Nieuws Verkiezingen

Tweede Kamerleden over rol banken coronacrisis: 'Ze hebben het laten afweten'

,,Ze hebben het laten afweten voor het mkb. Dat neem ik ze kwalijk", stelt Thierry Aartsen (VVD). Vier Tweede Kamerleden, voor hun partij mkb-woordvoerder, spreken zich stevig uit over de rol van banken in de coronacrisis. Mustafa Amhaouch (CDA): ,,Qredits heeft in de coronacrisis aan overbruggingskredieten bijna net zoveel gedaan als de vier banken samen". Eppo Bruins (CU): ,,We hebben de Volksbank nog steeds in bezit. Daar kunnen we een bank van maken zoals we willen dat-ie werkt". En Chris Stoffer (SGP): ,,Crowdfunding, dat makkelijker maken en meer faciliteren".

Van onze redactie 7 februari 2021

MyChannels Video ID: 196139

TALKSHOW 'DE ONDERNEMER KIEST'

Thierry Aartsen (VVD), Mustafa Amhaouch (CDA), Chris Stoffer (SGP) en Eppo Bruins (Christen Unie) waren te gast bij Hans Biesheuvel van ONL. De talkshow vond plaats in het Ondernemershuis in Den Haag en werd gepresenteerd door Thomas Hendriks van De Ondernemer. Centraal in het gesprek stond het manifest van ONL, ‘We moeten het geld eerst weer verdienen’.

Hierboven bekijk je het gedeelte over de rol van de banken tijdens de coronacrisis. Voor de gehele talkshow klik je op deze link.

Aartsen (VVD): 'De tijd van die grote banken is wel voorbij'

,,De grote banken hebben het inmiddels laten afweten als het gaat om het mkb. Onder het miljoen hoef je daar niet meer aan te komen. Dat neem ik ze kwalijk, moeten we ze op blijven aanspreken", stelt Thierry Aartsen (VVD) onder meer. ,,De tijd van die grote banken is wel voorbij, op papier is er kapitaal genoeg in de wereld. Ik zie hele mooie initiatieven van private partijen met niet de risicovolle rentes van 7, 8, 9 procent, maar die juist het Nederlandse bedrijfsleven, de kleine bedrijven verder willen helpen. Maar die komen vaak niet helemaal van de grond vanwege alle regels, bankvergunningen en dat soort zaken. Daar hebben we winst te halen. Veel beter een ondernemer achter je te hebben die in je plan gelooft en helpt, dat is veel belangrijker dan een bankmedewerker die dat probeert te doen."

Stoffer (SGP): 'Geld is er zat, je moet het op de goede plek zien te krijgen'

Chris Stoffer (SGP) is opgegroeid naast en tegenover Rabobank. ,,Vroeger bij ons de bank waar iedere ondernemer terecht kon. Ik moet eerlijk zeggen: ze laten het gewoon afweten, ook in de omgeving waar ik woon. Waar vroeger ondernemers in het bestuur zaten, zitten die er niet meer. Ik geloof meer in crowdfunding, dat makkelijker maken en meer faciliteren, en dan hebben we daar meer ondernemers achter zitten. Geld is er is zat, je moet het op de goede plek zien te krijgen."

Bruins (CU): 'Grote banken zijn eigenlijk allemaal institutionele risicobeleggers geworden'

Eppo Bruins (CU) ziet een andere 'enorme kans'. ,,We hebben de Volksbank nog steeds in bezit. Daar kunnen we een bank van maken zoals we willen dat-ie werkt. De grote banken zijn eigenlijk allemaal institutionele risicobeleggers geworden. Er is geld zat, het is haast helikoptergeld, de ECB blijft maar bijdrukken, we weten niet eens waar het is, allemaal banken die aan elkaar uitlenen en de economie verzieken. De staat start een vierde bank die tot doel heeft particuliere en kleine ondernemers krediet te verlenen met dienstverlening zoals we van een bank verwachten. De staat heeft ‘m in handen en kan dit nu gaan starten".

,,Ondernemers klagen dat banken strenger worden, maar banken herkennen zich niet in dat beeld en stellen dat de context is verslechterd", aldus voorzitter Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in dit interview: Banken herkennen zich niet in klaagzang ondernemers dat zij strenger worden

Amhaouch (CDA): 'Qredits heeft aan overbruggingskredieten bijna net zoveel gedaan als de vier banken samen'

,,Als ik kijk naar Qredits, die hebben in de coronacrisis aan overbruggingskredieten bijna net zoveel gedaan als de vier banken samen, dat zegt wel iets," vindt Mustafa Amhaouch (CDA). ,,Waar ik mij erg aan stoor is de financiering van de grote banken. De systeembanken kijken over de kleine ondernemers heen. Wij zijn voor een mkb-bank, dichtbij de ondernemers, dichtbij in de regio. Als de overheid garanties geeft voor belangrijke financieringen maakt dat de kleine ondernemer mogelijk om door te groeien. Als je nu niks doet, weet je dat het niet beter gaat worden."

Banken zijn eerder aangesproken op hun voorspellingen rondom de coronacrisis, die maar al te vaak bijgesteld werden en/of niet realiteit werden: Rabo-econoom over voorspellingen: 'Markt dwingt je ongezouten groei-uitspraken te doen'

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.