Nieuws Actueel

3.000 euro voor een rietje sperma

Op de hengstenhouderij van de familie Nijhof in Geesteren is sperma dagelijks onderwerp van gesprek. Vaktaal, want jaarlijks gaan er zo'n 3.000 doses kostbaar sperma vanuit Geesteren de hele wereld over.

Daniëlla Elshof | Foto: Rob Voss 22 december 2016

Horse 1065

De helft daarvan wordt gebruikt voor het insemineren van merries in eigen land, de rest wordt geleverd aan paardenfokkerijen en particuliere klanten in onder meer Duitsland, België, Spanje, Italië, de VS, Canada, Brazilië en Argentinië. ,,Nederland is een klein landje, wij moeten het hebben van onze export. Behalve sperma verkopen wij wereldwijd door ons opgefokte paarden, met name voor de sport'', zegt Henk Nijhof.

Olympische Spelen

De Spaanse Martha komt vandaag twee paarden kopen. Uit Spanje heeft ze een ibericohammetje meegebracht. ,,Bij Nijhof hebben ze de beste paarden. Maar belangrijker nog: dit voelt als een tweede thuis.'' Team Nijhof - Henk, zus Jeanette en vader Henk senior - is één van de grootste spelers op de Nederlandse paardenmarkt en leverancier van springpaarden op topniveau.

Op de Olympische Spelen in Rio kwamen twee van hun paarden in actie. De dochter van Bill Gates rijdt op een paard uit Geesteren, net als Athina Onasis. Kernactiviteit van het bedrijf is het wereldwijd dekken van merries. Vandaag mag Guidam Sohn in actie komen. Kleinzoon van olympisch toppaard Quidam de Revel en zelf ook verwekker van succesvol nageslacht. De hengst wordt uit zijn stal gehaald, werpt zijn imposante lichaam op de bok die klaarstaat en doet wat hij moet doen. Voor wie denkt dat hier sprake is van een tijdrovende klus: hooguit een minuut later laat Guidam Sohn zijn hoofd nog even vermoeid op de bok rusten en gaat terug zijn stal in.

Met recht een vluggertje dus. Maar wel één met resultaat. De prijzen van het hengstensperma variëren van 700 tot maar liefst 3.000 euro voor een inseminatie. Alleen te betalen als een merrie drachtig blijkt.

Hartenbreker

In Nederland en Europese buurlanden worden merries geïnsemineerd met vers sperma, dat maximaal twee dagen houdbaar is. Elders wordt diepvriessperma gebruikt.

In bijzondere gevallen vindt er ixci plaats, een kostbare techniek die ivf met 'oud' sperma van een bijzondere hengst mogelijk maakt. De 27-jarige Heartbreaker, bijvoorbeeld, werd 'paard van het jaar' in 2016, maar is al een paar jaar onvruchtbaar. Tegelijkertijd is de hengst nog altijd zeer invloedrijk en heeft hij ondanks een matige kwaliteit sperma voor ongelooflijk goed nageslacht gezorgd. En dus kost een rietje sperma van deze hartenbreker nog altijd 2.500 euro.

Tips van de exporteur

Zorg dat je klanten zich prettig voelen. Geef ze persoonlijke aandacht, zowel in Nederland als in hun eigen land.

1. Pas je aan

,,In Nederland doen we dat in het algemeen al heel goed: we passen ons aan. Dat is absoluut een kracht van Nederlandse ondernemers. Probeer maar eens in het Engels zaken te doen in Frankrijk. Dan word je toch minder makkelijk geholpen.''

2. Geef aandacht

,,Bij Nijhof zijn we heel laagdrempelig als buitenlandse klanten naar Geesteren komen. Mensen willen graag aandacht, in welke handel je ook zit. Wij regelen slaapplekken, nemen mensen mee uit eten, zorgen voor vervoer. We zorgen dat mensen zich prettig voelen.''

3. Bezoek buitenlandse klanten

,,Kwaliteit leveren is natuurlijk het belangrijkste. Wij merken daarnaast dat onze buitenlandse klanten het erg waarderen dat wij hen ook in hun eigen land opzoeken. Dus dat proberen we elk jaar, of in elk geval eens in de paar jaar, te doen.''