Eddy van Heel kwam tot zijn besluit aan het einde van een heftige periode op de intensive care van het ziekenhuis, in de coronaperiode. „Mijn leven hing aan een zijden draad”, vertelt hij aan het AD. Dat gebeurde na een coronabesmetting. In het ziekenhuis werd hij twee weken lang in coma gehouden. Gedurende die periode had hij volgens eigen zeggen zeer intense nachtmerries. „Ik woonde mijn eigen begrafenis bij en had een ingrijpende bijna-doodervaring.”
In de overtuiging dat hij reeds was overleden, had hij aan het einde van zijn coma een visioen waarin hij zijn echtgenote Lotje zag verschijnen. Niet veel later ontwaakte Van Heel uit z’n coma. „Ik was zo intens blij dat ik nog leefde en dat ik mijn vrouw en kinderen weer kon zien, dat ik op dat moment wist: ik ga het anders doen, mijn leven anders inrichten.”
Al in 2016, voor de traumatische ervaring, zette Van Heel een stap in die richting, toen hij al een substantieel deel van zijn belang in Prescan verkocht aan Reggeborgh. Dat was jaren nadat de Bornenaar de klinieken voor preventief gezondheidsonderzoek opzette. Prescan heeft klinieken in Baarn, Amsterdam en het Duitse Ahaus. Het hoofdkantoor staat in Hengelo.
Nooit meer terug kunnen komen als ceo
Hij kampt nog steeds met de gevolgen van wat hem is overkomen. „Mijn long- en nierfuncties zijn nog steeds niet goed, ik heb tijdens mijn coma aan de beademing en de nierdialyse gelegen. Mijn kortetermijngeheugen is ook nog steeds niet oké. Eerlijk: ik heb nooit echt kunnen terugkomen in mijn rol als bestuursvoorzitter, de ceo, van Prescan, zoals vóór mijn coma-periode.”
Inmiddels heeft de ondernemer besloten om het roer helemaal om te gooien. Na een zwaar revalidatietraject van twee jaar, dat overigens nog steeds niet helemaal is afgerond, belandde hij met zijn zwager tijdens een reis in Zuid-Frankrijk bij een eeuwenoude kleinschalige wijngaard in het wijngebied Cahors. Op het wijndomein wordt al generaties lang wijn gemaakt. Inmiddels is Van Heel er mede-aandeelhouder.
In 2002 kocht de ondernemer met een aantal Twentse vrienden al het naastgelegen kasteel met dezelfde naam en verbouwd tot sfeervol vakantielandgoed met appartementen. Ooit behoorden het chateau en de wijngaard tot één domein. Met het betrekken van de wijngaard bij het chateau is het landgoed weer in ere hersteld.
Het is heerlijk om na jaren inspanning de rust te vinden tussen al het groen en eindeloze wijnvelden
De vorige wijnmakers waren op zoek naar een partij die het wijnhuis zou kunnen overnemen en met respect voor het ambacht en de geschiedenis zou kunnen voortzetten. Het bezoek kwam voor Van Heel op precies het juiste moment. „Na de covid-coma was ik zó ontzettend toe aan rust. In Nederland voelde ik: hoe meer prikkels ik krijg, hoe slechter mijn kortetermijngeheugen functioneert. In de wijngaard merk ik dat ik helemaal tot rust kom.”
„Het is heerlijk om na jaren inspanning de rust te vinden tussen al het groen en eindeloze wijnvelden”, zegt Van Heel over zijn nieuwe leven als wijnboer in de Cahors. „Je hoort hier in de verste verte geen auto, alleen het geluid van krekels en ik heb in mijn leven nog nooit zo’n mooie sterrenhemel gezien”.
Ook Van Heels oom Jan Zantinge, voorheen ook medeaandeelhouder in Prescan, neemt deel als mede-eigenaar van het wijndomein. Château Camp del Saltre produceert op kleinschalige en ambachtelijke wijze rode en rosé Malbec en witte Chardonnay wijnen.
Echt Tukker en dus: meer een Grolsch-drinker
Van Heel moet lachen als hem wordt gevraagd of hij eigenlijk wel verstand heeft van wijn. „Ik ben natuurlijk een echte Tukker. Van oudsher ben ik meer een Grolschdrinker.” Dan serieus: „Ik wist eigenlijk niet zo heel veel van wijn. Behalve dat ik het wel lekker vond om een rood wijntje bij een goed stuk vlees te drinken. Ik ben niet zo’n enorme drinker. En ik vind het fijn om op z’n tijd een Ierse of Schotse whisky te drinken.”
Maar hoe komt hij dan aan kennis van wijnmaken? „Ik ben me er natuurlijk wel in gaan verdiepen. En ik zie wat de jongens op het domein doen. De oude wijnboer Gerard Delbru helpt ons ook.” En Van Heel verontschuldigt zich: „De eer van het wijnmaken komt het team toe en niet mij. Er is een oenoloog die al sinds jaar en dag betrokken is bij het maken. Zij is een echte expert in hoe je goede wijn maakt.”
Dit jaar was was de eerste echte oogst van Château Camp del Saltre, die inmiddels bij meerdere slijters in de regio te koop is en ook wordt geserveerd in Twentse restaurants. Er is 60.000 liter geoogst. Recent heeft de wijn ook prijzen gewonnen op een hoog aangeschreven concours in Wenen.