Nieuws Regio

BrightPensioen: naar een individueel, flexibel en duurzaam pensioenstelsel

Het huidige pensioenstelsel in ons land is onhoudbaar, stelt BrightPensioen. Als challenger op de pensioenmarkt strijden ze voor een pensioen op individuele basis. “Jouw pensioen is daadwerkelijk van jou en je krijgt als deelnemer zeggenschap over jouw pensioen.”

De Ondernemer i.s.m. BrightPensioen | Foto: Marco Bakker 19 december 2017

Brightpensioen header 1

Ons huidige pensioenstelsel, waarbij iedereens inleg in een collectieve pot gestopt wordt en met belangenverstrengeling tussen commerciële pensioenaanbieders en de pensioendeelnemers, is niet meer van deze tijd. Daarom zijn Karin Jakobsen en Sjaak Zonneveld gestart met BrightPensioen, waarbij werkgevers, werknemers, zzp’ers en dga’s op individuele basis aan pensioenopbouw doen. “Er staat een gigantisch maatschappelijk probleem te wachten op pensioengebied”, aldus Zonneveld. “Als we naar een stelsel met individuele eigendomsrechten overgaan, verdwijnen die pensioenproblemen als sneeuw voor de zon.”

Nederlands pensioenstelsel

Hoe ziet het pensioenstelsel in ons land er momenteel uit? De meeste werknemers bouwen via hun werkgever pensioen op (de tweede pijler). Een gedeelte van het loon wordt door zowel werkgever als werknemer in het collectieve potje van een pensioenfonds gestopt. Wanneer de werknemer met pensioen gaat, maakt hij aanspraak op zijn ingelegde geld. Maar het is vaak voor mensen onduidelijk hoe groot dat bedrag eigenlijk is.

Lees ook: BrightPensioen: ondernemers laten geld liggen door onwetendheid fiscale jaarruimte

Jakobsen, jarenlang werkzaam in The City (het financieel hart van Londen), verbaasde zich bij haar terugkomst in Nederland over de belangenverstrengeling tussen commerciële pensioenaanbieders en de pensioendeelnemers. Jakobsen: “Het is onmogelijk voor een pensioenaanbieder een maximaal pensioen voor de klant én maximale winst voor hun aandeelhouders na te streven, doordat ze zichzelf betalen uit de pensioenpot van de deelnemers. Meer winst betekent minder pensioen en meer pensioen betekent minder winst.”

Derde pijler

Naast werknemers zijn er nog tal van zzp'ers, freelancers, interimmers en ondernemers in Nederland die niet via een werkgever aan pensioenopbouw doen. Deze groep moet voor zichzelf (de derde pijler) iets regelen, maar ‘even gaan zitten voor je pensioen’ is niet iets wat vaak bovenaan de to-do-lijst staat.

“Er spelen ook een aantal psychologische effecten mee”, legt Federica Foroni Lo Faro, sinds kort directeur marketing bij BrightPensioen, uit. “Je pensioen is iets voor in de verre toekomst en beslissingen nemen we in het nu. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat wanneer je jezelf over veertig jaar voorstelt, mensen het gevoel hebben dat het over iemand anders gaat. We moeten echt ons best doen om zelfstandigen te overtuigen van het belang om je pensioen vandaag te regelen.”

BrightPensioen

Ondanks het weinig ‘populaire’ onderwerp, voelden Jakobsen en Zonneveld in 2014 de noodzaak om een pensioeninitiatief op te zetten dat simpeler, eerlijker en flexibeler is: BrightPensioen. De challenger op de pensioenmarkt onderscheidt zich door als enige aanbieder geen geld te verdienen aan het pensioenvermogen van de deelnemers, maar aan een vaste jaarlijkse vergoeding.

Bovendien gelooft het trio in een pensioenstelsel op individuele basis. Bij BrightPensioen wordt het geld van de deelnemers dus niet op een hoop geveegd, maar iedere deelnemer behoudt een eigen, individueel pensioenpotje. Iedere deelnemer wordt mede-eigenaar van BrightPensioen via een deelnemerscoöperatie, waardoor ze zeggenschap hebben en meedelen in de winst. “Je pensioen is immers van jou, dus dan mag je er ook wat over te zeggen hebben”, aldus Jakobsen. “Bij ons is jouw pensioen is daadwerkelijk van jou en je hebt er volledige zeggenschap over.”

Social enterprise

Uiteraard belegt ook BrightPensioen het geld van de deelnemers. “Want”, benadrukt Jakobsen, “voor een goed pensioen is het noodzakelijk dat jouw ingelegde vermogen sneller groeit dan de inflatie. Dit is momenteel nauwelijks mogelijk door te sparen. Door te beleggen heb je wél een goede kans je vermogen sneller te laten groeien dan de inflatie.”

BrightPensioen belegt het vermogen van de deelnemers tegen kostprijs via het Bright LifeCycle Fonds, dat bestaat uit een neutraal en een defensief subfonds. En omdat BrightPensioen een social enterprise is, wordt er uitsluitend duurzame belegd. Zonneveld: “Onze rendementsdoelstelling is inflatie plus vier procent en dat is met de huidige samenstelling mogelijk. Dus is meer risico niet noodzakelijk.”

Pionieren

Na drie jaar pionieren verwacht BrightPensioen dit jaar uit te komen op zo’n 3.000 deelnemers, die in totaal goed zijn voor een vermogen tussen de 25 en 30 miljoen euro. De pensioenstartup ziet daarnaast ook steeds meer bedrijven aankloppen die hun werknemers willen ‘stallen’ bij BrightPensioen, zoals digitale nieuwskiosk Blendle en energiebedrijf Vandebron.

Zonneveld: “In 2019 verwachten we 10.000 deelnemers zijn te hebben. Vanaf dan maken we ook winst en delen de deelnemers er in mee. Dat aantal moet ons wel lukken, als je ziet dat er zo’n half miljoen zzp’ers zonder pensioenopbouw zijn en nog eens een half miljoen werknemers die geen pensioen opbouwen bij hun werkgever. Wij nemen bewust de missionarisrol op ons om mensen voor te lichten dat ze zelf stappen moeten ondernemen om pensioen op te bouwen. Ook als dat betekent dat sommigen naar de concurrent stappen.”

Sinds januari is er nu ook Bright Beleggen, voor ondernemers die een flexibel potje willen voor later. Bright Beleggen is ideaal voor ondernemers die een deel van hun winst reserveren voor hun oudedagsvoorziening (FOR) en meer rendement zoeken.