Actueel

Na vernietigende brand weet Arnaud bedrijf te herstarten: 'Die brand is toch ergens goed voor geweest’

 
Links: de afgebrande loods. Rechts: Arnaud van de Pol. jan zandee / Johan Wouters/Pix4Profs
jan zandee / Johan Wouters/Pix4Profs
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Nog geen week na de flinke brand in augustus was Arnaud van de Pol al druk in de weer om een nieuwe locatie te vinden waar hij zijn Nosjuh’s Catering tijdelijk kon voortzetten. Dat lukte: zijn groenteleverancier stopte ermee en bood zijn werkplek aan. En nu draait het bedrijf weer op volle toeren.

Lees verder onder de advertentie

In het kleine Elshout, waar bijna elk huis deze dagen versierd is met een of andere vorm van de kerstman, zit Nosjuh’s Catering inmiddels alweer vier maanden. Achter een huis in een loods, waar alle kookactiviteiten plaatsvinden. Het is een beetje rommelig binnen, ziet het AD, maar dat is ook niet gek gezien de drukke kerstdagen die net achter de rug zijn. ,,Ik heb voor duizend mensen gekookt voor de twee kerstdagen", zegt Arnaud van de Pol. ,,En voor vijftien- tot twintigduizend mensen voor de kerstborrels in de weken ervoor.”

Lees ook: Snackbarhouder Vincent in tranen door brand net voor jubileum

Het is duidelijk: Nosjuh’s Catering heeft het druk. Van de brand half augustus is in de bedrijfsvoering niet veel meer te merken. Integendeel, de zaken gaan juist beter. ,,Ik ben nu al zeven jaar bezig en ik merk dat het steeds beter gaat. Ieder jaar wordt het meer.” Op donderdag 24 augustus was het bedrijf alweer in de lucht, precies een week na de brand, en de volgende dag stroomden de bestellingen weer binnen.

Lees verder onder de advertentie

Brand bij loods Nosjuh's Catering

De brand op 17 augustus ontstond in de loods in Drongelen, waar zowel het cateringbedrijf Nosjuh’s Catering als een boerderijwinkel gevestigd waren. Bijna alles is door de brand verloren gegaan. ,,Gelukkig kon ik met hulp toch nog bepaalde apparatuur redden en uit de loods halen, maar de rest was allemaal weg.” Er is niks meer van de loods over. Van de Pol vermoedt dat een wasdroger de oorzaak was.

Hulp kwam van alle kanten; vrienden, bekenden, klanten en zelfs onbekenden die het nieuws zagen en naar Van de Pol belden om te vragen of hij iets nodig had. Mede door die hulp kon hij zijn cateringbedrijf zó snel oppakken. ,,Dat ik een week na de brand alwaar open was, kwam echt voor een groot deel door alle hulp die ik kreeg. Dat was heel fijn. Zo sta je er dan weer positiever in.”

Lees ook: Bedrijf na grote brand weer op de been dankzij crowdfunding

Lees verder onder de advertentie

Van de Pol kreeg onder meer diverse panden aangeboden waar hij tijdelijk terechtkon. Eén daarvan kwam van zijn groenteleverancier. ,,Hij wilde ermee stoppen en bood mij zijn loods aan. Na het te hebben bekeken, leek mij dat de beste locatie.”

Nieuw bestek en apparatuur aanschaffen

Hij moest het een en ander aan apparatuur, zoals ovens, aanschaffen om weer gerechten te kunnen bereiden. Ook bestelde hij helemaal nieuw bestek. Het pand is wel een stap achteruit vergeleken met zijn oude werkplek in Drongelen. De ruimte is kleiner, dus niet voor alle benodigde apparatuur is plek.

Tekst loopt door onder de foto

Lees verder onder de advertentie
Arnaud van de Pol opereert na een grote brand bij hun bedrijf in Drongelen nu tijdelijk vanuit Elshout. Johan Wouters/Pix4Profs
Johan Wouters/Pix4Profs

Het kost hem nu soms wat meer tijd om bepaalde gerechten te bereiden. ,,In mijn oude keuken maakte ik 100 liter soep in een uur. Daar doe ik nu drie uur over”, legt Van de Pol uit. Daarbij zitten ze in de keuken met meerdere mensen, waar aan een kant wordt afgewassen en de andere gekookt. ,,Maar ja, het is even niet anders.” Hij is allang blij dat dit überhaupt kán.

Wachten op groen licht

Van de Pol is in de tussentijd bezig om zijn oude pand in Drongelen te herstellen. Zo heeft hij de schets van de nieuwe loods gemaakt, samen met een architect, en die bij de gemeente ingediend. Nu is het wachten op groen licht voordat de bouw kan beginnen. ,,Ik wil een moderne keuken maken. In Drongelen waren er een aantal dingen die niet heel praktisch werkten en waar we tegenaan liepen die ik nu anders heb aangepakt.”

Lees verder onder de advertentie

Om een voorbeeld te geven: de loods beschikte over een warme én koude keuken ineen, nu worden dat twee aparte ruimtes. De ruimtes zelf worden iets groter en er komt een kantoor bij voor Van de Pol. ,,Die brand is toch ergens goed voor geweest”, lacht hij.

Had hij niet even een moment van rust nodig om zo’n grote brand en de gevolgen daarvan te laten bezinken? ,,Nee, ik ben niet iemand die bij de pakken neer wil zitten. Ik ben liever bezig. Daarbij heb je personeel om aan te denken. Het balletje moet blijven rollen.”

Goede hoop voor 2024

Sinds de brand is Van de Pol oplettender geworden. Hij kijkt nu alles goed na voordat hij weggaat. ,,De wasdroger komt niet meer in de loods”, zegt hij met een klein lachje. Ondanks alles staat hij er heel positief in. Hij heeft goede hoop voor 2024, het jaar waarin zijn nieuwe loods wordt gebouwd. ,,Ik hoop met kerst weer terug in Drongelen te zijn.”

Lees verder onder de advertentie
De restanten van de loods een dag na de brand. jan zandee
jan zandee