Nieuws Regio

Duurzaam ondernemen doe je met deze 5 tips

De weersvoorspelling voor het Nederlandse ondernemersklimaat: een frisse bries. Dat is geen tegenwind, maar wind méé. Uit onderzoek van Markteffect blijkt dat het overgrote deel van de ondervraagde ondernemers duurzaam ondernemen belangrijk vindt. Wat voor stappen kun je als ondernemer op dat vlak concreet zetten? Energie-expert Remco Woutersen doet vijf tips van de hand.

De Ondernemer i.s.m. Eneco 22 november 2017

Eneco 10

In juli van dit jaar werd de temperatuur van het Nederlandse ondernemersklimaat gemeten door onderzoeksbureau Markteffect. Misschien wel de meest sensationele - en in ieder geval mooiste - bevinding was dat maar liefst 94% van de ondervraagde ondernemers duurzaam ondernemen (heel) belangrijk vindt. Andere resultaten die uit het onderzoek naar voren kwamen, zijn:

  • 93% van de kleine bedrijven (<50 medewerkers) is bewust bezig met duurzaam ondernemen tegenover 67% van de microbedrijven (<10 medewerkers)
  • 56% van de ondernemers is onbekend met de Wet milieubeheer (Wm)
  • 2 van de 3 ondernemers weet niet wat er dit jaar in de wet is gewijzigd voor hun branche.

Er is, kortom, nog wel wat werk aan de winkel voordat we met zijn allen een duurzaam ondernemerslandschap hebben gecreëerd. Het besef is er, de wil ook, maar wat zouden enkele stappen op weg naar een groene toekomst kunnen zijn? Remco Woutersen (studeerde Energiewetenschappen, onderzocht voor de NS de verduurzaming van stationsgebieden en is nu Productontwikkelaar bij Eneco) geeft 5 tips.

#1 Bespaar meteen op sluipverbruik

"Mijn beste tip is: pluk het laaghangende fruit. Dat openbaart zich als je je energieverbruik gaat monitoren. Het klinkt als een dooddoener, maar het begint echt met meten-is-weten. Van bedrijfspanden is het bekend dat verlichting vaak onnodig brandt, soms de hele nacht en het hele weekend door. Mogelijk is dat uit het oogpunt van inbraakpreventie, hoewel je daar best een paar vraagtekens bij mag stellen; een slimme dief observeert de situatie en heeft snel door wat er aan de hand is. Dan is het behalve energiezuiniger ook veel functioneler om een bewegingssensor aan te schaffen die bij registratie maakt dat de lampen aanspringen. Naast verlichting is ook de afstelling van de mechanische ventilatie en verwarming er een om kritisch naar te kijken. Zonder al te veel investeringen ben je al snel aan het terugverdienen."

#2 Neem kennis van de wetgeving

"Grootzakelijke gebruikers die meer dan 50.000 kWh of 25.000 m3 gas afnemen zijn bij wet verplicht om energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar te nemen. Dan moet je denken aan isolatie, een nieuwe verwarmingsketel of duurzame verlichting. Op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vind je erkende maatregellijsten die in samenspraak met diverse branches zijn opgesteld. Zo'n lijst kun je beschouwen als een moetje, maar ook als een kans. Het geeft een handig overzicht van zaken waar je aan zou kunnen denken op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing. En stel jezelf de vraag of je met het doorvoeren ervan wil wachten tot het moment dat het bevoegd gezag op de deur klopt, of dat je liever een proactieve rol neemt."

#3 Win advies in

"Wil je duurzamer ondernemen, dan kun je al een heel eind komen door zelf te googlen: er is steeds meer en betere informatie beschikbaar. Op grond daarvan kun je besluiten om bijvoorbeeld een installateur in de arm te nemen, of een adviseur te vragen. Geen enkele situatie is namelijk hetzelfde en elk bedrijfspand is uniek. Een adviseur kijkt naar het totaalplaatje. Stel dat je alle verlichting wilt vervangen door ledlampen, dan spelen er meer zaken mee dan alleen het stroomverbruik. Als je een plafond hebt van vier meter hoog of de lampen zitten op een moeilijk bereikbare plek, dan kan vervanging opeens een kostbare aangelegenheid zijn en moeten ook manuren in de berekening worden opgenomen. Een onafhankelijke specialist kan handvatten geven, de mogelijkheden schetsen en inzicht verschaffen in terugverdientijden. Maar zo'n expert kijkt ook eens kritisch naar bijvoorbeeld de automatische opwarming van het bedrijf. Het gebeurt nog te vaak dat dat is ingesteld toen het gebouw werd opgeleverd en dat daar verder nooit meer naar is gekeken. Zonde."

Vergeet niet deze Bespaarexpert in te schakelen!

#4 Houd rekening met de menselijke factor

"Een van de moeilijkste elementen bij een duurzame transitie is de menselijke natuur. Als je energiezuiniger wil werken, betekent dat ook dat er een cultuurverandering moet worden gemaakt. Dat soort veranderingen zijn vaak het lastigst. In de praktijk werkt het niet fijn als je continu werknemers moet aanspreken op het licht dat ze hebben laten branden of de pc die niet is uitgezet. Vandaar dat wij altijd kijken naar technische oplossingen, zoals tijdschakelaars, want de moderne mens wil nu eenmaal zo min mogelijk omkijken hebben. Tegelijkertijd kun je beter sturen op positief gedrag. Als iemand de airco aan heeft én het raam open, mag je hem of haar daar best op aanspreken. Of trakteer iemand die duurzaam bezig is op een kop koffie uit de bedrijfskantine - onder het mom van 'je hebt zoveel energie bespaard, daar kan best een koffie van af'. Het begint echter allemaal met inzicht en bewustwording. Misschien is het een idee om in de ontvangsthal op het centrale scherm dat bedrijfsinfo toont ook te laten zien hoe het energieverbruik is en hoeveel er wordt bespaard."

#5 Duurzaamheid voor professionals

"Of de motivatie nu een groen hart is of keiharde euro's, dat kan en mag allebei. Duurzaam ondernemen kan sterk zijn voor het imago. Dan is het wel goed om naar de hele keten te kijken en komen er ook oplossingen als zonnepanelen, windenergie, slimme laadpalen of warmtekoude-opslag in het spel. Inspirerend om te zien hoe bijvoorbeeld een initiatief als The Conscious Club in Amsterdam voorloopt op het gebied van duurzaam ondernemen en dat weet te integreren in elk facet van het bedrijf. Erg interessant, maar voordat je je daarop richt, benadruk ik iedereen toch om als eerste mijn tip 1 ter harte te nemen. Simpelweg omdat één kWh besparen doorgaans eenvoudiger én goedkoper is dan er een op te wekken."

Nieuwsgierig hoe duurzaam u denkt & onderneemt? Ben je een instapper, doorpakker of voorloper? Doe hier de test en na 6 eenvoudige vragen krijg jij het antwoord.

Meer informatie? Neem contact op met Eneco op 010 890 6988 of laat hier uw gegevens achter en we bellen u terug wanneer het u uitkomt.

Mijn beste tip is: pluk het laaghangende fruit. Dat openbaart zich als je je energieverbruik gaat monitoren.

Remco Woutersen