Nieuws Marketing

Vladimir Poetin versus Rotterdamse wodkafabrikant: overwinning voor Russische heerser

In zijn niet-aflatende strijd tegen de Rotterdamse wodkafabrikant Spirits heeft de Russische president Vladimir Poetin opnieuw een belangrijke slag gewonnen. Het bedrijf moet in zes Europese landen stoppen met de verkoop van Stoli en Moskovskaya. De merkrechten liggen namelijk bij de Russische staat en niet bij Spirits, stelt de rechtbank in Den Haag.

Dénis van Vliet (AD) 15 juli 2021

Wodka fles ijs

Het bedrijf Spirits moet in zes Europese landen stoppen met de verkoop van Stoli en Moskovskaya. Foto: Shutterstock

De uitspraak betekent concreet dat Spirits zijn wodka in Groot-Brittannië, Ierland, Cyprus, Tsjechië, Italië en Zweden uit de schappen moet halen. De rechten moeten terug naar het Russische staatsbedrijf FKP, dat vrij is om de wodka onder dezelfde namen te herintroduceren in deze zes landen. Eerder al verbood de rechter Spirits om Stoli en Moskovskaya in de Benelux te verkopen, schrijft het AD. De Russen brachten de wodka’s vervolgens onder dezelfde namen terug in de Benelux.

'Poetin vaardigde in 2000 een decreet uit waarin stond het recht van de staat over de eigendomsrechten op wodkaproductie te herstellen'

Stoli en Moskovskaya werden tot aan val Sovjet-Unie in 1991 geproduceerd door staat

De strijd tussen FKP en Spirits kent een lange voorgeschiedenis. Stoli en Moskovskaya werden tot aan de val van de Sovjet-Unie in 1991 geproduceerd door de staat. In de chaotische Russische jaren negentig wist de flamboyante Russische miljardair Yuri Shefler de twee merken in handen te krijgen. Hij richtte in Rotterdam een bv op en bestormde met de twee merken wereldwijd de wodkamarkt. Dat ging lange tijd goed, totdat Poetin in 2000 president werd. Hij vaardigde een decreet uit, waarin stond ‘het recht van de staat over de eigendomsrechten op wodkaproductie te herstellen’.

De fles met wodka mag open, president Vladimir Poetin heeft iets te vieren. Foto: Shutterstock

In Rusland gaan de merkrechten over naar staatsbedrijf FKP, maar in de meeste westerse landen wijzen rechters die eis op procedurele gronden af. Behalve in de Benelux. Hier oordeelde de rechter dat de rechten op Stolichnaya bij het Russische staatsbedrijf berusten en niet bij Spirits. Shefler probeerde nog de uitspraak creatief te interpreteren door het oude logo minimaal aan te passen en de twee merken als nieuw in de markt te zetten, maar kwam daar niet mee weg.

'De legendarische handelsmerken zijn weer waar ze horen: in Rusland'

Na het Nederlandse succes ging FKP door met procederen, met als gevolg dat Spirits nu ook de verkoop in nog meer landen moet staken. Doet het bedrijf dit niet, dan wacht een boete van twee miljoen euro. Behalve bij de Nederlandse rechter boekten de Russen onlangs ook juridisch succes in Georgië. In dat land wordt Stoli op de markt gebracht door een Lets bedrijf, maar ook dat moet stoppen met de verkoop. FKP rept in een ronkend persbericht over een ‘kettingreactie van positieve rechterlijke uitspraken’. De ‘legendarische handelsmerken’, zo stellen de Russen, zijn weer waar ze horen: in Rusland.

Lees ook: Nazdrowje! Drie jonge ondernemers scoren met hun Nul30 Vodka

De recente uitspraken kunnen voor Spirits-baas Shefler - thans nog bezitter van een van de langste jachten ter wereld - nog een persoonlijk staartje krijgen. Na het verbod op de verkoop van Stoli en Moskovskaya in Benelux moest hij alle winsten die hij sinds 1999 in de Benelux maakte, afstaan aan de Russische staat. Het is niet ondenkbeeldig dat de Russen ook azen op zijn winsten die hij maakte in Groot-Brittannië, Ierland, Cyprus, Tsjechië, Italië en Zweden.

Lees ook: Tunga Talks (6): tien jaar ondernemen in Rusland, wat doet dat met je?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws