Om de koopkracht van de burgers op peil te houden, moeten ondernemers de lonen verhogen. Daartoe roept het kabinet bedrijven op.De oproep is in de horeca slecht gevallen. Met verbazing nam Johan de Vos kennis van deoproep van het kabinet aan ondernemers om de lonen te verhogen.Natuurlijk begrijpt de horeca-ondernemer uit Breda dat er iets gedaanmoet worden, want er zijn landgenoten die niet meer genoeg geldverdienen om fatsoenlijk boodschappen te doen. ,,Maar ik wist nietwat ik las. De gasprijs is verdubbeld. Mijn leverancier heeft deprijzen met 15 procent verhoogd. Sommige collega's moeten de leningenvan de coronacrisis gaan terugbetalen. En nu moeten we de lonen gaanverhogen? Dit kabinet is niet van deze wereld.”
'Kabinet moet zelf eens regie nemen'
Volgens De Vos moet het kabinet zelfeens de regie nemen. ,,We rennen van crisis naar crisis en hetkabinet doet niks. Ja, alle problemen afwentelen op de ondernemers.Maar het is onderhand wel welletjes. Er zijn volgens mij oplossingengenoeg te bedenken. Er zit geloof ik nog voor 2000 miljard kuub aangas in Groningen. Misschien moeten ze daar eens gaan praten en demensen daar netjes compenseren. Dan is in ieder geval de gascrisisopgelost.”
We rennen van crisis naar crisis en het kabinet doet niks. Ja, alle problemen afwentelen op de ondernemers
Johan de Vos (foto onder)
Is loonsverhoging wel effectief?
En voor de inflatie is er ook eenoplossing, meent De Vos. ,,Door alle prijsverhogingen maken bedrijvenals Shell buitensporige winsten. Laat ze daar eens kijken.” Nietbij de horeca. Die wordt ook voor het blok gezet. ,,Kaag en VanGennip kunnen dit allemaal wel roepen. Het personeel leest ook dekrant. Die komen bij mij vragen om salarisverhoging. En wij mogenweer allemaal gaan uitleggen dat we dat helemaal niet kunnenbetalen.”
De Vos vraagt zich ook af of eenloonsverhoging wel effectief is. ,,Als je ziet hoe zeer deenergieprijs voor de consument stijgt, soms met wel 500 euro in demaand, denk ik niet dat wij dat kunnen compenseren met een paarprocent meer loon. Dan praat je over tientjes. Als we dieenergiekosten moeten compenseren, moet er voor iedereen bruto wel1000 euro bovenop het salaris. Dat zit helemaal niet in de sector.”
Stel je voor dat er straks weer een lockdown komt of zo. Dan heb ik net al het personeel een loonsverhoging gegeven en moet ik dicht
Edwin Kat, horeca-ondernemer (foto onder)
Wat als horeca straks weer dicht moet door corona?
Aan de andere kant van het land valtzijn collega Edwin Kat van Proeflokaal De Boom in Alkmaar hem bij.Volgens Kat is het weer de zoveelste poging ondernemers op te latendraaien voor het in gebreke blijven van de overheid. ,,En stel jevoor dat er straks weer een lockdown komt of zo. Dan heb ik net alhet personeel een loonsverhoging gegeven en moet ik dicht. Benbenieuwd of we als horeca dan steun van de overheid mogenverwachten.”
,,Het is niet zo dat we daar al van zijn hersteld," vervolgt Kat. ,,Een goede zomer met klanten op het terras maakt ons niet ineens miljonair. Er zijn uitdagingen genoeg." Kat denkt daarbij aan het personeelstekort, dat sommige ondernemers heeft doen besluiten de deuren al dan niet tijdelijk te sluiten. Met een nieuwe vaccinatieronde in het verschiet werpt de GGD zich volgens veel horeca-ondernemers op als geduchte concurrent op de arbeidsmarkt en bedreigt het de winstgevendheid van de onderneming.
KHN is geen voorstander van een centrale loonafspraak, omdat die lopende afspraken teveel verstoort. Wel wil KHN een betere inrichting van de uitbetaling van de heffingskortingen
Koninklijke Horeca Nederland
KHN: 'Oplossing ligt in belastingverlaging'
Beide horeca-ondernemers worden gesteund door hun overkoepelende belangenvereniging, Koninklijke Horeca Nederland. In een bericht laat KHN weten meer te verwachten van centraal overleg dan een eenzijdige verhoging van de lonen. Daar heeft de koepel immers al in de CAO-onderhandelingen op ingespeeld met een loonsverhoging van 3,4 procent per 1 april en een stijging van nog eens 2 procent periodiek plus 2 procent loonronde op 1 januari. Veeleer moet de oplossing worden gezocht in belastingverlaging.
'KHN is geenvoorstander van een centrale loonafspraak, omdat die lopendeafspraken teveel verstoort. Wel wil KHN eenbetere inrichting van de uitbetaling van de heffingskortingen (nietvia één werkgever maar rechtstreeks via de belastingdienst naar deburger) en een veel lager tarief (vlaktaks) voor de inhoudingen op delonen. Ook een belastingvrije koopkrachtuitkering (onder de WKR) enlagere werkgeverslasten horen wat KHN betreft bij de noodzakelijkemaatregelen', schrijft KHN in het persbericht.
Lees ook: ONL-voorman Biesheuvel: 'Oproep kabinet tot loonsverhoging om koopkracht makkelijk scoren'
'Belastingverlaging en een terugkeer naar het poldermodel'
Macro-econoom Sylvester Eijffingerziet niets in de oproep van de minister, maar steunt het idee van een centrale oplossing. Loonsverhogingen enprijsverhogingen zouden juist inflatie in de hand werken. ,,Ze werkenals een vliegwiel. Deze plannen van het kabinet kunnen de inflatiejuist vergroten. De oplossing zit veel eerder in eenbelastingverlaging en een terugkeer naar het poldermodel. Allepartijen moeten om de tafel en hun eigen belangen opzij zetten voorhet algemeen belang.”
Ook Cor Molenaar bepleit een gezamenlijkoptreden van de belangenorganisaties, als een soort economisch OMT,met daarin vertegenwoordigersuit het bedrijfsleven, economen, vakbond FNV en maatschappelijkepartijen zoals psychologen zijn degenen die dat met gerichte adviezenzouden moeten kunnen. ,,En betrek het CBS er ook bij. Dat is eveneenseen onafhankelijke partij die adviezen kan onderzoeken, met gerichtecijfers zal komen die het ook nog eens als geen ander kaninterpreteren.”