Nieuws Regio

Duurzame rum met historische familiebanden

Familiebedrijven zoeken graag de samenwerking op met andere familiebedrijven. Vaak zijn er dezelfde normen, waarden en gebruiken van toepassing. Grenzen van landen of continenten vormen daarbij nauwelijks een belemmering.

Eduard Voorn | Foto's: Pim Ras 26 juni 2017

Roberto Serralles van de Puerto Ricaanse rum Don Q

Internationaal samenwerkende familiebedrijven

De band, of beter gezegd, de klik tussen de familie Serrallés uit Ponce, een stad op het eiland Puerto Rico, en het familiebedrijf De Kuyper uit Schiedam leverde de lancering op van Don Q, een van de beste rums ter wereld, op de Nederlandse markt. Een mooi voorbeeld van internationaal samenwerkende familiebedrijven met een rijke historie.

Een van de oudste familiebedrijven van Nederland

Op het kantoor van distilleerder De Kuyper in Schiedam slaat Mark de Witte zijn arm om de schouders van Roberto Serrallés Jr. Met een warm gebaar en een gulle lach vertelt de ceo van De Kuyper dat zijn bedrijf inmiddels de elfde generatie De Kuyper binnen de poorten heeft. Daarmee is het een van de oudste familiebedrijven van Nederland.

Historie van 152 en 320 jaar

Serrallés, afkomstig uit Ponce, bakermat van de rumproductie, stribbelt nog tegen door te zeggen dat hij de zesde generatie is. Toch moet hij toegeven dat zijn historie van 152 jaar veel is, maar niet in de buurt komt van de 320 jaar van de Schiedamse familie. Beide mannen lopen lachend richting een proefruimte voor alle distillaten van De Kuyper.

'Own the Cocktail'

Het verschil tussen De Kuyper en Serrallés is dat de eerste cocktaillikeuren, gins en jenevers produceert, terwijl Serrallés rum maakt. Het opnemen van de distributie voor deze rum in Nederland door De Kuyper sluit aan bij de strategie die De Witte voor het bedrijf heeft uitgezet, namelijk 'Own the Cocktail'. ,,Rum zit in 33 procent van de top 20-cocktails wereldwijd, dus we zijn blij dat we de distributie in Nederland gaan doen voor dit prachtige merk'', aldus Mark de Witte.

Lees ook: Waarde familiebedrijven wordt door politiek onderschat

Internationale expansie

Roberto Serrallés is in Nederland om de krachtenbundeling met De Kuyper toe te lichten. ,,Voor onze internationale expansie zoeken we samenwerkingen met familiebedrijven. Tot een jaar of 6,7 geleden was Puerto Rico onze enige markt. Maar door de slechte economische situatie van ons eiland zijn we al een paar jaar actief bezig in Amerika en hebben we nu Europa op het vizier. In een aantal Europese landen trachten we via distributieovereenkomsten een positie te krijgen. In Nederland loopt die dus via Koninklijke de Kuyper. De productie van Don Q vindt plaats in Ponce. Vervolgens wordt de rum geëxporteerd naar Nederland.''

Buitenstaanders als ceo

Een opvallende overeenkomst bij beide bedrijven is dat ze momenteel worden geleid door een buitenstaander. ,,Ik ben vicepresident en geen ceo, omdat ik andere kwaliteiten en interesses heb. Philippe Brechot verving eerder dit jaar mijn vader Félix. Hij had 36 jaar aan het hoofd van het bedrijf gestaan. Brechot heeft een rijke ervaring met het leiden van drankbedrijven. Het was binnen de familie best wel een 'dingetje', maar uiteindelijk is het een goed besluit geweest. Brechot heeft de taak om het bedrijf naar het volgende niveau te tillen. Zo'n samenwerking met De Kuyper past daar uitstekend bij.''

Binnen Koninklijke De Kuyper worden twee familieleden klaargestoomd voor de toekomst. Op dit moment staat Mark de Witte aan het roer, terwijl Marc de Kuyper actief is in Amerika en Remy de Kuyper in Middelharnis werkt.

Afgestudeerd als milieuwetenschapper

Dat Roberto Serrallés binnen het familiebedrijf Destilería Serrallés zou gaan werken, was geen uitgemaakte zaak. Hij is afgestudeerd als milieuwetenschapper aan de University of Oregon en had de ambitie om professor te worden. Gezeten aan een lange tafel in de proefruimte van de De Kuyper, praat hij met groot enthousiasme over zijn wetenschappelijke achtergrond. ,,Ik was bezig mijn PhD-afstudeerscriptie te schrijven toen mijn vader mij in 2000 vroeg een groot milieuprobleem aan te pakken. Nadat ik mijn studie eerst heb afgemaakt, ben ik in 2004 in het bedrijf gaan werken.''

Aanpak milieuprobleem

Op een tekenvelletje legt hij de aanpak van het milieuprobleem uit. ,,Bij het vervaardigen van rum komt veel afvalwater vrij. Als gevolg van het gebruik van melasse (een stroopachtig bijproduct van de productie van suiker uit suikerriet/red.), de basis van rum, bevat dit water organische stoffen.

Reinigingstechnieken

In het verleden werd dit in de grond geïnjecteerd of geloosd in de oceaan. Met behulp van twee reinigingstechnieken waarbij we bacteriën gebruiken, is het water nu uitstekend te gebruiken voor de irrigatie van landerijen en in de industrie. In de eerste procesgang breekt de bacterie al 60 procent van de organische stoffen af. Daarnaast levert het proces ook nog eens methaan (CH4) op, waarmee we stoom maken die we gebruiken in ons distillatieproces.

Groene rumproducent

Het verbruik van olie, die we voorheen als enige energiebron gebruikten om die stoom te maken, is door onze milieumaatregelen met meer dan 50 procent gereduceerd. Door het gebruik van reinigingstechnieken en hergebruik van de restproducten zijn wij een van de groenste rumproducenten ter wereld geworden.''

Met een lach: ,,Komt mijn achtergrond als wetenschapper binnen het familiebedrijf toch mooi van pas.''

Komt mijn achtergrond als wetenschapper binnen het familiebedrijf toch mooi van pas

Roberto Serrallés