Blog Maatregelen

Cristel van de Ven (VZN): 'Partnertoets, TVL, zelfstandigen vragen oplossingen, hulp'

'Misschien is dit wel de lastigste periode in deze gehele coronapandemie. Er gloort licht aan het einde van tunnel, maar zolang de vaccinatietrein niet goed op stoom komt, moeten we roeien met de riemen die we hebben. En doorgaan'. Sentiment en perspectief: de blog van Cristel van de Ven, voorzitter van de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN).

Cristel van de Ven 30 januari 2021

Klok tijd vijf over twaalf coronacrisis

De klok tikt. En niet in het voordeel van zelfstandig ondernemers. Foto: Shutterstock.

Vorige week was het Blue Monday. Dit is de, naar verluidt, meest deprimerende dag van het jaar. Dit jaar lijkt Blue Monday meer op een Blue Month. Waar ik (zoals waarschijnlijk velen) het nieuwe jaar verwelkomde met termen als ‘het kan alleen maar beter worden’, deelt deze druilerige januarimaand juist extra tikken uit. De lockdown is verlengd, de avondklok geïntroduceerd. Winkels blijven dicht. Tot overmaat van ramp hebben op rellen beluste gasten winkeliers verder gedupeerd met hun vernielingen en plunderingen.

Ook zelfstandig ondernemers ervaren zware tijden. Vooral zij die werkzaam zijn in de getroffen sectoren en (contact)beroepen. Een groeiende groep zelfstandigen heeft steeds meer moeite om het hoofd boven water te houden. Bij VZN stromen de persoonlijke verhalen binnen van onder andere sportmasseurs, taxichauffeurs, congresfotografen, beauty consulenten en documentairemakers.

Ze vertellen stuk voor stuk hoe zij nauwelijks inkomsten hebben als gevolg van de coronamaatregelen. En dat ze geen gebruik kunnen maken van de steunmaatregelen vanwege de huidige voorwaarden. Hun partner verdient bijvoorbeeld net teveel voor de Tozo en/of hun vaste lasten zijn bijvoorbeeld net te laag voor de TVL. Dit zijn ondernemers van vlees en bloed. Mensen die er het beste van proberen te maken, al maandenlang. De moed begint hen in de schoenen te zakken, hoewel ze zich daar met hand en tand tegen verzetten. Want, een zelfstandig ondernemer die de moed verliest? Dat nooit! Maar nu, dus toch...

Lees ook: Vereniging Zelfstandigen Nederland aan kabinet: 'Stop partnertoets Tozo'

Deze zelfstandigen hadden hun hoop gevestigd op het nieuwste steunpakket voor ondernemers. Maar dit pakket bevat geen maatregelen die snel soelaas bieden. Daarom overheerst de teleurstelling. We zien elementen gericht op zelfstandigen, zoals het achterwege laten van de vermogenstoets bij Tozo en het verlagen van het urencriterium, en dat is goed. Maar zo lang de partnertoets niet van tafel gaat gedurende deze tweede lockdown en de TVL-regeling moeilijk toegankelijk blijft voor kleine zelfstandigen, stapelen hun financiële problemen en kopzorgen zich verder op. VZN blijft hier daarom onophoudelijk aandacht voor vragen.

Gisteren hoorde ik een motivatietrainer zeggen: “Als het water je aan de lippen staat, laat dan vooral je kop niet hangen”. Ik was aanvankelijk geïrriteerd over die uitspraak. “Ja, ja”, dacht ik, “Jij hebt makkelijk praten, met je doorlopende klussen”. Maar ergens heeft hij natuurlijk wel gelijk. Je kunt je kop niet langen. Dan verzuip je. Dus je moet wel door. Schouders recht. Kin omhoog. Uitkijken naar mogelijkheden. Waar zit werk, wie biedt hulp?

"Zo lang de partnertoets niet van tafel gaat gedurende deze tweede lockdown en de TVL-regeling moeilijk toegankelijk blijft voor kleine zelfstandigen, stapelen hun financiële problemen en kopzorgen zich verder op"

Er zijn initiatieven waarbij zelfstandig ondernemers elkaar onderling helpen, met klussen, kennis, koffie en meer. Ook zijn er belangenorganisaties die voor je opkomen en je kunnen helpen met persoonlijk advies. Spoor ze op. Zoek contact. Benader ook je gemeente. Zij hebben mogelijkheden en middelen om individuele zelfstandigen te helpen. Leg je noodsignaal ook daar neer. Wellicht ligt daar een oplossing voor je persoonlijke situatie. En via die route kunnen we ook de verhalen van zelfstandigen laten doorklinken in Den Haag. Hoe meer organisaties en instanties noodkreten van zelfstandigen ontvangen, hoe sterker onze stem.

Misschien is dit wel de lastigste periode in deze gehele coronapandemie. Er gloort licht aan het einde van tunnel, maar zolang de vaccinatietrein niet goed op stoom komt, moeten we roeien met de riemen die we hebben. En doorgaan. Dus hou vol, beste zelfstandige. Desnoods met de moed in je schoenen. Maar hou vol. Tot Blue Month voorbij is. Tot het water zakt.

Cristel van de Ven

Cristel van de Ven is voorzitter van de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) en mede-eigenaar van Factor Vijf Organisatieontwikkeling. Ze behoort tot het vaste team expertbloggers van De Ondernemer.

Meer weten over VZN? Bezoek de website en download het manifest ‘Naar een volwaardige rechtspositie voor zelfstandigen in een toekomstbestendige arbeidsmarkt’ via: www.zelfstandigennederland.nl.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.