Nieuws Leiderschap

Meer diversiteit in Nederlandse RvC's, wel achterstand op Europees gemiddelde

Hoewel de vrouwelijke vertegenwoordiging in de Nederlandse Raad van Commissarissen met 9 procent is toegenomen ten opzichte van 2015, blijft het percentage van 30 procent achter bij het Europese gemiddelde van 34 procent.

Van onze redactie 19 februari 2020

Diversiteit bestuur raad bedrijfstop

De Nederlandse bedrijfstop wordt steeds meer divers. Toch kan het beter. Foto: Unsplash

Alleen Spanje (25 procent), Zwitserland (22 procent) en Oostenrijk (20 procent) scoren lager dan Nederland. Frankrijk voert de lijst aan met 45 procent vrouwelijke toezichthouders, gevolgd door Zweden en Italië (beide 43 procent), zo blijkt uit recent onderzoek van organisatieadviesbureau Korn Ferry.

Lees ook: Meer motivatie op de werkvloer dankzij diversiteit

Frederika Tielenius Kruythoff, managing director Executive Search bij Korn Ferry, is verdeeld enthousiast over de recente cijfers: ,,Hoewel Nederland voldoet aan het SER-advies van 30 procent vrouw in de Raad van Commissarissen, valt nog winst te behalen. Meer diversiteit - ook bijvoorbeeld op het gebied van leeftijd en achtergrond - verhoogt nu eenmaal de kwaliteit van het toezicht, zo wijst onderzoek uit.”

Nederland versus Europa

De diversiteit wat betreft nationaliteiten in Nederland behoort tot de top drie in Europa, samen met Zwitserland en België. 47 procent van de toezichthouders heeft de niet-Nederlandse nationaliteit ten opzichte van het Europese gemiddelde van 38 procent. De overige helft toezichthouders in Nederland is geleidelijk verdeeld over Europese -anders dan Nederlandse- afkomst en nationaliteit buiten Europa.

''Meer diversiteit - ook bijvoorbeeld op het gebied van leeftijd en achtergrond - verhoogt nu eenmaal de kwaliteit van het toezicht''

Frederika Tielenius Kruythoff, managing director Executive Search Korn Ferry

De oudste toezichthouders

Met gemiddeld 63 jaar is de Nederlandse toezichthouder de oudste van Europa. Deze leeftijd is de laatste vijf jaar stabiel. Nederland behoort, samen met Duitsland en Spanje, tot de Europese landen met de grootse leeftijdskloof tussen mannen en vrouwen als toezichthouders. Deze bedraagt meer dan zeven jaar.

Lees ook: Diversiteit als basis succes: zo doet Dax Dasilva van Lightspeed het