Blog Toerisme

Olmo van Beurden (SurfaWhile): 'Reisbedrijven voelen zich oneerlijk behandeld door boze klanten'

Reizen anno 2021, het is onmiskenbaar dat de reisadviezen een belangrijkere rol spelen dan ooit tevoren. Wat het lastig maakt is dat deze adviezen, uitgegeven door de overheid, constant (kunnen) veranderen. Een van de uitdagingen waar veel reisbedrijven te maken mee krijgen is dat een oranje reisadvies betekent dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden, waardoor vele reizigers liever niet gaan, schrijft Olmo van Beurden, eigenaar van SurfaWhile, in dit gastartikel. ,,Het is een flinke frustratie zodra blijkt dat ze niet gratis kunnen annuleren, wat kan leiden tot flinke discussies tussen reiziger en reisbureau.''

Olmo van Beurden 24 juli 2021

Surf vakantie benadeeld code oranje

Olmo van Beurden van SurfaWhile: ,,Als wij echter een accommodatie en surfschool moeten betalen, is het gewoon onmogelijk om de klant een volledige terugbetaling te doen.'' Foto: Shutterstock

Eerder kwamen al verhalen naar buiten over de Vakantiediscounter, waar klanten zouden kunnen fluiten naar hun geld. Reisbureaus als TUI en Sunweb hebben vele reizen zelf geannuleerd vanwege een negatief reisadvies, wat tot verwarring en onbegrip richting andere bedrijven leidde. In bepaalde gevallen zet dit reisbedrijven en reizigers loodrecht tegenover elkaar, wat weer tot frustraties leidt binnen de reiswereld.

De Vakantiediscounter zelf geeft aan dat (wisselende) reisadviezen al zo’n anderhalf jaar aan de orde van de dag zijn, iets wat tegenwoordig standaard moet worden meegenomen bij het afwegen van een vakantie. Frank Oostdam, voorzitter van de ANVR, vult aan: ,,Waarom moeten wij gebieden met code oranje uitsluiten als consumenten vervolgens zelf een los ticket boeken naar Spanje of met de auto gaan?’’

''Het feit is dat de reiswereld een tweede verschrikkelijk jaar doormaakt. Gelukkig zijn veel klanten hierdoor extra flexibel en coulant maar het kan helaas ook leiden tot conflicten''

Olmo van Beurden, eigenaar SurfaWhile

Te maklen met klanten die het niet eens zijn met het annuleringsbeleid

Ik, Olmo van Beurden, de eigenaar van online reisbureau SurfaWhile, heb ook te maken gehad met klanten die het niet eens waren met het annuleringsbeleid. Bij een geboekte surfreis naar een gebied wat nu oranje is, zou men niet willen reizen omdat het onveilig is. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken is echter helemaal niet de expert, zij hebben geen zicht op de lokale situatie in een klein dorpje aan de kust in Portugal.

Dit is een geluid wat ik ook veel om mij heen hoor, onder andere reisondernemers. Een oranje reisadvies betekent helemaal niet dat een reis niet uitgevoerd kan worden. Binnen Europa gaan de meeste vluchten gewoon en indien er van een luchthaven direct naar de accommodatie wordt gereisd, is het risico eigenlijk heel beperkt.

Lees ook: Sunweb laat reizen naar oranje gebied voortaan aan de klant

'Het feit is dat de reiswereld een tweede verschrikkelijk jaar doormaakt'

Bij SurfaWhile kregen we te maken met zo’n 5 procent van last-minute annuleringen vanwege een oranje reisadvies, waar sommige reizigers er nog heel goed vanaf kwamen omdat de accommodaties coulant wilden of konden zijn omtrent de betaalde reisgelden. Wij merken dat veel reizigers vooral aan hun eigen situatie denken, wat ik ook heel goed snap. Als wij echter een accommodatie en surfschool moeten betalen, is het gewoon onmogelijk om de klant een volledige terugbetaling te doen omdat zij het onveilig achten om te reizen.

Het feit is dat de reiswereld een tweede verschrikkelijk jaar doormaakt. Gelukkig zijn veel klanten hierdoor extra flexibel en coulant maar het kan helaas ook leiden tot conflicten, wat bij SurfaWhile nog enigszins uitblijft. Wij hebben een klant gehad die echt vond dat ze een punt had en gratis wilde annuleren. Ze dreigde om naar het ACM te stappen maar omdat we wisten dat haar reis zonder problemen uitgevoerd kon worden en omdat onze informatievoorziening vooraf meer dan voldoende was, zijn we haar niet tegemoet gekomen. Dit zijn echter voor niemand leuke discussies om te voeren en wij kunnen dan ook niet wachten tot onze surfvakanties weer helemaal probleemloos kunnen verlopen.

Lees ook: Reis- en toeristenbureaus hebben handen vol aan vragen vakantiegangers

Mis vanaf nu geen ondernemersnieuws meer, schrijf je in voor onze dagelijkse update. In 2 minuten tijd ben jij weer op de hoogte.

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws