Blog Corona

Jacco Vonhof (MKB Nederland): 'Steunpakket voor ondernemers versoberen is verkeerde zuinigheid'

Met de gedeeltelijke lockdown en de andere aangescherpte maatregelen is het nu niet de tijd om het steunpakket voor ondernemers te versoberen, schrijft Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland. "Met verkeerde zuinigheid zou het kabinet meer kapot maken dan ons lief is: banen en bedrijven."

Jacco Vonhof 17 november 2020

Jacco vonhof mkb nederland blog

Het steunpakket voor ondernemers blijft nodig, zeker in de horeca. Foto: Pixabay

Ik begrijp heel goed dat de overheid met alle verstrekte steun de afgelopen tijd flink heeft moeten interen op de staatskas. Maar ondernemers teren nog veel harder in op hun eigen vermogen. En dat geldt natuurlijk met name in die branches die van overheidswege de deuren hebben moeten sluiten en sommige zelfs voor de tweede keer, zoals de horeca. Of die sinds maart eigenlijk nooit meer echt 'open' zijn geweest, zoals de evenementenbranche.

Lees ook: Jacco Vonhof (MKB-Nederland): 'TOGS, NOW, BMKBC, is het allemaal voldoende?

Het derde steunpakket mag wat mij betreft daarom onder geen beding worden versoberd, zoals met ingang van 1 januari 2021 op de planning staat. Dat zou echt verkeerde zuinigheid zijn. Ja, van de zomer hadden we het virus vrij goed onder controle en was versobering uit te leggen. Maar de situatie is inmiddels heel anders.

Deze week zitten we weer aan tafel met het kabinet, over het generieke steunpakket en over extra ondersteuning voor de zwaarst getroffen sectoren. Mijn inbreng zal luid en duidelijk zijn: wees ruimhartig! Nú versoberen, daarmee laat je ondernemers vlak voor de finish struikelen.

"Door het steunpakket nu te versoberen, laat het kabinet ondernemers vlak voor de finish struikelen"

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland

We zijn er tot dusver in geslaagd om met steun van de overheid veruit de meeste bedrijven overeind te houden en veruit de meeste banen te redden. Stop je te vroeg met die steun of beperk je die te veel en te snel, dan is het risico dat dat voor duizenden ondernemers uiteindelijk voor niks is geweest. Die krijgen dan net dat laatste duwtje waardoor ze alsnog over de rand van de afgrond kukelen, en zonder vangnet.

We moeten allemaal "nog even volhouden", zegt onze premier. Dat geldt voor burgers, voor ondernemers maar dus ook voor de overheid. Houd die steun aan ondernemers nog even vol, zodat het grootste deel straks de weg omhoog weer kan vinden en vertrouwen in de toekomst houdt.

Lees ook: Hulp voor werkgever: VNO-NCW en MKB-Nederland lanceren Vitaal Bedrijf

Het zou bovendien een aardig steuntje in de rug zijn in het kader van de Dag van de Ondernemer, die we aanstaande vrijdag weer door heel Nederland organiseren. Ondernemers verdienen onze steun en ons respect, juist in deze tijd!

Jacco Vonhof

Voorzitter van MKB Nederland

Deze ondernemer in hart en nieren leidt MKB Nederland sinds september 2018. Gedreven, maatschappelijk betrokken, een verbinder en bovendien in staat ondernemers aan te spreken en waar nodig in beweging te krijgen. Hij is geen bestuurder, hij is ondernemer. Als regiovoorzitter van VNO-NCW Midden werkte hij voorheen nauw samen met MKB-Nederland en had hij zitting in het dagelijks bestuur van VNO-NCW.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.