Nieuws Politiek

Regeldruk tast ondernemerschap aan: ‘30 procent ondernemers wil stoppen’

Regels, regels en nog eens regels. Voor ondernemers is de regeldruk enorm, waardoor het ondernemerschap wordt aangetast. Dat zegt kappersvoorman én minister van Schrappen Maurice Crusio in De Ondernemer Kiest Live.

Van onze redactie 14 maart 2023

Maurice Crusio ANKO kapper ondernemerskabinet provinciale staten verkiezingen

ANKO-voorzitter en kapper Maurice Crusio.

Het Ondernemerskabinet

Omdat het te lang stil bleef vanuit Den Haag, dossiers zich bleven opstapelen en veel ondernemers niet nog langer op antwoorden willen wachten, introduceerde De Ondernemer rond Prinsjesdag vorig jaar een symbolische voorzet, noem het formatie, van een heus Ondernemerskabinet, bestaande uit... ondernemers. In aanloop naar de verkiezingen gingen we nog eens op bezoek bij de 'ministers' om standpunten te horen. Op onze website vind je meerdere video's met hun reacties.

Hieronder zie je de video met Maurice Crusio tijdens De Ondernemer Kiest. Tekst gaat verder onder de video.

Een econoom zei ooit: voor elke nieuwe regel die er komt, moet een andere worden geschrapt. ,,Dat zou ik een vreselijk goed plan vinden”, zegt Maurice Crusio wanneer deze quote hem wordt voorgelegd. ,,Een hoop regels zijn echt oud. Ze zijn niet meer van deze tijd. De stapeling ervan is bizar.”

Crusio, ANKO-voorzitter en minister van Schrappen in het Ondernemerskabinet, hoort dagelijks over de enorme regeldruk waarmee zijn achterban wordt geconfronteerd. ,,Wij zien enorme problemen in de arbeidsmarkt. De gemiddelde ondernemer moet zich aan zeventig regels houden. Daarvan zijn er 45 werkgevergerelateerd. Omdat er zoveel regels zijn, is het doorgroeien vanuit zzp’er naar ondernemerschap een enorme opgave.”

Kim Trotz kan dat beamen. Ze is oprichter van The Freelance Qommunity en minister van Netwerk in het Ondernemerskabinet. De freelance-expert merkt dat bedrijven terughoudender zijn met flexibele krachten. De reden? De regels. ,,Je hebt de wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelaties, red.), die is ingericht om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Wat je nu merkt is dat bedrijven nu worden tegengehouden om met flexibele krachten te werken. Terwijl dat zoveel toevoegt aan je bedrijf: meer creativiteit, meer expertise, makkelijk op en afschalen.” Wanneer die terughoudendheid niet wordt aangepakt, dan staat dat ondernemerschap in de weg, meent Trotz.

Crusio ziet dit ook in zijn kapperswereld. ,,Het willen doorzetten naar ondernemerschap is een enorm probleem. MKB-Nederland heeft onderzoek laten doen naar het vestigingsklimaat. Hoe voelen ondernemers zich?, hoe zitten ze er nou in? Zestig procent is niet meer geënthousiasmeerd om te ondernemen en dertig procent van de ondernemers zou het liefst willen stoppen. Dat zijn enorme signalen.”

Met de aankomende verkiezingen in het achterhoofd, rijst de vraag: wat verwachten deze ondernemers van de politiek? Trotz hamert vooral op samenwerken. ,,Dus geen losse eilandjes meer, maar met zijn allen een stap vooruit, in plaats van regels.” Crusio: ,,Er is een rapport regeldruk ingeleverd, die is in het bezit van minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat, red.) . Maar nu moet er echt wat gaan gebeuren. Anders houden dit soort ondernemers het niet meer vol.”

Lees ook: Provinciale Staten Verkiezingen: ook het Ondernemerskabinet laat van zich horen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws