Nieuws Actueel

China tegen nieuwe beperking Nederlandse export chiptechnologie

China is tegenstander van de nieuwe beperkingen bij de export van Nederlandse chiptechnologie naar het land. Dat zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Woensdag werd officieel bekend dat het kabinet de export van bepaalde machines van chipmachinemaker ASML naar China aan banden legt. Dat is volgens minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) nodig voor de "(inter)nationale veiligheid".

ANP 9 maart 2023

ANP090323069 1

Eind januari lekte al uit dat Nederland, de Verenigde Staten en Japan een akkoord hadden bereikt over exportbeperking van chiptechnologie naar China. Het gaat nu om de meest geavanceerde DUV-systemen van ASML. De allermodernste EUV-machines van het bedrijf uit Veldhoven konden al niet naar China worden uitgevoerd.

De woordvoerder van het ministerie stelde dat het besluit het resultaat is van het uitoefenen van druk door een "bepaald land", zonder een naam te noemen. Beijing gaf aan dat de nieuwe beperkingen effect kunnen hebben op China en zei tegenstander te zijn van "politisering van economische samenwerking en handel". Volgens China moet Nederland naar zijn eigen belang kijken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws