Inflatie

Ondernemers en verhuurders nog steeds lijnrecht tegenover elkaar over huurverhogingen

 
-
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Ondernemers en verhuurders zijn het in gesprekken niet eens geworden over het verlagen van de huurverhogingen die zijn gekoppeld aan de consumentenprijsindex.

Lees verder onder de advertentie

Laatste update: 12 april 2023 16:30

Ondernemersorganisaties dringen bij verhuurders aan op het verlagen van de in hun ogen extreme huurverhoging. Sinds januari dit jaar mogen verhuurders door de hoge inflatie namelijk een huurverhoging van 14,5 procent doorvoeren.

Ondernemers onder leiding van INretail, KHN en MKB-Nederland waren bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat op gesprek met verhuurders, maar kwamen er wederom niet uit. De kwestie rond de huurverhogingen speelt al enkele maanden.

Lees verder onder de advertentie

Al in december riep CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch EZK-minister Adriaansens op met de verhuurders te gaan overleggen. Huurders trokken aan de bel omdat hun huur in januari met bijna 15 procent omhoog zou gaan omdat de huurprijs gekoppeld is aan de consumentenprijsindex (CPI), de index die de prijsontwikkeling laat zien van een pakket goederen en diensten dat een gemiddeld Nederlands huishouden aanschaft.

Lees ook: Coulance van verhuurders noodzakelijk voor het mkb

Huurder voelt zich ‘dubbel gepakt’

In de CPI wordt ook de inflatie op energie meegenomen. ,,En die betaalt een verhuurder niet”, legt INretail-voorzitter Jan Meerman uit. De huurders voelen zich dan ook ‘dubbel gepakt’.

Lees verder onder de advertentie

De ondernemersorganisaties vinden de huidige huurverhogingen niet ‘redelijk en billijk’ en pleiten daarom voor het doorvoeren van een generieke inflatiecorrectie zónder het meerekenen van de energieprijzen. Verhuurders wijzen erop dat de huurovereenkomst een private kwestie is en dat huurder en verhuurder zelf om tafel moeten.

Lees ook: Jan Meerman (INretail): ‘15 procent huurverhoging? Hoe durf je het te vragen’

Huurverhoging: wat kun je doen?

Stef Smit (MKB-Claim)

Heb jij als ondernemer ook een forse huurverhoging op de mat gekregen? Volg dan in ieder geval de volgende stappen:

• Controleer je huurcontract en de bijbehorende voorwaarden.

• Welke regeling geldt er voor wijziging van de huurprijs?

• Wat is de einddatum van je huurcontract en wat is de opzegtermijn?Lees de praktische tips via deze link.

• Als jouw huurcontract is gekoppeld aan de CPI, maak dan gebruik van ons bezwaarschrift. En ga in gesprek met je verhuurder.

• Kom je er met je verhuurder niet uit? Check dan of je een rechtsbijstandverzekering hebt waar je een beroep op kunt doen of schakel een advocaat in. Vraag in het laatste geval altijd vooraf om een prijsopgave.

MKB-Claim is gespecialiseerd in massaclaims en helpt ondernemers door kosteloos een bezwaarschrift ter beschikking te stellen. Individuele ondernemers kunnen helaas niet worden bijgestaan in een geschil met hun verhuurder, daarvoor wordt verwezen naar gespecialiseerde advocaten.

Zie voor meer informatie, ook om een voorbeeld-bezwaarschrift te downloaden, deze link.

Lees verder onder de advertentie

Huurders en verhuurders om tafel

Na de motie van Amhaouch kwamen beide partijen begin maart voor het eerst samen, maar dat gesprek liep op niets uit. Vrijdag kwamen de partijen voor een derde keer samen, maar ook nu kon er geen afspraak worden gemaakt. Wel is er besloten om over twee weken weer samen te komen.

,,Onder leiding van het Ministerie komen dan alle feiten op tafel”, legt Meerman uit, ,,Dan moet helder zijn wat de situatie is in de praktijk. Wij hebben onderzoek waaruit blijkt dat in meer dan de helft van de gevallen een ondernemer niet met een vastgoedpartij om tafel komt te zitten. En in nog minder gevallen leidt het tot een oplossing waarmee beide partijen tevreden zijn. De verhuurders zien dat echter anders.”

Volgens Meerman zijn het lang niet alleen kleinere mkb-ondernemers die niet in gesprek kunnen met hun verhuurder. De INretail-voorman geeft het voorbeeld van een retailer ‘met enkele honderden winkels’, die met meer dan de helft van de 31 leden van vastgoedbelegger IVBN niet in gesprek kan. ,,Het feit dat huurders en verhuurders bij de minister zitten, is nota bene het bewijs dat er bijna geen maatwerk plaatsvindt.”

Lees verder onder de advertentie

Wij hebben onderzoek waaruit blijkt dat in meer dan de helft van de gevallen een ondernemer niet met een vastgoedpartij om tafel komt te zitten

Probleem in de markt

Mochten huurders en verhuurders er ook over twee weken niet uitkomen, dan kijkt Meerman richting de minister. ,,Dan is er een probleem in de markt en verwachten we van het Ministerie van EZK dat het nu echt aangepakt moet worden. Er ligt immers een opdracht van de Tweede Kamer.”

IVBN was op het moment van publiceren niet bereikbaar voor commentaar.