, Botswana, Malawi, Namibië, Zimbabwe en Mozambique. Uitgezonderd op het verbod zijn Nederlanders en mensen uit EU- en Schengenlanden die op doorreis zijn naar het land waar ze wonen.

Demissionair minister De Jonge zei vrijdag al dat Nederlanders altijd het recht hebben om naar hun land terug te keren. Overigens moeten alle passagiers, ongeacht hun vaccinatiestatus of paspoort, een dubbele negatieve test laten zien voor het instappen. Ook moeten ze bij thuiskomst in quarantaine.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws