Nieuws Thuiswerken

Thuiswerkvergoeding: hoeveel kan het je als werkgever kosten?

Nu rijksambtenaren een compensatie krijgen voor het thuiswerken, doemt de vraag op of de thuiswerkvergoeding ook in andere cao's komt. Ambtenaren krijgen nu 363 euro netto voor onkosten als koffie, wc-papier of de energierekening. Softwarebedrijf OutSystems neemt zelf het initiatief: daar krijgen 1.500 medewerkers 500 euro als thuiswerkvergoeding.

Harriot Voncken (AD) 30 september 2020

Thuiswerk vergoeding kosten hoeveel

Foto ter illustratie. © Pexels

Het eenmalige bedrag van 363 euro netto voor rijksambtenaren is gebaseerd op een berekening van het Nibud. Het instituut berekende eerder hoeveel extra kosten iemand maakt tijdens thuiswerken. ,,Dat bedrag hebben wij niet verzonnen maar betreft precies het bedrag naar rato: de 2 euro per dag van het Nibud gecorrigeerd naar de 36-urige werkweek van ambtenaren”, vertelt een woordvoerder van het CNV in het AD. Naast de thuiswerkvergoeding krijgen de ambtenaren ook een loonsverhoging van 0,7 procent. De vaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer wordt per 1 oktober wel stopgezet.

Lees ook: 5 tips: thuiswerken met kinderen om je heen, zo doe je dat

Voor de ambtenaren een fijne compensatie nu thuiswerken de komende weken weer de norm is, maar toch is niet iedereen enthousiast. Zo waren veel mensen op Twitter verontwaardigd omdat er in de zorg in de afgelopen maanden geen extra budget door het kabinet werd vrijgemaakt voor extra loonsverhoging: ‘Kunnen ze die #thuiswerkvergoeding voor #rijksambtenaren niet beter besteden aan mensen in de zorg?’.

Bart Schnoor, bestuurder CNV: ,,We hebben de laatste weken actie gevoerd om structurele loonsverhoging voor het zorgpersoneel te krijgen. Dat lukte niet doordat de coalitiepartijen in de Tweede Kamer steeds tegenstemden. Maar dat betekent niet dat we voor de zorgcao’s niet ons best gaan doen. Het cao-seizoen gaat nog beginnen, het komend halfjaar wordt over allerlei cao’s onderhandeld. Ook over die in de zorg.” Daarnaast geeft hij aan dat veel grote bedrijven met een thuiswerkvergoeding bezig zijn.

Ook andere sectoren werken al met een thuiswerkvergoeding. Zo heeft verzekeraar VGZ in mei al een tijdelijke thuiswerktoeslag afgesproken: maandelijks 75 euro bruto en eenmalig 150 euro voor inrichting van de thuiswerkplek. Elly Heemskerk, FNV-bestuurder callcenter, weet dat er ook in haar sector het een ander gaande is wat betreft een thuisvergoeding: ,,In deze sector zitten we nog in de schrijffase van de cao, daarna gaat hij voor goedkeuring naar het ministerie. Er is overeengekomen dat thuiswerkers die apparatuur hebben van werk, dus bijvoorbeeld een telefoon of computer, een vergoeding van 25 euro per maand krijgen. Voor thuiswerkers zonder apparatuur is dat 30 euro per maand, op basis van een fulltime baan.’’

Toeslag voor thuiswerkers callcenter

Nu voeren callcenters elk een eigen beleid. Heemskerk: ,,Ongeveer de helft van de medewerkers krijgt een vergoeding. Dat bedrag verschilt nogal, zo krijgt de een netjes 22 euro, terwijl een ander vijftig cent per maand krijgt om voor een laptop te sparen.’’ De reiskostenvergoeding zal op thuiswerkdagen komen te vervallen, daar komt deze vergoeding voor in de plaats. Wordt er een dag op kantoor gewerkt, dan worden reiskosten wel vergoed. ,,Een heleboel medewerkers verdienen het minimumloon of net erboven. Dan zijn die acht uur verwarming en koffie allemaal extra kosten.’’

''Als iemand een goede koffiemachine wil, heb ik daar geen moeite mee, mits de basis goed verzorgd is''

Willem van Enter, vicepresident softwarebedrijf OutSystems

Bij onderhandelingen over de cao voor gemeentemedewerkers (180.000 mensen) wil FNV ook een thuiswerkvergoeding bespreken. Bestuurder Marieke Manschot: ,,We hebben al eerder een thuiswerkregeling willen treffen. Daar valt ook een vergoeding onder. De Vereniging Nederlandse Gemeenten verwijst ons naar lokale onderhandeltafels, terwijl gemeenten als Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Leiden zeggen landelijke afspraken af te wachten.’’ Ook in de financiële sector liggen thuiswerkregelingen bij de cao-onderhandelingen op tafel.

Juridisch afdwingen thuiswerkvergoeding

Kan een medewerker een kostenvergoeding voor thuiswerken afdwingen als dat niet wordt geregeld in de cao? Daarover zegt advocaat arbeidsrecht Tom Nicolai: ,,Als je bepaalde zaken echt nodig hebt, omdat je anders niet goed kunt werken, kun je een kostenvergoeding afdwingen. Alleen moet je dan een gerechtelijke procedure beginnen tegen je werkgever en dat is iets wat je waarschijnlijk niet wil. Het afdwingen van een kostenvergoeding komt daarom niet vaak voor. In de regel worden dit soort zaken onderling opgelost.’’

Lees ook: Verminder cyber-risico’s met deze veilig thuiswerken-checklist

Softwarebedrijf: 'Eenmalige vergoeding van 500 euro'

Het internationale softwarebedrijf OutSystems werkt al twee maanden met een thuiswerkvergoeding voor werknemers, vertelt vicepresident Willem van Enter. Wereldwijd gaat dat om 1.500 mensen, in Nederland heeft de leverancier van een software ontwikkelplatform 40 man in dienst.

,,We waren de overheid iets te snel af en zijn al eerder gestart met een eenmalige thuiswerkvergoeding van 500 euro netto. We vinden het heel belangrijk dat mensen op een verantwoorde manier thuis kunnen werken. Iedereen die spullen nodig heeft, kan de kosten hiervan declareren. We zijn daarin redelijk innovatief: als iemand een goede koffiemachine wil, heb ik daar geen moeite mee, mits de basis goed verzorgd is. Ik check dan eerst of de desbetreffende werknemer een goede stoel, tafel en beeldscherm heeft.”

Kosten bureaustoel en beeldscherm voor thuiskantoor

,,Er wordt het vaakst geld uitgegeven aan een goede bureaustoel. Een groter beeldscherm is een goede nummer twee. Daarnaast declareren mensen geld voor bureaus, tafels en willen ze graag investeren in een goede internetverbinding. Sowieso betalen we al sinds het begin van de crisis de maandelijkse internetkosten van al onze werknemers. We merken dat werknemers er heel verantwoordelijk mee omgaan. Voor ons is het ook belangrijk dat er daarnaast aandacht is voor een goede balans tussen werk en privé. We willen niet dat onze medewerkers een goede stoel aanschaffen en vervolgens 8 uur doorbeuken. Dat vinden we niet verantwoord.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.