Thomas Hendriks
Director Branded Content
Thomas Hendriks is vooral druk met projecten van De Ondernemer in samenwerking met partners als banken, verzekeraars, telecom- en energiebedrijven. Maandelijks blogt hij over zaken die hem opvallen in de wereld van marketing en communicatie.
Terwijl vrijwel elke commerciële boodschap wordt gedigitaliseerd en speciaal daarvoor opgeleide medewerkers op basis van data proberen via social mediakanalen precies de juiste doelgroep te bereiken, wil ik het even hebben over reclame op straat. En dan bedoel ik met name reclameboodschappen op vrachtauto’s. Op de snelweg.
Ik ben er gek op. Maar het kan wel beter
Als bedenker en uitvoerder van uiteenlopende contentproducties voor De Ondernemer ben ik vaak in gesprek met ondernemers die een boodschap willen delen. Ik wil ze dan altijd graag eerst een beetje leren kennen. Wat drijft ze, wat willen ze vertellen? En hoe kan ik ze vervolgens helpen om die boodschap met impact bij de juiste doelgroep te krijgen? Ik heb nog nooit aan een busje gedacht, maar wie weet.
Lees ook: Reclamelessen van Gouden Loeki’s: ‘Wees de beste stoorzender die je kunt zijn’
Van busjes tot vrachtwagencombinaties van dik 18 meter en van kranen tot wagens met buitenlandse kentekens: als er iets op staat, lees ik het. Sterker nog: als er verschillende boodschappen op staan, houd ik op de snelweg wel eens in om het hele verhaal tot me te nemen.
Star Wars troopers kijken je aan
Laatst nog, op weg naar kantoor in Hoofddorp, zag ik een busje rijden met op de achterkant van links naar rechts tussen de achterlichten een foto van zes stormtroopers uit Star Wars die me vanuit het busje leken aan te kijken. Geweldige foto. Eronder: Niet zelf gaan lopen klooien, wij zijn onderweg! Afzender: Daansklussen.nl. Ja, dan check ik de website ook even en die klopt van alle kanten. Daniël laat je op de site zelfs customer reviews lezen.
Wat ik hiermee zeggen wil: als je me raakt op de snelweg met een opvallende boodschap (en beeld dat wat met me doet), ga ik verder kijken. En als de website ook nog eens klopt, heb je al twee strikes binnen. Nu nog een schappelijke offerte voor die dakkapel en…
Ga niet klooien met hoofdletters
Daan snapt het. Maar vaak gaat het fout en dan ben ik heel eerlijk: als de boodschap op je busje al zo slordig is, hoe zit dat dan met het werk dat je levert? Een paar missers om wellicht iets van te leren.
Ga niet klooien met hoofdletters. En denk aan het effect bij schuifdeuren. Dan voorkom je (van google) dat Steven van Ukkel, meester in statig stucwerk niet Sukkel matig stucwerk wordt. En die hoofdletters? Ik zag laatst in mijn dorp een busje van Bergman Bouw, waarop ze één B hadden gebruikt. Er stond dus ergman Bouw, of Bergman ouw…
I rest my case.
Zit iedereen zoals ik achter het stuur op weg naar werk of waar dan ook? Nee, er zitten veel meer mensen op hun telefoon (foei). Maar de ondernemers die iets hebben te verkopen en een of meer auto’s hebben rijden, moeten zelf eens om zich heen kijken. Staat je naam er goed op, je telefoonnummer? Snappen omstanders zoals ik meteen wat je doet? En vooral: doe je iets wat mijn aandacht net voldoende trekt om rechtdoor te blijven rijden, terwijl je toch even op een positieve manier indruk maakt?
3D-reclame op vrachtwagens
Op zoek naar inspiratie voor je bus of vrachtwagen? Doe zoals ik en google eens op vrachtautoreclame. Je ziet de fraaiste toepassingen, zelfs in 3D, waardoor het bijvoorbeeld lijkt alsof je door de wagen heen kijkt. Eerste prijs: reclame van Weight Watchers achterop een stadsbus: de sticker beslaat de hele achterkant en je ziet een vrouw rechts achterin zitten terwijl de bus sterk naar haar kant helt. Zelfs het kenteken van de bus beweegt mee.
Voor service en garantie, ben ik op vakantie
En denk ook nog even na over manieren waarop je de auto nog meer als reclamemiddel kunt gebruiken. Ergens bezig? Zorg dat de bus netjes geparkeerd staat. Dubbel parkeren of verkeer ophouden werkt bepaald niet in je voordeel. Even geen klus? Zet de bus op een plek waar veel verkeer langs komt. En denk na als je iets grappigs wilt doen. Want met Voor service en garantie, ben ik op vakantie. Voor seks en bier ben ik er met een kwartier. Deze auto rijdt op lachgas! red je het zelfs niet op feesten en partijen.
Neem dan een voorbeeld aan EasyToys dat dubbelzinnig verschillende beloftes waarmaakt: Gisteren besteld, vandaag gekomen.
Lees ook: Horecaondernemer brandt gasten af na negatieve review op Google: goede tactiek of onverstandig?