Nieuws Financiën

Industriële ondernemers in Zeeland somber over economie

Terwijl het met hun eigen bedrijf best goed gaat, zijn Zeeuwse industriële ondernemers vaker pessimistisch over de ontwikkelingen in de economie dan hun branchegenoten elders in het land. Dat schrijft de PZC.

Dick van der Wouw 31 januari 2017

Failliet geld

In januari van dit jaar zijn er meer Zeeuwse ondernemers die verwachten dat het klimaat de komende drie maanden zal verslechteren dan ondernemers die de economie juist zien verbeteren. Landelijk gezien, hebben de optimisten duidelijk de overhand.

Structureel karakter

De minder positieve kijk vanuit Zeeland op het economisch klimaat begint inmiddels een structureel karakter te krijgen. Van de laatste twaalf maandelijkse peilingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek beoordeelde Zeeuwse industriële ondernemers het economisch klimaat slechts één keer beter dan landelijk en acht keer waren er meer pessimisten dan optimisten, terwijl landelijk het hele jaar door de stemming in de industriesector overwegend positief was.

In de detailhandel, automobielbranche en de commerciële dienstverlening is de stemming in Zeeland over het economisch klimaat overheersend positief. Maar ook hier zijn de ondernemers minder positief gestemd in vergelijking met de rest van het land.

Opmerkelijk

De sombere kijk op de economische ontwikkelingen in de industrie is opmerkelijk omdat de Zeeuwse industriële ondernemers wel een positievere stemming laten zien over de verwachte omzet, prijsontwikkeling en personeelssterkte. Zelf denken ze het dus relatief goed te doen, maar de economische omstandigheden waaronder de branche moet opereren stemt hen minder vreugdevol.