Nieuws Niet te kisten
Crisis of niet, deze twee vrouwen scoren met verhalen over circulariteit
En toen waren daar opeens de coronamaatregelen die ondernemend Nederland volledig op z'n kop zetten. Het betekende voor veel ondernemers nieuwe, dus andere en soms ook noodzakelijke keuzes. In de dagelijkse serie 'Niet te kisten' zetten we die ondernemers in de spotlights. Vandaag: Mariëlle van Hemert en Ellekari Klaasse van Circular Stories.
Niet te kisten is een nieuwe dagelijkse fotoserie op De Ondernemer. De afgelopen weken zijn door Nadja Willems de meest uiteenlopende ondernemers gefotografeerd. Die laten telkens op een originele manier zien wie zij zijn en waar zij voor staan. De foto's zeggen alles over hun ondernemersmentaliteit. Coronacrisis of niet, zij laten zich niet kisten.
‘No guts no story’. Dit lees je op de site van Circular Stories en slaat de spijker op de kop. Met hun bedrijf helpen Mariëlle van Hemert en Ellekari Klaasse ondernemers hun circulaire verhaal met de wereld te delen. Dit middels tekst of video om anderen te inspireren en te overtuigen om ook circulair te gaan ondernemen. Wie niet meedoet, heeft dus ook geen verhaal.
Vier weken op ontdekkingsreis
Een verhaal dat deze twee ondernemers zeker wél hebben. Van Hemert (links op de foto) en Klaasse zijn nogal begaan met het lot van onze planeet. Om die reden trokken zij vier weken lang door Nederland, België, Frankrijk en Spanje om erachter te komen welke circulaire maatregelen er nu eigenlijk in de praktijk worden genomen.
Lees ook: Deze ondernemers werden coronatester
,,Wat een vette tijd”, zegt Van Hemert daarover. ,,We spraken met allerlei soorten ondernemers en gingen ook in gesprek met de circulaire adviseurs binnen de Nederlandse ambassades. Daar kwamen ontzettend mooie verhalen uit voort. Het bleek dat velen er gepassioneerd mee bezig zijn. Jammer genoeg zijn ze echter te bescheiden om hun waardevolle ervaringen te delen. Omdat het zo zonde is dat dit soort verhalen op de plank blijven liggen, besloten wij Circular Stories te gaan maken.”
"We kregen een klant die vijfentwintig verhalen uit vijf verschillende landen wilde hebben. En dat in drie weken tijd, middenin de crisis én met een reisverbod"
Klaasse: ,,Op de foto bij dit artikel dragen wij geitenwollensokken in roze hakken. Puur om aan te geven dat circulariteit al lang geen geitenwollensokkenonderwerp meer is. Het is een belangrijke business. Het is ecosexy, vandaar de hakken.”
Coronacrisis brengt verrijking
Ondernemers vallen er als bosjes voor. Sinds de officiële kick-off van Circular Stories, ongeveer een jaar geleden, heeft het tweetal een stijgende lijn te pakken in de productie van video’s, blogs en diepte-interviews. De coronacrisis zorgde weliswaar voor een hick-up, maar bracht ook verrijking met zich mee.
Lees ook: Zwaar getroffen Broekies blijft positief in onzekere evenementenbranche
,,We kregen een klant die vijfentwintig verhalen uit vijf verschillende landen wilde hebben”, legt Klaasse uit. ,,En dat in drie weken tijd, middenin de crisis én met een reisverbod. Maar het is ons gelukt! We hebben een partner die regisseurs en cameramensen op iedere wenselijke locatie kan krijgen. Die briefen wij uitgebreid en daarnaast geven we de ondernemer die centraal staat in het item een training in storytelling. Zo weet hij hoe zijn verhaal verteld moet worden en ontvangen wij dat in strak videomateriaal. We hoeven er onze huiskamer niet voor te verlaten.”
Aanpak is een blijvertje
,,Dit heeft ons het inzicht gegeven dat we nog veel efficiënter kunnen werken en daardoor dus ook een mooiere prijs kunnen aanbieden”, besluit Van Hemert. ,,We gaan door met deze aanpak en organiseren voortaan één keer per maand een draaidag waarvoor duurzame of circulaire ondernemers en merken zich kunnen inschrijven. Ook hier geldt dat zij vooraf een worden getraind op storytelling.”