Nieuws Regio

De slimme speaker van dit innovatieve bedrijf brengt artiest en fan dichter bij elkaar

Volareo. Draadloze speakers zijn er genoeg, maar Volareo gaat een stap verder met een speaker die artiesten en fans dichter bij elkaar brengt. Dat schrijft het AD.

Jasper Monster | Foto: Desiree Schippers 12 juni 2018

Volareo speaker draadloos artiesten fans dichterbij Nick Yap Tom van Doorn Magda Misiorny

Op een zonnige dag lig je met vrienden in het park. Uit de draadloze speaker die is meegenomen, klinkt ineens je favoriete nummer. Hoe graag je ook op dat moment aan de desbetreffende artiest zou willen laten weten hoe goed dat liedje is, concreter dan schreeuwen naar de speaker zal de waardering niet worden. Maar hoe mooi zou het zijn als je met een klap in je handen een bedankje of fooi kunt sturen naar de artiest? Klinkt als een scène uit een sciencefictionfilm, maar het kan met de speaker van Volareo.

Vertaal start-up

Nick Yap (47) werkte al jaren in de muziekindustrie, maar zat nog steeds met een dilemma: hoe krijgen we artiest en fan weer bij elkaar? Samen met zijn collega's van de 'vertaal start-up' waar ze aan werkten in Rotterdam, bedacht hij de slimme speaker. ,,Wij zagen dat fans en artiesten steeds verder van elkaar verwijderd raken. De muziek is toegankelijker dan ooit, maar de band vervaagt."

Lees ook: Nieuw succes Tesla-baas: Musk verkoopt 20.000 vlammenwerpers in 4 dagen

Like op Facebook

Zijn collega Tom van Doorn (20) vult aan: ,,Fan zijn van een artiest laat je tegenwoordig zien door een like op Facebook. Met Volareo willen wij de persoonlijke band weer herstellen."

Volare Oh Oh

Op het eerste gezicht is de box van Volareo ('Ja, de naam komt van het nummer Volare oh oh, dat nummer kent iedereen over de hele wereld') niet anders dan alle andere draadloze speakers die er nu al zijn. ,,In de basis is het ook gewoon een speaker die met stem te besturen is", legt Magda Misiorny (29) uit. ,,Je kunt alles afspelen, net als op een gewone speaker. Alleen kan onze speaker meer." Een fooi geven aan de artiest is maar één voorbeeld. Er zijn speciale podcasts voor fans op uit te zenden, interviews met artiesten, of concerten. Volgens de makers zijn de mogelijkheden oneindig. ,,We willen de wereld voor zowel muzikanten als luisteraars verbeteren."

Lees ook: Zo gaan deze piepjonge ondernemers van zolderkamer naar 'Quote' in 1 jaar

Spotify

Volareo wil er ook voor de artiest zijn. ,,Als artiesten nu via Spotify worden beluisterd, duurt het heel lang voordat ze betaald worden'', legt Yap uit. ,,En het bedrag dat ze krijgen, is ook nog eens heel laag. Door de techniek die wij gebruiken (dezelfde techniek die bijvoorbeeld achter de bitcoin zit, red.) worden artiesten meteen uitbetaald als ze beluisterd worden via onze speaker."

Tijd

Het is een mooie gedachte, maar er zitten nog wel wat haken en ogen aan. Artiesten (of labels) moeten wel een overeenkomst hebben met Volareo of hun eigen muziekmaatschappij BLKCHN Records. Maar volgens Yap is dat nog slechts een kwestie van tijd. ,,Als artiesten van alle voordelen van Volareo willen profiteren, kunnen ze zich bij ons aansluiten. Natuurlijk, de grotere platenmaatschappijen zullen iets lastiger over te halen zijn. Maar in alle gesprekken heeft nog niemand gezegd dat onze speaker een slecht idee is. Dat is heel positief."

Lees ook: Waarom Coolblue de stekker uit 325 webshops trekt

Honderd speakers

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de eerste honderd speakers. Na een zomer vol testen zijn de eerste luidsprekers eind dit jaar te koop. ,,Het duurde tien jaar voordat het grote publiek de mp3-speler omarmde, bij Spotify was dat vijf jaar. Bij Volareo gaan we voor twee."

Enthousiasme

Wanneer de wereldwijd bekende artiesten zich aansluiten, kan Yap nog niet zeggen. ,,Maar het enthousiasme is groot. Iedereen wil zich bijzonder voelen, zowel artiesten als fans. En dat is nou precies het gevoel dat we wereldwijd willen introduceren."

Iedereen wil zich bijzonder voelen, zowel artiesten als fans. En dat is nou precies het gevoel dat we wereldwijd willen introduceren

Nick Yap