Nieuws Personeel

Personeelstekort: deze bekende bioscoop gaat twee weken dicht

De bekende bioscoop Figi in Zeist gaat noodgedwongen twee weken dicht vanwege personeelstekort. Het lukt het bedrijf met hotel en bioscoop/theater nog niet om alle vacatures die door de coronacrisis ontstonden, weer in te vullen.

Van onze redactie 22 augustus 2021

Laatste update: 22 augustus 2021 14:00

Theaterzaal bioscoop figi

Foto: Figi.

Figi had voor corona zo'n 110 werknemers. Op het dieptepunt van de coronacrisis waren dat er volgens directeur Victoria Ruijs nog 35. ,,We hebben mensen moeten laten gaan, keuzes moeten maken om het bedrijf overeind te houden. Ook zzp'ers, freelancers, mensen met nulurenconctracten. Ik neem het ze niet kwalijk dat ze elders zijn gaan werken, maar het is niet gemakkelijk om vacatures zomaar weer in te vullen."

Lees ook: Ondernemers hebben schreeuwend tekort aan uitzendpersoneel: ‘Volgend jaar wordt een ramp’

Een acuut gevolg is dat de bioscoop van 31 augustus tot 12 september de deuren sluit. ,,Mijn collega die de bioscoop draait, heeft ook recht op vakantie en als ik voor die tijd geen vervanger weet te vinden, blijft de bioscoop dicht'', zegt Ruijs. Ze schetst wat veel horecabedrijven in de regio Utrecht vandaag de dag ondervinden: ,,Ik ben geen econoom of socioloog dus waar ze precies zijn gebleven weet ik niet, maar veel collega's die we tijdens de crisis hebben moeten laten gaan, hebben inmiddels elders werk gevonden. Bijvoorbeeld bij de GGD, die goed betaalt, daar kan ik niet tegenop.”

Lees ook: CBS: voor het eerst meer vacatures dan werklozen

Op LinkedIn deed de Figi-directeur deze week een persoonlijke oproep met nog eens tien vacatures, variërend van die voor allround medewerkers, zelfstandig werkend koks en een supervisor voor het Grand Café, tot theatertechnici, afwassers en een patissier. Iedereen is volgens haar welkom, ook mensen ‘met wat meer levenservaring. ,,Er loopt hier van alles rond, van studenten die een bijbaantje hebben tot pensionado's die het leuk vinden om bij te springen. Iedereen is welkom.”

Binnenkort is een nieuwe uittocht te verwachten. Ruijs: ,,In september starten de scholen, dus alle jongeren die hier werken, moeten weer naar school en aan de studie."

Historie Figi

De kiem van Figi is gelegd door banketbakker Traugott Wünsche bij de Broedergemeente in 1850. George Figi neemt de zaak in 1902 over. Na de bouw van het gemeentehuis opent Figi in 1909 een banketbakkerij-lunchroom op Het Rond. In 1917 nam Theo Ruijs senior de zaak over.

Het bedrijf groeide gestaag uit tot restaurant met theetuin, hotel en theater. Het werd een vooraanstaand etablissement. Bijzonder in de begintijd was het stromend water in de hotelkamers. In 1925 is de theaterzaal gebouwd. Al snel werd daar enkele dagen per week (stomme) films gedraaid. Wegens succes kwam er een tweede zaal. Het theater had een goede naam vanwege de beroemde acteurs, actrices en toonkunstenaars die er graag kwamen spelen.

Bron: De Nieuwsbode

Mis vanaf nu geen ondernemersnieuws meer, schrijf je in voor onze dagelijkse update. In 2 minuten tijd ben jij weer op de hoogte.

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws