Nieuws Arbeidsmarkt

Onderzoek: jongeren willen bij mkb werken of zelf ondernemen

Generatie Z, de jongeren van tegenwoordig, wil het liefst werken in een mkb-bedrijf óf zelf ondernemen. Dat blijkt uit internationaal onderzoek. Opvallend is dat er weinig animo is voor werken in de startupwereld.

Van onze redactie 28 juni 2022

Generatie z werk

Generatie Z is de demografische generatie volgend op de Millennials. Ze zijn geboren tussen 1996 en 2015. Foto: Shutterstock.

Lees ook: Jonge ondernemers van 9, 11 en 15 runnen online bedrijf: van sieraden tot kaarsen

Het onderzoek werd gehouden door job-platform Zenjob onder 3.000 jongeren tussen de 17 en 27 jaar, onder wie 1.000 Nederlandse respondenten in onder meer Nederland, Duitsland en Engeland. Daaruit blijkt dat Jongeren in de huidige arbeidsmarkt zelf de touwtjes in handen hebben en zelf bepalen waar en wanneer ze werken.

De belangrijkste uitkomsten zijn:

  • Zo goed als 1 op de 3 Nederlandse en Engelse jongeren wil graag in het mkb aan de slag.
  • In Duitsland is dit 22 procent, op de voet gevolgd door zelfstandig ondernemerschap (21 procent).
  • Startups zijn minder populair: in zowel Nederland, Duitsland als Engeland ziet slechts 10 procent zichzelf hier in de toekomst werken.

Lees ook: Nederlandse modemerken steeds populairder onder jongeren

Ondernemen spreekt Nederlandse jongeren aan

Eigen baas zijn spreekt in Nederland 23 procent van de jongeren aan. Frederik Fahning, medeoprichter en managing director van Zenjob, legt uit: ,,We zien een groeiend aantal mensen dat de controle over hun eigen werk wil hebben. Work-life balance begint een nieuwe betekenis te krijgen, waarbij werk het persoonlijke leven volgt en niet andersom. Dit betekent niet dat jonge mensen niet willen werken. Het tegendeel is waar, maar ze willen steeds meer op hun eigen voorwaarden werken."

Van degenen die al ervaring als zelfstandige hebben opgedaan, zegt maar liefst 39 procent dit in de toekomst te willen blijven doen. In Duitsland en Engeland zijn de cijfers vergelijkbaar. Zelf de controle hebben over je werkleven wint aan populariteit. Volgens Fahning bevinden jonge mensen zich door het huidige personeelstekort in een voordeelpositie. ,,Gen Z is de best opgeleide generatie in de geschiedenis en heeft nu alle ruimte om te ontdekken wat echt bij ze past. Ze hoeven niet direct voor een vaste baan te kiezen, maar kunnen overal van proeven zonder zich direct vast te leggen. Zelf de touwtjes in handen hebben - dat is het werken van de toekomst.”

Lees ook: Zo haal (en houd) je als werkgever de generatie Z binnen

Startups scoren opvallend laag

Opvallend is dat er in zowel Nederland, Duitsland als Engeland weinig animo is voor werken in de startupwereld. In alle landen geeft ongeveer 10 procent hier de voorkeur aan.

,,In tijden van onzekerheid is de meerderheid van de generatie op zoek naar stabiliteit - wat startups in hun beginjaren natuurlijk niet kunnen bieden. Ze vormen een omgeving met veel potentie voor de toekomst, maar wel een met meer risico’s", zegt Fahning.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws