Nieuws Actueel

Bankroet V&D: Verlies van 400.000 m² winkelvloer

Het faillissement van V&D heeft de leegstand in één klap met minstens 400.000 vierkante meter doen toenemen en diepe wonden geslagen in de winkelsteden. Volgens vastgoedadviseur Colliers International is de winkelleegstand in de binnenstad van Utrecht 'zomaar' vervijfvoudigd, meldt het AD.

Leo Roggeveen 3 maart 2016

Ven Ddichtfaillietpersoneel1065

Lees ook:

Leegstand neemt vlucht door omvallen V&D

Voor het omvallen van Vroom & Dreesmann stond 3 procent van de beschikbare winkelruimte in de Domstad leeg, momenteel is 16 procent van het winkeloppervlak buiten gebruik. ,,V&D had enorme winkels met heel veel vierkante meters vloer,'' zegt onderzoeker Bart Stek van Colliers. ,,De impact van de sluitingen is daardoor aanzienlijk.''

In Den Haag en Den Bosch is de leegstand opgelopen van 7 naar 15 procent en in Leiden van 8 naar 16 procent. Ook in enkele kleinere steden zijn de gevolgen fors. Onder meer door het wegvallen van V&D staat in het centrum van Amstelveen in één klap een kwart van het winkeloppervlak leeg. In Leidschendam was de leegstand 10 procent en is het nu 26 procent, al speelt daar ook mee dat eigenaar Unibail het winkelcentrum sowieso op de schop wil nemen. Alles bij elkaar betekent de ondergang van V&D een toename van de winkelleegstand met minstens 400.000 vierkante meter, en daar is het verlies aan opslagruimte en personeelruimte nog niet bij opgeteld.

Verhuurders en gemeenten is er veel aan gelegen om de 'gaten' in de winkelstraten zo snel mogelijk te dichten. Vorige week vrijdag is in Utrecht al een eerste overleg geweest tussen de verhuurders, curatoren en wethouders van steden met een verdwenen V&D-vestiging.

A-locatie

Retaildeskundigen stellen dat de toekomst van de 62 leegstaande V&D-vestigingen sterk afhankelijk is van de locatie. Zo'n twintig van de 62 lege panden liggen volgens de kenners op 'absolute' A-locaties, zoals de Kalverstraat in Amsterdam en de Hoogstraat in Rotterdam. De eigenaren van deze panden lijken zich niet al te grote zorgen te hoeven maken.

Die vlieger gaat niet op voor de eigenaren van de eveneens twintig lege panden die op 'slechte' plekken liggen. De verhuurders van deze locaties, maar ook de omliggende winkeliers hebben wel degelijk een (groot) probleem volgens Colliers. ,,Deze panden zouden wel eens langere tijd leeg kunnen blijven.''

De kans dat er voor deze 'slechte' locaties een nieuwe huurder wordt gevonden is gering. Het is zelfs de vraag of deze locaties wel voor de slopershamer behoed kunnen worden. Een bijkomend probleem van langdurige leegstand is dat het winkelend publiek zijn looproutes door de binnenstad gaat aanpassen. Daardoor zal er ook in de directe omgeving van de vroegere V&D's minder geshopt worden en kan er zelfs nieuwe leegstand ontstaan.

Overigens hebben vastgoedeigenaren die hun panden mettertijd weer kunnen verhuren aan nieuwe huurders, ook een financiële strop. Volgens Jeroen Lokerse van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield duurt het gemiddeld 'zo'n 9 tot 12 maanden' voor een nieuwe huurder zijn definitieve intrek neemt in een groot winkelpand. Eerst moet de boel namelijk grondig verbouwd worden. Lokerse: ,,Hoe dan ook lopen de vastgoedeigenaren van V&D-panden maanden aan huurinkomsten mis.''