Nieuws Actueel

Britten azen op Perry en Aktiesport

De failliete sportketens Perry Sport en Aktiesport komen mogelijk in Britse handen. Het beursgenoteerde JD Sports Fashion heeft toestemming voor een overname gevraagd aan de Autoriteit Consument en Markt (ACM), meldt het AD.

Annemieke van Dongen 18 maart 2016

Perry open 1065

Lees ook:Besluit Perry laat op zich wachtenFaillissement Perry was de druppel voor deze familie

JD Sports, dat zelf al 16 filialen in Nederland heeft, wil 58 vestigingen van Perry Sport en 131 filialen van Aktiesport overnemen, zo liet het gisteren weten aan de toezichthouder. Daarnaast wil het de twee webwinkels voortzetten. De curator van het failliete Unlimited Sports Group (USG) meldt dat 'enkele tientallen filialen' van Perry en Aktiesport uiteindelijk gesloten zullen worden, omdat ze 'onderpresteren'.

Bij de winkelketens werken ongeveer 2500 mensen. Hoeveel van hen hun baan kunnen behouden, is onduidelijk. Dat er banen verdwijnen, lijkt zeker.

Een deal is er overigens nog niet. Negen partijen hadden volgens de curator een concreet bod uitgebracht op de boedel van USG. Met acht daarvan zijn de onderhandelingen inmiddels afgebroken. Alleen met de Britten worden nog gesprekken gevoerd. ,,Die verlopen in een positieve vibe,'' zegt een woordvoerster van de curator. ,,De bedoeling is om binnen enkele dagen tot volledige overeenstemming te komen met JD Sports Fashion en de banken. Zodra de ACM toestemming geeft, kunnen de winkels worden overgedragen.'' De mededingingsautoriteit geeft binnen 4 weken uitsluitsel.

JD Sports is in 1981 opgericht in Bury bij Manchester, waar ook nu nog het hoofdkantoor staat. JD Sports heeft bijna 16.000 werknemers en meer dan 800 winkels in verschillende ketens. De groei kwam in een stroomversnelling toen JD in 2002 tweehonderd winkels van First Sport overnam. Ook in andere Europese landen groeide het bedrijf door overnames. In Nederland kocht JD in 2013 ongeveer 15 winkels van de failliete herenmodezaak Setpoint. Die zaken, in de belangrijkste winkelstraten van grote steden, gaf de Britse sportketen meteen een vliegende start.

Het is nog onbekend wat het bedrijf met Perry en Aktiesport van plan is. JD Sports Fashion was gisteren niet bereikbaar. Sportbranchespecialist Dave Quadvlieg van winkeliersorganisatie INretail acht het niet onwaarschijnlijk dat de formule Aktiesport verdwijnt, omdat het assortiment het meest overeenkomt met dat van JD: sneakers, petjes, hoodies en andere streetware. ,,Perry Sport heeft een goede naam, en met outdoor en sport een afwijkend assortiment.''

Nadelig

Een overname door het Britse concern zal hoe dan ook nadelig uitpakken voor de Nederlandse leveranciers van USG. JD heeft zijn eigen leveranciers en zal de winkels waarschijnlijk vanuit Engeland bevoorraden. Voor klanten wordt het assortiment mogelijk minder divers, verwacht Quadvlieg. ,,JD heeft goed scorende eigen merken. Het is maar de vraag of het de eigen merken van Perry, zoals Wildebeast en Spex, behoudt.'' Retaildeskundige Rupert Parker Brady verwacht daarentegen dat JD beide merken in de lucht zal houden. ,,In andere landen hebben ze ook verschillende formules, zowel outdoor, sport als discount.''