Video Mobiliteit

Wat Lightyear niet lukte, doet Carice wél: maak kennis met deze schattige, oer-Hollandse auto

,,Auto’s maken is niet zo makkelijk.” Net als de mensen van Lightyear weet Carice-oprichter Richard Holleman daar inmiddels alles van. Maar wat ze in Helmond (nog) niet lukte, lukte Holleman wel: zijn elektrische auto, de charmante Carice TC2, is daadwerkelijk te koop.

Roland Tameling 26 mei 2023

De Ondernemer Onderweg

Waar Roland Tameling wekelijks de vaste presentator is van De Ondernemer Onderweg, is hij in deze aflevering vervangen door Robert van den Ham.

De Ondernemer Onderweg is een vast item van het wekelijkse De Ondernemer Live; vanaf dinsdag 30 mei is het wekelijks een heel kijkradio-uur, aansluitend op De Ondernemer Live. Met dan wél 'Huge Car Guy' Roland Tameling als presentator en tal van gasten uit de wereld van mobiliteit, vanaf 13.00 uur op New Business Radio, YouTube en de homepage van De Ondernemer.

Lees ook: Dit is de Carice TC2: een elektrische cabriolet uit de polder

Het lijkt wel alsof de Carice er ineens was, afgelopen week. Als een duveltje uit een Delfts doosje verscheen daar plots een compacte elektrische tweezitter van Nederlandse makelij. De Carice werd ontwikkeld in Delft, en wordt inmiddels geproduceerd in Voorhout. Maar aan die onthulling gingen vele jaren werk en doorzettingsvermogen vooraf, vertelt de oprichter en ceo van Carice Cars aan presentator Robert van den Ham in deze nieuwe aflevering van De Ondernemer Onderweg.

"En dat is helemaal van deze tijd, dat je wel kunt genieten van zo’n auto zonder dat je de rommel van een verbrandingsmotor over de planeet uitstort"

,,Voor de buitenwereld lijkt het inderdaad alsof er ineens een auto naar buiten komt, maar achter de schermen zit er heel veel werk in”, vertelt Holleman, wiens automerk in de basis al in 2009 ontstond aan de TU Delft. Na een eerste model in 2014, is de TC2 het tweede wapenfeit. ,,We hebben bewust de luwte opgezocht om net zo lang aan dit model te werken tot we echt tevreden waren. Onze designer Tim is net zo lang aan het schetsen geslagen tot we hem écht mooi vonden, terwijl collega Niels zich vooral op de techniek heeft gestort.”

‘Uiteraard’ is de Carice volledig elektrisch

Het resultaat van al dat werk is een charmant ogende cabriolet met de looks van een klassieke sportwagen. Autofans herkennen duidelijk hints naar oer-Porsches, zoals de 356 en de Speedster. In het spartaanse maar sfeervolle interieur van de Carice valt de lederen bekleding op, naast een dashboard vol geborsteld RVS, dat is geïnspireerd op racewagens uit de jaren ’30. ,,Het moest een echte rijdersauto worden, zonder poespas.”

Kijk voorbij de klassieke vormen, en je ontdekt een auto die onderhuids is voorzien van de modernste aandrijftechniek. Uiteraard, zou je bijna zeggen in deze tijd, is de Carice TC2 volledig elektrisch. Holleman: ,,De Carice weegt slechts 650 kilo en mede daardoor haal je op het relatief bescheiden accupakket zo’n driehonderd kilometer per laadbeurt. En dat is helemaal van deze tijd, dat je wel kunt genieten van zo’n auto zonder dat je de rommel van een verbrandingsmotor over de planeet uitstort.”

Lees ook: Nederlandse automerk Burton in Franse handen

Elke Carice wordt op bestelling gebouwd

Een logische vraag, dan: hoe financier je een nieuw automerk? Carice, zo zegt Richard Holleman, heeft het geluk ‘dat er af en toe mensen binnenlopen die zo’n auto willen’. ,,Dat is gaaf, zeggen ze dan. Kun je ook voor mij zo’n auto bouwen? En hoewel het veel werk is, gaan we dat natuurlijk doen. Dat type klant, de autoliefhebber die meer wil dan alleen van A naar B rijden, heeft het geld er voor over waardoor wij dit kunnen maken.”

Diverse klanten, wiens auto’s samen met het team van Carice worden samengesteld en gemaakt, toonden interesse om te investeren en de Nederlandse autobouwer verder te helpen. ,,Daardoor hebben we een heel fijn clubje om ons heen verzameld, waardoor we hebben kunnen opschalen en nu hier staan. Dat is ons toch maar mooi gelukt.” De eerste tien exemplaren van de Carice worden op dit moment afgebouwd, maar meer bestellingen zijn mogelijk. De vanafprijs van de TC2 is overigens ook al bekend: hij kost 44.500 euro exclusief btw.

Eerdere afleveringen van De Ondernemer Onderweg bekijk je via deze link.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws