Nieuws Innovatie

Generatie met lef: waarom het aantal jonge ondernemers blijft groeien

Een eigen onderneming is in trek bij jongeren: het aantal startende ondernemers op jonge leeftijd groeit hard. Het Fontys Centrum voor Ondernemerschap in Eindhoven ondersteunt studenten in hun ondernemerschap. ,,Ze willen niet onder een baas werken maar de vrijheid om zelf te kunnen handelen."

Femke Tolsma (AD) 5 augustus 2020

Sport kleding startup duurzaam ironroots

Erik de Groot, Ashkan Hashemzadeh en Stefan Boerkamp, drie jonge ondernemers en oprichters van Iron Roots, een duurzaam alternatief voor sportkleding. Ondernemers op de foto komen niet in het verhaal voor, foto is ter illustratie.

Het aantal startende ondernemers onder de 18 jaar is volgens cijfers van de Kamer van Koophandel vorig jaar met 70 procent gestegen. Het aantal ondernemers tussen de 19 en 23 jaar is in vijf jaar tijd bijna verdubbeld, aldus het AD.

Onderwijs voor jonge ondernemers

Het Fontys Centrum voor Ondernemerschap in Eindhoven herkent de trend ook. Steeds meer studenten hebben een eigen bedrijf. Volgens de Kamer van Koophandel draagt het ondernemend onderwijs bij aan de groei van het aantal jonge ondernemers.

Bij Fontys Hogescholen is ondernemerschap een belangrijke pijler. Gilbert de Laat, bedrijfscoach bij het Centrum voor Ondernemerschap (CvO) van Fontys Hogescholen, geeft aan dat de school deze ondernemende ambities op verschillende manieren ondersteunt. In 2011 is het Fontys Centrum voor Ondernemerschap opgericht, er is een minor ondernemerschap en een Fontys Startup Booster en sinds 2016 kunnen ondernemende studenten in aanmerking komen voor de studentondernemersregeling.

Lees ook: Student Company van het Jaar met een fel flikkerend lampje om fiets terug te vinden

,,Tijdens de minor leren studenten met een andere kijk naar de wereld te kijken en in de beginfase brainstormen ze over het opzetten van een eigen bedrijf. Zo leer je ook of het hebben van een eigen bedrijf iets voor je is", zegt coördinator Ondernemerschap bij de minor Olivier Verstappen (foto).

Lees ook: De franchise van Rens (14) wordt gerund door alleen maar tieners

Combineren studie en bedrijf met ondernemersregeling Fontys

Door de minor en de studentondernemersregeling heeft het Fontys CvO steeds meer vorm gekregen. ,,Elk jaar komen er meer studentondernemers bij en sinds deze regeling in het leven is geroepen groeit het aantal al helemaal hard", vertelt De Laat. In 2016 waren er 61 aanvragen en afgelopen jaar al 213.

Irene Vriezen, marketing- en communicatieconsultant bij het Fontys CvO, geeft aan dat de studentondernemersregeling het combineren van je eigen bedrijf en studie vergemakkelijkt. ,,Met deze regeling kunnen studenten namelijk stage lopen en afstuderen in hun eigen bedrijf, ze worden gecoacht en er zijn ‘boosterweekenden’ waarbij de ondernemers vragen kunnen stellen aan professionals."

Lees ook: Ik Vertrek-dochter Suus Lothmann (15) breidt sieradenwebshop uit met kledinglijn

Maar echt makkelijk is het combineren van een onderneming en een studie niet, vult De laat aan. ,,Vooral als een studentondernemer erg succesvol is, wordt het vaak moeilijk. De drang naar het ondernemen wordt alleen maar groter, dus je moet een ijzeren discipline hebben." De Laat drukt de ondernemers dan ook op het hart dat ze óók nog een studie hebben. ,,Sommigen vinden er juist motivatie in en willen zo snel mogelijk afstuderen zodat ze volle bak kunnen gaan ondernemen."

Een generatie met lef

Hoe komt het eigenlijk dat steeds meer jongeren een eigen bedrijf beginnen? Volgens Debby van Wijngaarden, woordvoerder van de Kamer van Koophandel, heeft deze generatie meer lef. ,,Ze vinden het minder eng om op hun snuit te gaan en vaak krijgen ze het ook van huis uit mee. Een of beide ouders zijn dan ondernemer."

De Laat vult nog aan dat de nu huidige generatie studenten vrijheid heel hoog in het vaandel heeft staan. ,,Ze willen niet onder een baas werken maar de vrijheid hebben om zelf te kunnen handelen."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.