Nieuws Actueel

Crowdfunders lijken te winnen van SNS Reaal

CrowdAboutNow 19 januari 2016

Snsreaal

Boekhandel Haasbeek Herenhof heeft te horen gekregen dat de rechter in hun voordeel zal spreken in de zaak Reaal, die weigeren geld uit te keren nadat de winkel afbrandde. De Alphense boek- en kantoorhandel werd in no time weer opgebouwd dankzij 160 betrokkenen.

Eind maart 2014 werd Haasbeek Herenhof, een boek- en kantoorhandel in Alphen aan de Rijn, getroffen door een brand ontstaan in de meterkast. Het hele pand raakte beschadigd.

Verzekeraar SNS Reaal weigerde naderhand de schade te vergoeden. Vanwege het ontbreken van een inspectierapport van de electrische installatie. Onderzoek wees echter uit dat de brand in een deel van de meterkast ontstond waar het G.E.B. (Gemeentelijk Energiebedrijf) verantwoordelijk voor is.

Daarom spanden Martijn en Annelize Haasbeek een rechtzaak aan.

Geen schikking

Voor de kerst kreeg het stel te horen dat de rechter van plan is in hun voordeel te spreken. Toch stonden ze nog open om het met een schikking van ca. 75% van het totale bedrag af te sluiten. De deadline van dit voorstel verstreek gisteren, zonder dat hier antwoord op is gekomen. Dit betekent dat de rechter voort zal gaan met het schrijven van een vonnis. Half februari zal hier duidelijkheid over komen.

Massale steun

Toen duidelijk werd dat Reaal niet van plan was uit te keren, startte Martijn en Annelize een crowdfundingsactie om zo snel mogelijk weer terug te kunnen naar hun oude stek. Deze crowdfunding verliep verbazingwekkend goed: er werd binnen twee weken het dubbele van het doelbedrag opgehaald. ‘We waren overrompeld, overweldigd door de warme hand die ons werd toegestoken.’ Martijn kent indirect iedereen die inlegde. Veel klanten, vrienden, familie bekenden, maar ook zakelijke partners en mede ondernemers. Uit Alphen aan de Rijn zelf en uit het ‘boekenvak’. ‘ook via relaties van zijn moeder en het personeel werd er veel ingelegd, de steun was er ook op gericht om hen te helpen.’ Veel van de supporters gaven aan dat ze graag iets wilde geven en dat het ze niet te doen was om de rente. In totaal legden 160 investeerders in.

Crowdfunding

Dankzij de crowdfunding waren zij in staat om de winkel weer in te richten en om weer nieuwe goederen in te slaan. ‘Tja, we hadden de kennis, de klanten en de locatie nog, dus moest het gewoon doorgaan.’ En dat lukte: vijf maanden na de brand was Haasbeek Herenhof weer open op de oude locatie. ‘We hebben het helemaal in nieuwe staat hersteld.’ Ze zijn alweer één jaar en negen maanden op en krijgen nog steeds complimentjes over de nieuwe inrichting. In 2016 zullen alle investeerders worden terugbetaald. ‘En dan van het geld van Reaal!’