Waar Bram's Gourmet Frites zich ook vestigt, het is overal een hit. Klanten komen af op de verse friet met onder meer stoofsausjes, die chef-kok Herman den Blijker op verzoek van de Rotterdamse patatfamilie Ladage bedacht. Woensdag opende Bram's ook in Tilburg een vaste vestiging. Er komen ook nog containervestigingen bij in de Brabantse stad, zoals die ook op de Kop van Zuid in Rotterdam staat.
In een aantal andere steden bestaan eveneens plannen voor de verse patatten met schil. Wat voor leverancier Novifarm in de Hoeksche Waard kleinschalig begon, neemt dus intussen grote vormen aan. ,,We zijn ooit begonnen met 1.000 kilo aardappelen per week'', zegt Dik Kruijthoff van Novifarm. ,,Die hoeveelheid is verveelvoudigd.''
Machine
Alle aardappelen worden na de zomer geoogst. De piepers worden vervolgens grondig gewassen. Kruijthoff: ,,De kluiten en het lof moeten eraf en daarna worden ze gedroogd. De afgelopen twee jaar deden we de aardappelen met de hand in zakken van 20 kilo, maar dat is fysiek niet meer vol te houden. Daarom hebben we een speciale machine aangeschaft.''
Lees ook: Bram Ladage: Van patatkraam tot miljoenenbedrijf
De aardappels gaan vervolgens de koelcel in, waar ze bij acht graden celsius worden bewaard. ,,We moeten een heel goede prognose maken hoeveel we in een jaar nodig hebben'', zegt Kruijthoff. ,,We leveren de aardappelen in kuubskisten, die we elke week op maat leveren bij de vestigingen. Het is hartstikke mooi, want wij hebben een gegarandeerde afzet van de aardappels.''
Afgelopen jaren deden we aardappelen met de hand in zakken, dat is fysiek niet meer vol te houden
Dik Kruijthoff, Novifarm