Nieuws Actueel

Bedrijf 'Iceman' Wim Hof onder vuur na verdrinkingsdoden

Opnieuw is een man verdronken die de ademhalingsoefeningen van ‘Iceman’ Wim Hof uit Sittard deed. Vorig jaar overleden minstens drie volgers van de Wim Hof Methode. Dat meldt het AD.

Roelf Jan Duin 4 juli 2016

Wim hof iceman doden bedrijf

Het meest recente sterfgeval betreft een 33-jarige Nederlander, die op 13 mei verdronk in een zwembad op het Chinese eiland Hainan, waar hij woonde. Sinds december volgde hij via een onlinecursus de Wim Hof Methode. Die bestaat uit een aantal series van diep inademen en niet helemaal uitademen, gevolgd door een periode waarin niet wordt geademd.

Op deze manier kan iemand de adem steeds langer inhouden, reden waarom sommige deelnemers de techniek toepassen tijdens het zwemmen. De methode kan echter ook hyperventilatie tot gevolg hebben, en soms zelfs verlies van bewustzijn. Als mensen onder water 'out' gaan, kunnen de gevolgen fataal zijn.

Poolijs

Hof, die wereldfaam verwierf door onder meer bijna twee uur in een bak met ijs te zitten en 50 meter onder poolijs te zwemmen, liet naar aanleiding van de eerdere berichtgeving weten de sterfgevallen te betreuren.

Innerfire, het bedrijf van Hof, zou op alle mogelijke manieren duidelijk maken dat de oefeningen niet in de buurt van water gedaan moeten worden. Volgens de nabestaanden gebeurt dit pas sinds een paar maanden, nadat er al mensen waren overleden.

Enahm Hof, zoon van Wim en directeur van Innerfire, zegt naar aanleiding van het laatste sterfgeval: "Het is knap lullig, maar dan moet je de oefeningen maar niet onder water doen. Overal op onze site en bij al onze uitingen waarschuwen we mensen. Meer kunnen we niet doen."

KerngezondHet laatste slachtoffer, wiens naam op verzoek van zijn familie onvermeld blijft, was kerngezond, zegt zijn zus. "Hij was heel sportief en sinds een paar maanden heel fanatiek bezig met de ademhalingsoefeningen van Hof. Hij voelde zich sterker dan ooit."

Hoogstwaarschijnlijk deed hij de ademhalingsoefeningen in het zwembad, waar meer mensen waren. Uit het autopsierapport blijkt dat hij door verdrinking is overleden.

Eind mei werd al het overlijden bekend van drie beoefenaars van Hofs ademhalingstechnieken: een Nederlander, een Zuid-Afrikaan en een Canadees. Ook zij werden dood aangetroffen in een zwembad en ook bij hen bleek dat verdrinking de doodsoorzaak was.

Nabestaanden van alle overledenen verwijten Hof dat hij onvoldoende waarschuwt voor het risico op verdrinking in ondiep water als gevolg van een gebrek aan zuurstof in de hersenen.

Gerelateerde artikelen:Lekker cool met Wim Hof de nieuwe dag in