Poveretti heet het restaurant van Adelhard Stoel in ‘s-Gravenzande. Italianen gebruiken het woord als ze het over arme mensen of pechvogels hebben. De naam is in coronatijd ook een beetje van toepassing op de ondernemer zelf, schrijft AD. Het restaurant was vorig jaar maart pas twee dagen open toen de eerste lockdown werd afgekondigd. En als gevolg van de huidige beperkingen kan hij slechts in de middag de gerechten uitserveren waar in Westland eigenlijk alleen ’s avonds vraag naar is.
Niet gewend om 's middags een paar uurtjes aan tafel te gaan
,,In Nederland bestaat niet echt een lunchcultuur zoals je die in Italië hebt”, weet Stoel, die in een vroeger leven vaak voor zijn werk in ‘de laars’ te vinden was. ,,Ik zou het iedereen aanraden, maar ook de mensen uit deze streek zijn niet gewend om ’s middags lekker een paar uurtjes aan tafel te gaan. Om een voorbeeld te noemen: laatst had ik een reservering voor een groot gezelschap om 20.00 uur. Dat ging door de nieuwe maatregelen niet door. Ik stelde voor: dan komen jullie toch ’s middags? Ze vertelden ze dat terugkomen als ‘alles weer normaal’ is. Maar ja, wanneer is dat? En bestaan we dan nog?”
Lees ook: Won Yip over 'tenenkrommende persconferentie-Rutte': nul logica en nul perspectief
Belangstelling in thuis bezorgde maaltijden sterk teruggelopen
Net als vorig jaar proberen restaurants de klap op te vangen met een afhaalservice. Desgewenst wordt het diner ook thuis bezorgd. ,,Vorig jaar ging dat best goed, maar ik merk dat de belangstelling sterk is teruggelopen. Ik dacht eerst: ligt het nou aan mij? Maar ik hoor van andere collega’s in het middensegment hetzelfde verhaal. Verleden jaar werd het ons gegund. Maar omdat er niet veel faillissementen zijn, vermoeden mensen wellicht dat het allemaal wel mee valt met de ellende in de horeca. Nou, dat is dus niet zo. Helaas bestellen velen liever een goedkoop pizzaatje bij Domino’s dan een kwaliteitsproduct dat wat duurder is.”
Ondanks de beperkte belangstelling gaat Stoel verwoed door met het bezorgen van zijn pizza’s en specialiteiten als de filetto con funghi porcini en de baccalà al brandy in salsa di verdure. Vanaf vandaag komen daar ook pannenkoeken bij. Tijdens de openingsuren van het restaurant gaat het roer voorlopig echter drastisch om. ,,Ik vroeg mij af: wat zouden mijn klanten wél willen eten in de middag? En ik kwam uit op pannenkoeken. Hier in de buurt heb je geen pannenkoekenrestaurants. In dat gat spring ik nu.”
Lees ook: Igor breekt lans voor horecabranche en publiceert verhelderende video
Horecaondernemer toverde zijn zaak al eens eerder om met behulp van Den Blijker
Het Poveretti Pancake House opent wekelijks op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 12.00 en 17.00 uur de deuren. In culinair opzicht is de uitdaging beperkt, maar Stoel pakt het serieus aan. Aan zijn flexibiliteit zal het niet liggen. Twee jaar geleden runde hij op dezelfde plek het Indiase restaurant Spices & Flavours. Toen de loop eruit was, toverde hij de zaak met behulp van Herman den Blijker om tot het Italiaanse specialiteitenrestaurant Poveretti.
,,Ik maak uiteraard mijn eigen beslag en zorg ervoor dat het bakproces tiptop in orde is”, zegt Stoel, die onder meer een boerenpannenkoek en het ‘pannekoekie Marrukplein’ gaat verkopen. ,,Ik kies bewust voor een beperkte kaart. Ik ken pannenkoekenrestaurants met honderd varianten, maar dat vind ik niks. Op de kaart komen vijf pannenkoeken, maar gasten kunnen op basis van de ingrediënten ook hun eigen pannenkoek samenstellen.”