Aangeboden door Vechtdal Ondernemersverkiezing 2021

Branded Content Groei

‘Adèle wordt geperst met pvc-korrels uit Hardenberg’

Pvc-compounds (kunststofkorrels) worden op veel plekken in de wereld geproduceerd. Maar bij PlastChem in Hardenberg doen ze dat als enige in Europa volautomatisch én het meest energiezuinig, in een splinternieuwe fabriek. Genoeg redenen voor de jury van de Vechtdal Ondernemersverkiezing 2021 om dit bedrijf uit te roepen tot Ondernemer van het Jaar.

Anke Derkse 21 december 2021

Plast Chem Sonnega pvc korrels portret

Onno-Pieter Sonnega: ,,Mede door deze nominatie konden we groeien van vijftig naar zeventig personeelsleden.” Foto: Horst Bernhard

Onno-Pieter Sonnega is al vijfentwintig jaar de trotse eigenaar van PlastChem. Nóg trotser is hij sinds de nieuwe fabriek in juli dit jaar op een toplocatie in Hardenberg operationeel is geworden. ,,We hebben bewust gekozen voor een gebouw dat niet alleen functioneel is, maar er ook mooi uitziet. Daartoe hebben we een architect in de arm genomen die we de opdracht hebben gegeven om een gebouw te ontwerpen waarin alle medewerkers zich letterlijk thuis voelen. Kantoren, douches, toiletten, overal ziet het er even mooi uit en zijn de kleurencombinaties zorgvuldig gekozen. Voorheen zaten kantoorpersoneel, distributie- en productiemedewerkers op verschillende locaties. Nu gaat iedereen door dezelfde deur naar binnen en naar buiten. Alle personeelsleden zien zo dagelijks welke werkzaamheden hun collega’s uitvoeren.”

Verticale productielijn

Het nieuwe fabriekspand is maar liefst 28 meter hoog; iets dat voor Hardenberg uniek is. Het hele gebouw, inclusief opslagruimte, heeft een oppervlakte van 30.000 m2. Door de uitgekiende architectuur, waarbij de kantoren op palen staan, oogt het echter niet als een enorme kolos. Sonnega: ,,We waren de laatste jaren behoorlijk uit ons jasje gegroeid en wilden meteen een toekomstbestendig gebouw neerzetten. De productie hebben we verviervoudigd, terwijl het productiewerk door hetzelfde aantal mensen wordt gedaan. Door in de hoogte te bouwen, hebben we een bijzonder efficiënte verticale productielijn gerealiseerd die bovendien schoon, veilig en energiezuinig is.”

"Onze fabriek was behoorlijk uit zijn jasje gegroeid"

Onno-Pieter Sonnega, eigenaar PlastChem

Eén ding was nog wel even een uitdaging: de logistiek. Door de grotere productie had PlastChem snel meer chauffeurs, orderpickers en ‘aftappers’ nodig. ,,Mede door de nominatie voor Ondernemer van het Jaar, de lokale verbondenheid én de veel betere zichtbaarheid van ons bedrijfsgebouw, is het ons gelukt om in korte tijd van vijftig naar zeventig personeelsleden te gaan.”

Adèle geperst uit PlastChem

De kunststofkorrels, oftewel pvc-compounds van PlastChem gaan de hele wereld over. Er wordt van alles van gemaakt: van buizen en fittingen tot raam-, gevel- en vloerbekleding en nog veel meer. Een bijzonder product dat van de korrels van PlastChem wordt gemaakt, zijn lp’s; oftewel vinyl. ,,Er bestaan in de wereld vijf grote vinylperserijen”, weet Sonnega, ,,en daar produceren wij de compounds voor. Dat deden we altijd al, maar door de revival van vinyl is deze productie enorm gestegen. We zijn hierin wereldmarktleider. Het leuke is dat een van de oudste perserijen van die vijf gewoon gevestigd is in Haarlem. Ons product gaat de hele wereld over. Ga maar na, de lp’s van grote artiesten worden overal ter wereld verkocht. Dus Adèle wordt, zeg maar, geperst uit Hardenbergse pvc-korrels.”

"Wij produceerden altijd al de pvc-compounds voor de vijf grote vinylperserijen wereldwijd, maar door de revival van vinyl is deze productie enorm gestegen"

Onno-Pieter Sonnega, eigenaar PlastChem

Trotse Ondernemer van het Jaar

Ondernemer van het Jaar word je niet zomaar in de Vechtstreek. Ten eerste moet je voorgedragen worden. In het geval van PlastChem was dat de ondernemersvereniging en de gemeente Hardenberg. Vervolgens vult de ondernemer een uitgebreide vragenlijst in en als je dan genomineerd wordt, volgt een intakegesprek en een bedrijfsfilm. ,,Aanvankelijk vond ik het vooral heel leuk dat ik voorgedragen was, maar als je dan eenmaal genomineerd bent, wil je ook wel winnen”, geeft Sonnega ruiterlijk toe. ,,Mensen mochten op mij stemmen en deden dat in groten getale. Dit telt mee voor 25 procent. Het oordeel van de vakjury telt voor 75 procent mee. Als je dan uiteindelijk verkozen wordt tot Ondernemer van het Jaar, dan ben je wel heel blij natuurlijk. Maar ik ben vooral heel trots op de groep mensen die we bij elkaar hebben gekregen bij PlastChem. Daar gaat een bepaalde energie vanuit die ook afstraalt op de stroom bezoekers die we sinds de opening hebben mogen ontvangen. We zijn allemaal trots op wat we hier doen en maken.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Vechtdal Ondernemersverkiezing 2021; een initiatief van gemeente Hardenberg, gemeente Ommen, Ondernemershuis voor het Vechtdal, Startershuis DOEN! en Vechtdal Projecten.

Onno-Pieter Sonnega bij de nieuwe fabriek van PlastChem.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws