Nieuws Financiën

Bornse ondernemer legt zonnepark aan met 1.400 zonnepanelen

Ondernemer Erik Engbers uit Borne wil een zonnepanelenparkje aanleggen, achter zijn ouderlijke huis aan Tusveld 1, nabij Bornerbroek. Het gemeentebestuur is akkoord én enthousiast, zo schrijft de Twentsche Courant Tubantia.

Van onze redactie 8 september 2016

Erik Engbers

Het college van burgemeester en wethouders juicht de plannen toe en gaat dan ook akkoord met een afwijking van het geldende agrarische bestemmingsplan. Opwekking van groene stroom vermindert schadelijke CO2-uitstoot, motiveert het college.

1.400 zonnepanelen

Het beoogde terrein op Tusveld is een stuk grasland met een oppervlakte van 1 hectare. Ondernemer Engbers heeft uitgerekend dat er ruimte is voor 1.400 zonnepanelen, die jaarlijks 260.000 kilowattuur aan groene stroom kunnen leveren. Dat komt ongeveer overeen met de electriciteitsbehoefte van 60 huishoudens.

Aanhaken

Bijzonder aan het project is dat particulieren in de omgeving kunnen aanhaken en dus zelf groene stroom kunnen opwekken. Bewoners van hetzelfde en aangrenzende postcodegebieden kunnen participeren in het toekomstige energiepark.

Coöperatie

Nu de gemeente groen licht heeft gegeven, wil Engbers met enkele geestverwanten doorpakken en een coöperatie voor het zonnepanelenpark oprichten. Huishoudens en bedrijven kunnen daar lid van worden, mits ze dus in de voorgeschreven postcodegebieden wonen. "We mikken op particulieren die zelf niet de mogelijkheid hebben om zonnepanelen op het dak te plaatsen", zegt Engbers.

Op foto: Erik Engbers (Fotograaf: Annina Romita)